Prídavky na dieťa, ktoré nie je v spoločnej domácnosti
Ahojte, manželovi povedala bývalá, že jej chcú zastaviť vyplácanie prídavkov, pretože on ako otec pracuje v zahraničí. Vraj si on má žiadať prídavky v zahraničí. Lenže so synom nebývajú v spoločnej domácnosti. Ešte som také niečo nikdy nepočula. Má niekto s tým skúsenosti?
@patka06 Áno, je to tak v prípade nášho spoločného syna. Ja poberám prídavky v SR a manžel v zahraničí ponížené o sumu, ktorú dostávam ja.
Len nechápem prečo chcú bývalej zobrať prídavky. Manžel si na syna z predchádzajúceho vzťahu nemôže uplatňovať prídavky, lebo nežijú v spoločnej domácnosti.
a nemajú iný dôvod? pretože kvôli otcovi, ktorý pracuje v zahraničí to určite nie je
@patka06 Zdôvodnila to prácou v zahraničí. Nechápem. Asi budeme musieť zavolať na úrad.
no ono sa to dá robiť dvomi spôsobmi buď sú celé prídavky len zob zahraničia alebo čas platí Slovensko a zbytok odpláca štát kde otec pracuje.....ale musí sa dokladovať výška prídavkov ktorú otec dostáva zo zahraničia - či je v plnej výške alebo už ponížená o prídavky zo Slovenska........SP pokiaľ nevie o akú výšku prídavkov ide zo zahraničia , dovtedy môže pozastaviť prídavky na Slovensku........robí sa to preto tak, aby sa zamedzilo braniu dvojitých prídavkov.......
* osobne si myslím že je to skôr tým že prídavky poberá matka dieťaťa a keďže ú rozvedený , otec nemá nárok na prídavky keďže dieťa je v starostlivosti matky a nežijú spolu
@patka06 no ja som to skôr pochopila tak že jej povedali nech si ich nárokuje otec v zahraničí a jej ich pozastavia, kým neprinesie výšku akú poberá tam.....neviem aká je tam presne situácia, či matka nepovedala že sú rozvedení a nežijú spolu.....lebo iná situácia je pokiaľ spolu žijú a iná ak sú rozvedení a dieťa je v starostlivosti matky....alebo otec si chce vybaviť tie prídavky v zahraničí a matka je samozrejme proti (keďže ani spolu nežijú)a ona ich poberá na Slovensku......
@nerya tiež som myslela že si to vymyslela aby dostala viac. Zavoláme a uvidíme. No on sa už na prídavky v zahraničí raz informoval a zamietli ich, že nežijú v spoločnej domácnosti.
Jednou z podmienok je zit v spolocnej domacnosti.. Ma narok na pridavky iba zo slovenska.
No ženy, mne sa asi sníva. Muž volal na ÚPSVaR. Prídavky jej naozaj idú pozastaviť. Dôvod: nikde nepracuje (žije z invalidného dôchodku). Takže má málo a aj to málo jej idú zobrať!!!
Neviem v kt krajine robí ex a ako majú po riešené zverenie deti a v kt krajine robí ex... Napr vo Švajčiarsku na poberania prídavkov nie je vyslovene podmienka spoločná domácnosť... A ona tým ze nemá príjem, by on mohol byť žiadateľom a poberateľom prídavkov, s tým ze prídavky ba mal vyplácať jej mimo dohodnutého výživného. Iné krajiny neviem ako to maju
@sense Asi to tak bude. Len doteraz sme všade čítali spoločná domácnosť. O takomto špecifickom prípade sa na nete ťažko dočítam. Musí ísť tam na úrad.
Isto sú to prídavky na dieťa ? Lebo tie dostávajú všetci bez ohľadu na to či sú zamestnaní... Iba daňový bonus sa viaže na zamestnanie... Prídavky sa pozastavujú napr. ak dieťa nechodí do školy , neplní si dochádzku a pod.
No potom jedine že ex nehovori pravdu o dovode pozastavenia lebo toto je hlúposť... Či nanozja nie je problém so školou a pod.
Tak každá krajina má aj svoje podmienky.... Preto treba sa spýtat priamo na úrade krajiny kde pracuje...
@miriam_s Takéto som už čítala. Muž volal na úrad práce a potvrdili to. Zastavujú lebo ona nikde nepracuje. A keďže on pracuje v zahraničí, má si nárokovať on, napriek tomu, že nežijú v spoločnej domácnosti.
Volala si na úrad v mieste bydliska alebo ústredie ? Lebo aj ja mám skusnenost že kazda pobočka si ide trochu svoje a po overení na ústredí sa to dalo do poriadku... Každopádne toto je hlúposť. Ak to dostane písomne s týmto argumentom nech sa odvolá ... Ona nemá povinnosť pracovať aby dostala prídavky.
ahoj, je úplne jedno, že nežijete v spoločnej domácnosti a úplne jedno, že manžel je rozvedený, stále je biologickým otcom dieťaťa. Úrad postupuje správne, resp. v súlade s rozhodnutím súdu v štrasburge, kde sarozhodlo, že napriek rozvodu otec je naďalej otcom dieťaťa a ak pracuje v krajine EÚ, má nárok na rodinné dávky v krajine, kde odvádza odvody. Takže, posudzuje sa pracovná činnosť oboch rodičov a keďže matka nepracuje, primárnou krajinou je krajina, kde pracuje otec. Pozor, ten musí prídavok využiť v prospech dieťaťa, nie je to jeho "prilepšenie".

Prídavky na Slovensku sa nepozastavia, tým, že jeden z rodičov pracuje v zahraničí ... môže požiadať tam kde pracuje, bude dostávať menej o sumu vyplácanú na Slovensku