Priezvisko dieťaťa

motyliky
17. okt 2016

Viete niekto poradiť? Rozvedená žena si po rozvode nechá mužove priezvisko. Po čase sa jej narodí dieťa s iným chlapom- nie sú zobratí a dieťaťu zapíše priezvisko po biologickom otcovi. Dodatočne ho však zmení na priezvisko svoje (ktoré má po svojom ex-manželovi). Je možné aby dieťa získalo priezvisko po mužovi s ktorým nemá žiadny vzťah?

evittam
17. okt 2016

@motyliky Pokiaľ podpíše uvedená žena vyhlásenie na matrike s biologickým otcom, že dieťa sa bude volať po ňom a obaja to podpíšu, tak je to nezvratné - dá sa to zmeniť jedine súdom a so súhlasom uvedeného biologického otca. Nemôžeš len tak "hore-dole" meniť priezvisko ako sa ti zachce.
A to priezvisko po ex by dieťa vlastne získalo ak by daná žena nepodpisovala žiadne vyhlásenie - v pôrodnici by dieťa dostalo jej priezvisko - čiže ak si nechala priezvisko bývalého muža, tak dieťa bude mať to isté.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
saurian
17. okt 2016

podla SK zakonov ma dieta priezvisko po jednom z rodicovi - takze ak sa ty aktualne volas po ex-manzelovi, a aktualne nie si vydata - tak dieta moze mat bud priezvisko bio-otca alebo matky, takze vlastne priezvisko ex-manzela.
ak uz dieta ma priezvisko po bio-otcovi, musi so zmenou priezviska bio-otec suhlasit. v tomto pripade sa to da zmenou priezviska cez obvodny urad. ak s ty bio-otec suhlasit nebude, tak len cez sud.
je vsak, nazvime to "nestandardne" - aby malo dieta priezvisko po cloveku, s ktorym prakticky nic nema.
neuvazovala si ze si zmenis najskor ty priezvisko na svoje za slobodna, a potom/resp. ak to je mozne tak naraz, zmenis dietatu priezvisko za svoje za slobodna.

motyliky
autor
18. okt 2016

@saurian Toto našťastie nieje môj prípad- my sme rodina s rovnakým a spoločným priezviskom 😉 Lenže keď som počula tento prípad, tak presne ako píšeš ty- sa mi zdalo viac než neštandardné aby malo dieťa priezvisko po človeku ktorý mu je úplne cudzí bez akejkoľvek väzby. A popravde neverila som, že je to takto možné...

vroni
18. okt 2016

@motyliky, preco by to nebolo mozne? Je to mozne a dokonca aj zakonne. Dieta nema priezvisko po cudzom cloveku, ma priezvisko po svojej matke, ta snad nie je cudzia. Pri sobasi zena PRIJIMA nove priezvisko, nedostane ho zapozicane od manzela na dobu manzelstva. Je rovnocenne s rodnym priezviskom a zena s nim moze robit, co len chce. Na priezvisko (nech by bolo akokolvek zvlastne ci exoticke) sa nevydavaju licencne prava, takze nejde o priezvisko byvaleho manzela, ale o aktualne priezvisko matky, "nahodou" zhodne s nejakym cudzim chlapom...