icon

Preplatenie dovolenky po skončení TPP

nicole90
7. júl 2020

Ahojte, nechcela som zakladať novú diskusiu no cca podobné čo som našla tak som si nebola istá či to tak môže byť.

U mňa je problém nasledovný (mám 22 rokov) .. skončila som trvalý pracovný pomer ku dňu 30.04.2020 s mojím bývalým zamestnávateľom sme sa dohodli že mi preplatí plnú dovolenku t.j. minuloročná z ktorej som si nevyčerpala/nevypýtala ani deň (ale na výplatnej páske mi s ňou manipulovali) plus tohtoročnú ktorú taktiež som si osobne nečerpala/nepýtala (na výplatnej páske tak isto s ňou manipulovali).

Otázka znie či by mi vedel niekto pomôcť/poradiť vyrátať si mzdu za nevyčerpanú dovolenku z minulého a tohoto roka
Ďakujem pekne!

mila23
7. júl 2020

cize papierovo mas dovolenku vycerpanu,ale realne nie? no podla mna ta zamestnavatel okasle....nemas dokaz ze dovolenka bola vycerpana iba papierovo..ci hej?

nicole90
autor
7. júl 2020

@mila23 áno, posledná výplatna páska prišla s úplne vyčerpanou dovolenkou (čiže papierovo není ale reálne počas trvania pracovného pomeru som o dovolenku nikdy nežiadala)

mila23
7. júl 2020

@nicole90 ak bude ferovy - zaplati ti to - mozno ako odmenu, bonus, atd. nemoze Ti to zaplatit ako dovolenku,kedze oficialne ziadnu nemas.
Skor si myslim,ze bud nezaplati nic,ale iba malo - lebo aj tak nemas dokaz ze dovolenku nemas vycerpanu

veronikazoja
7. júl 2020

pokiaľ máš všetky pásky od zamestnávateľa tak si to vieš veľmi ľahko skontrolovať či si vždy mala tú dovolenku alebo ak nie a bola akože čerpaná, tak musela byť tým pádom aj v páske následne preplatená

nicole90
autor
7. júl 2020

@mila23 tomu rozumiem. Len som chcela skôr poradiť v tom že ako by som si mohla vyrátať koľko by to malo byť dokopy € aspoň približne nech sa viem s ním dohodnúť.

veronikazoja
7. júl 2020

ty máš nárok na 20 dní dovolenky za rok, pokiaľ si u neho odrobila celý rok 2019, tak to je 20 dní plus do konca apríla cca 6,5, čiže 26,5dňa dovolenky

sumu vyrátaš ako:
priemerný hodinový zárobok x 26,5 x 8 hodín

nicole90
autor
Autor odpoveď zmazal
nicole90
autor
7. júl 2020

@veronikazoja presne toto som potrebovala ĎAKUJEM krásne! Len sa opýtam ten priemerný hodinový zárobok môže byť na výplatnej páske zapísaný ako PRIEMER-DOVOLENKA a ak áno podľa ktorého sa môžem odvíjať ďalej aby som sa dopracovala k výsledku keďže sa ten priemer menil každé 3 mesiace.

veronikazoja
7. júl 2020

priemer sa zvykne preratávať každý štvrťrok, sú to vlastne v danom štvrťroku zrátané hrubé mzdy a vydelené odpracovanými hodinami v danom štvrťroku

nicole90
autor
7. júl 2020

@veronikazoja jaj jasné 🤦 to som už dobré plietla jedno z druhým. Myslím že som pochopila čo, ako rátať, ďakujem ešte raz pekne za pomoc 🙂

korunka1
7. júl 2020

@nicole90 a to ti tie dni dovolenky na paskach z mesiaca na mesiac len tak mizli bez preplatenia? To si o tom vedela,ci to robil svojvolne?

nicole90
autor
7. júl 2020

@korunka1 nevedela vždy som sa to dozvedela až z výplatnej pásky. Keď som sa pýtala čo to má byť tak som dostala odpoveď že to museli tak spraviť ale že mi to preplatia keď si budem pýtať.

korunka1
7. júl 2020

@nicole90 a ako ti to chce vyplatit,ked tam uz nerobis? Na ruku a mas mu ty povedat sumu?

ivinkapink
7. júl 2020

ja som bola v podobnej situacii...ak bude zamestnavatel aspon trochu ferovy volaco ti posle, celu sumu necakaj...presne ako pisu vyssie...nema to ani kam dat do uctovnictva...mne tiez tak dali dovolenku prec a ked som sa ohradila tak mi povedali ze potom si ju vycerpam, vraj nikto nesmie mat viac ako styri dni dovolenky ku koncu septembra...a v oktobri sme sa dohodli na vypovedi, hovorim a co s dovolenkou co ste mi papierovo odcitali ale v skutocnosti som ju necerpala...vraj preplatia...prisla vyplata a nic nezaplatili, tak som telefonovala a spravila bordel ze co to ma byt...vraj uz sa to neda a blabla...navela suhlasili ze nech sa dohodnem s niektorou byvalou kolegynou ze to poslu na ucet jej...aj poslali ale nejaku smiesnu malu sumu....nemala som sa chut dotahovat....drzim palce aby si dopadla lepsie..

nicole90
autor
7. júl 2020

@ivinkapink Joj to ma mrzí takéto niečo že sa ti stalo. Ako rátam s tým že plná suma to isto nebude len dúfam že zase nedajú nejakú smiešnu sumu lebo predsa sa nepoznáme nejaký ten rok a čo to som si s nimi zažila. Mne je aj blbé to že ako dlho sa to ťahá kvázi 3 mesiace a tie bľaboty okolo toho ale reku keď už tak dlho čakám tak sa rozhodne nedám odbiť smiešnou sumou ale hádam budú fér a nebudem sa musieť mračiť keď ich stretnem niekde na ulici.

mila23
8. júl 2020

@nicole90 drzim palce...ale vymahat to nemas od nich ako ☹

ibrunova
8. júl 2020

@nicole90 a ty si za rok a pol vôbec dovolenku nečerpala?

nicole90
autor
8. júl 2020

@ibrunova nie, šetrila som si ju na iné prípady a keď som chcela voľno tak som si vedela tak zariadiť smeny a dohodnúť sa s kolegyňou.

ivinkapink
8. júl 2020

@nicole90 nic to, ucime sa na vlastnych chybach 😉 som mudrejsia 😀 drzim palce nech ti to dobre dopadne...

para6666
13. sep 2020

Po skonceno TPP mi prišla výplata ale nebola tam preplatená dovolenka čo mi zostala cca 12dni môže sa stať že dovolenku poslu zvlášť alebo sa to posiela spolu s výplatou

mirka136
13. sep 2020

@para6666 dovolenku musi zamestnavatel preplatit pri ukonceni prac.pomeru, v poslednej vyplate, potom ta odhlasuje zo SP aj ZP.

loginexistuje
13. sep 2020

a ak ti skoncila zmluva v aprila za rok 2020 nemas narok na plnu dovolenku len na pomernu cast