Prídavky na dieťa na Slovensku - práca v zahraničí

18. sep 2023

Ahoj, nema prosim niekto skusenost s tym, ze ak jeden rodic pracuje v zahranici (CR), trvaly pobyt na SK a druhy ma trvaly pobyt na Slovensku, dieta chodilo do materskej skoly na Slovensku, tak ci je alebo nie je narok na vyplacanie pridavku na dieta ? Resp ci sa nemenila legislativa. UPSVAR totiz chce vratit pridavky z dovodu, ze rodic pracoval v zahranici a mal sa pozadovat tam a to od pociatku pracovneho pomeru.Ak tam vsak nebol narok kvoli podmienkam (vyska platu), je mozne ho poberat na Slovensku alebo na to vobec nie je narok ?To ze muz pracuje v zahranici vedeli - kvoli rieseniu poberania rodicovskeho prispevku. Len mi to pride nelogicke a uz sa stalo, ze nepodali vzdy relevantne informacie a ci ma zmysel to vobec riesit. Dakujem za kazdu radu.

tosomja
18. sep 2023

Môj manžel pracuje v ČR a keď sa mi narodil syn, tak mi prvé mesiace vyplácali na SR počas materskej a keď som riešila rodičovský, tak mi zrazu pozastavili aj rodičovský aj rodinné a musela som žiadať tam. Resp.on.
No môžeš si podať žiadosť o dorovnanie dávky -rodinne prídavky a rozdiel ti doplatia. Keďže v ČR je asi menej, ako tu.
Ja to mám tak. A každý mesiac treba dokladovať kolko máš z čiech. Hrozná birokracia, ale tak, prečo by som niečo mala nechať prepadnúť, keď na to mám nárok.

misienka123
18. sep 2023

Áno,ak jeden rodič pracuje v ČR,tak nemáte nárok na prídavky u nás,i keď tu máte trvalý pobyt.. Máme s tou ich birokraciou skúsenosti už 12 rokov🤦Tým že výška sumy sa odvíja od príjmu, manžel dokladá príjem každé 3 mesiace,ak presiahne príjem, nevzniká nam nárok a žiadam s rozhodnutím o zamietnutí z ČR u nas na Upsvar a vyplatia

bluemoon24
19. sep 2023

@tosomja mohla bych ti napsat zpravu? Akorat to jdeme taky resit a uplne se v tom ztracim 🙈