Predžalobná výzva. Oplatí sa ju poslať cez právnika?
Dobry den. Riesim spor, ktory sa uz dlhsie nikam nehybe. Nejde o obrovsku sumu, ale uz ma nebavi stale len cakat a pripominat sa. Napadlo mi poslat predzalobnu vyzvu, len neviem, ci ma vacsiu vahu, ked ju posle pravnik, alebo staci napisat ju sama.
Posielali ste niekedy predzalobnu vyzvu?
U nás dávnejšie predžalobná výzva pomohla. Stolár vzal zálohu a nič sa nedialo. Nakoniec sme zistili že v tom nie sme sami. My sme poslali predžalobnú výzvu s tým, že vieme, že nás je viac a spojíme sa. Nám peniaze vrátil.
@anonym_autor ja som to teraz (cca 10.6.) riešila. Poslala som predžalobnú výzvu s doručenkou, ani si ju len nevyzdvihli, na konci júna mi prišla doručenka aj s listom naspäť. Tak som poslala platobný rozkaz, a čakám... zatiaľ sa nič nedeje
Áno, posielala som (po mnohých mailoch a smskach, vždy len prísľub zaplatenia). Nakoniec to šlo aj na žalobu, je to na súde.
@anonym_autor ja som to teraz (cca 10.6.) riešila. Poslala som predžalobnú výzvu s doručenkou, ani si ju len nevyzdvihli, na konci júna mi prišla doručenka aj s listom naspäť. Tak som poslala platobný rozkaz, a čakám... zatiaľ sa nič nedeje
@anonym_eca734 Ešte dlho sa nič diať nebude. Kým to zaradí príslušný sudca do svojho preplneného kalendára, ubehne niekoľko mesiacov, možno aj rok.
@anonym_eca734 Ešte dlho sa nič diať nebude. Kým to zaradí príslušný sudca do svojho preplneného kalendára, ubehne niekoľko mesiacov, možno aj rok.
@chrobak7 Toto bolo ale elektronicky, to by vraj malo byť skôr... no uvidíme
@anonym_eca734 Je jedno, či elektronicky, alebo papierovo je podaná žaloba. Eviduje sa dátum podania, nie forma. Elektronické žaloby nevybavujú skôr.
@chrobak7 OK. AI hovorí, že na vydanie rozkazu má súd 10 pracovných dní, ale však uvidím...
@chrobak7 OK. AI hovorí, že na vydanie rozkazu má súd 10 pracovných dní, ale však uvidím...
@anonym_eca734 TAk možno sa už zmenili postupy. Ja som to riešil pred cca 10 rokmi, vtedy som čakal nejaký čas, kým vydali plat. rozkaz. Odporca sa odvolal, tak som znovu čakal na vytýčenie termínu pojednávania.

@anonym_autor Je jedno, či pošle predžalobnú výzvu právnik alebo ty. Dlžníkom to asi nijako nepohne. Predžalobná výzva je len formalita, po ktorej nasleduje zvyčajne žaloba. Predžalobná výzva sa posiela práve kvôli žalobe, aby si pri súdnom spore preukázala, že si použila naozaj všetky prostriedky na to, aby nedošlo k žalobe a zaťaženiu súdov.
Samotná predžalobná výzva nemá žiadnu váhu, je to len list dlžníkovi bez akéjkoľvek právnej váhy. Ak na ňu dlžník nebude reagovať (čo na 99% nebude), tak ti zostane len podať tú žalobu, ktorou mu v predžalobnej výzve pohrozíš.
Si pripravená spísať žalobu?
A áno, podal som predžalobnú výzvu. Potom nasledovala žaloba o vydanie platobného rozkazu, dlžník sa odvolal, bolo pojednávanie, súd som vyhral a dlžník musel uhradiť nielen dlh (60 e), ale aj moju ušlú mzdu a cestovné, celkovo asi 140 €.