Priezvisko po mame
Ahojte baby. S priatelom sme spolu 5rokov, on je rozvedeny. Cca po 2rokoch vztahu mi dal na vedomie, ze nema v plane sa znova zenit. Ja som mu len tolko povedala, ze oukej, ale ked raz budeme mat dieta, chcem, aby malo rovnake priezvisko ako ja (je mi jedno ci dostane moje, alebo keby sme sa zobrali, tak nase!) On ma vzdy odbil s tym, ze ved to dieta moze mat 2 priezviska. Ja som sa s tym zmierila, ved nutit ho nebudem, aby si ma zobral…momentalne som v 7.mesiaci tehotenstva a vcera ma tak napodlo kuknut zakony, ci je to vobec mozne, aby malo babo proezvisko aj po mame aj po otcovi. No lenze to slovenske zakony nedovoluju. Tak som mu povedala, ked si ma nechce zobrat, dieta bude mat priezvisko po mne. Za tym si stojim, ako som mu to pred rokmi povedala. Samozrejme, ze sa mu to nepaci, ale tak co uz. Ine riesenie zial nevidim. Ked to podla neho neni nic strasne, ze by malo babo priezvisko po nom a ja ine, tak predsa ani prenho to nema byt problem, nie? Ked mne to nema vadit, tak jemu to preco tak vadi? Lebo zvycajne davaju po otcovi? No a co? Nie som ovca aby som suhlasila len preto, lebo to tak ma vacsina. Neni to zakonom dane, rodicia sa mozu dohodnut, ak nie su zobrati.
Co myslite? Ako by som to mala riesit?
Súhlasím s tebou na 100%, nevidím dôvod prečo by malo mať dieťa jeho priezvisko, keď matku svojho dieťaťa nechce za svoju zákonitú manželku. Inak minule akurát kamoška tiež hovorila, že ľutuje, že sa dcéra nevolá po nej. Dcéra má 12 rokov a že aj sama hovorí, že by sa chcela volať ako ona. A že ju až z kresla zdvíha keď ju doktorka osloví "pani XX" (po otcovi dieťaťa). Oni síce už nie sú spolu (ale vychádzajú po rozchode veľmi dobre). Hovorila, že to ľutuje, ale že vtedy boli zasnúbení a chceli sa zobrať (že ak by neboli, tak určite dá svoje meno, že to by ani nerozmýšľala).
Treba ísť na matriku podpísať priznanie otcovstva ak chceš, aby bol uvedený ako otec dieťaťa na rodnom liste a podpísať súhlas s priezviskom dieťaťa
Musia to podpísať obaja rodičia
@zmrzlinka2021 uz len po chlapovi, ktory si ma nezobral by som si davala menit priezvisko 🙈 sak nech si ho da zmenit on na jej priezvisko a priezvisko dietata. A nemusia sa brat.
Autorka 100% suhlasim. Dieta ma automaticky priezvisko po matke. Nikdy by som svojmu dietatu nedala ine priezvisko ako mam ja, nevidim na to ziadny dovod a nerozumiem tomuto trendu davat dietatu priezvisko po (v podstate pre matku dietata) cudzom chlapovi. Je tu nejedna diskusia, v ktorej zeny riesia ako si stve, ze sa volaju inak ako dieta a ako by sa to dalo zmenit.
A ešte ma napadlo, že mu môžeš pobrnkať po nose, že v rodnom liste ani nemusí byť uvedený 🙂. Ale nenavádzam ťa na to.
Dôvod na odmietnutie manželstva uvádza debilný. Ja by som s ním dieťa nechcela, iba ak by sa inak nedalo. (Žiaden vhodnejší partner tikajúce hodiny)
Priateľovi povedz, ak chce mať rovnaké priezvisko ako jeho dieťa bez sobáša, tak si ho za 50€ môže zmeniť na tvoje.
Môže rovno teraz vyplniť túto žiadosť https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Do dôvodu napíše, že jeho dieťa bude mať priezvisko xyz po matke, tak chce mať rovnaké priezvisko.
Aspon jedna 🙏 jasne ze daj po sebe. Bohuzial, nechce si ta vziat, nie ste rodina s jednym priezviskom, tak nevidim dovod aby sa dieta volalo po nom. Si len priatelka.
Ďakujem baby, hneď sa citim lepšie. Žial nikto v našom okoli to takto nerobil, ako ja chcem, tak sa mi aj dosť cuduju, preco to riesim. Ale viete co, mozno uz aj z principu…nechcem byt svina, mame sa radi, lubime sa, bolo to planovane babatko, ale keby som mala zacat odznova, tak by som sa isto nedala dokopy s rozvedenym muzom. Alebo by som hned na zaciatku povedala, ze dieta az po svadbe a nemuseli by sme riesit priezviska hore dole. Preco mam pikat ja preto, lebo jeho raz nutili ozenit sa? To je jeho problem, nie moj….
@sisinka33 podľa ktorého zákona a § môže mať slobodný človek iba so slovenským občianstvom 2 priezviská? Iba cudzinec tak môže mať, ak je to v jeho krajine tak, že sa používa viac priezvisk.
§ 4 (2)
Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva, prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.
§ 4a
Ak je dieťa štátnym občanom aj iného štátu, pri zápise narodenia do knihy narodení sa môže zapísať priezvisko alebo priezviská (ďalej len „priezvisko“) v súlade s jeho právnym poriadkom alebo tradíciou. Pri zápise priezviska preukazuje rodič dieťaťa tieto skutočnosti verejnou listinou vyhotovenou iným štátom, ktorého je dieťa štátnym občanom.
Ja by som tiež tak reagovala ako ti za svojím si stoj prečo by s tým on mal mať nejaký problém a ti nie keď ti už rovno povedal že sa zase ženiť nebude tak naj je spokojní. Na tvojom mieste by som na sto percent dala dieťa na seba .
Kto z okolia rieši, aké priezvisko bude mať Vaše dieťa? Je to vec vás dvoch a podľa toho čo píšeš, to máte už dávno vyjasnené.
Môj syn ma priezvisko po mne, partner je normálne zapísaný v rodnom liste.
Jemin ja som to zle pochopila s tou svadbou, ze on ju nechce. Tak sorry uz je mi to jasne.
@h2 bavíme sa ale o prípade, keď žena sa chce vydať a muž to nepovažuje za dôležité. Naopak je preňho dôležité, aby dieťa malo jeho priezvisko s argumentom, že jej to má byť jedno, že nemá jej.
K tvojmu prípadu, ženy, ktoré nestoja o svadbu väčšinou nemajú problém dat dieťaťu priezvisko po otcovi.
Ak áno, môže sa otec obrátiť na súd a on rozhodne o priezvisku v najlepšom záujme dieťaťa.
samozrejme, že máš pravdu, chlap s tebou a dieťaťom skutočnú rodinu vytvoriť nechce, tak neviem, prečo by malo mať dieťa jeho priezvisko. Ale prepáč, trošku ma prekvapuje čakať dieťa s chlapom, ktorý si ťa nechce vziať, keď tebe na tom zjavne záleží
V takom pripade by som dala istotne po sebe. Neriesila papierovacky. Ak is ta raz vezme. Myslim ze potom bude mozne zmenit aj dietatu nie?
@maryetta dieťaťu jednoducho zmenia priezvisko podaním žiadosti https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
ak už má 15 rokov, tak zmenu priezviska musí dieťa odsúhlasiť.
Velmi mudro
Ja som dala priezvisko po mne. A chlapovi som so smiechom povedala, že nebudem chodiť do poradne s cudzím deckom 🙂
@h2 Drviva vacsina pripadov u tychto parov je skor, ze muz nechce.
Som zastankynou toho, ze este pred zacatim chodenia by ludia mali mat vydiskutovane, ci je pre nich manzelstvo samozrejmostou alebo nie.
@saw_
Pisala som to preto, lebo som mala pocit, ze autorka tejto temy riesi svadbu cisto len kvoli priezvisku.

Ja som mala na to rovnaky nazor a stale mam v zmysle, ze dieta, ktore vynosim a porodim, bude mat moje priezvisko. Uz len z principu. Robis dobre, jeho ego to mozno neprezije a nakoniec si ta vezme. Nie zeby to bol uplne spravny dovod na sobas, ale co uz, dieta spolocne uz aj tak mate, sobas je oproti tomu nic