icon

Prihlásenie sa na úrad práce po skončení pracovného pomeru

ruzovad
13. nov 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako to je / bude možné v mojom prípade.
PP mi skončí dohodou na konci roka. Od januára mám sľúbenú novú robotu ale predpokladám že sa to bude riešiť len v januári a neviem od ktorého dňa nastúpim. Je možnosť že saa na upsvar nenahlásim a v zdr. Poisťovní zadam že som osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? ( Mám deti do 5 r.) Na ten čas kým sa podpíše nová zmluva v práci? A keď to náhodou padne a v januári nenastúpim, pôjdem sa hlásiť dajme tomu 15.1 , a požiadam o podporu budem mať nárok ? A k tomu hláseniu. Nežijem v mieste trvalého bydliska , mám zahlaseny prechodný pobyt v inom meste môžem sa bezproblémov hlásiť aj tam?
Ďakujem za rady

anonym_9e6bec
13. nov 2025

Keď ti pracovný pomer skončí k 31.12., od 1.1. za teba už nikto neplatí zdravotné poistenie. Ak sa na úrad práce neprihlásiš, môžeš si v zdravotnej poisťovni nahlásiť, že si osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát za teba vtedy platí zdravotné a je to úplne legálny režim. Dá sa to ohlásiť aj spätne pár dní dozadu, pokiaľ by tam nebol veľký časový sklz, ale najistejšie je urobiť to hneď po 1.1. Tento status ti nijako nekazí nárok na podporu. Podpora sa viaže na to, či si sa prihlásila na úrad práce ako evidovaný uchádzač a či máš splnené podmienky, teda odpracované roky v poistení v nezamestnanosti za posledné obdobie. Ak sa teda pôjdeš prihlásiť napríklad 15.1., nárok ti vznikne odo dňa, keď ťa zaevidujú. To, že si prvé dni januára nebol evidovaná, nevadí. Podstatné je, že medzi ukončením pracovného pomeru a evidenciou nebudeš mať žiadny nový pracovný pomer, ktorý by narušil kontinuitu. Úrad práce si riešiš podľa miesta trvalého pobytu, nie podľa prechodného. Keďže nežiješ v okrese svojho trvalého pobytu, treba rátať s tým, že všetko pôjde cez úrad tam. Dá sa to však zvládnuť aj elektronicky cez slovensko.sk, najmä samotná žiadosť o zaradenie. Ak by si mal prísť osobne, dá sa ich slušne požiadať o výnimku a väčšinou akceptujú, že človek žije inde, ale oficiálne je príslušný úrad podľa trvalého pobytu.

majerhka
13. nov 2025

ak ti skonci pracovny pomer 31.12. a v januari este nenastupis, nemusis sa hned hlasit na urad prace. mozes si na to prechodne obdobie nahlasit v zdravotnej poistovni, ze sa staras o dieta do 6 rokov. poistne za teba vtedy plati stat. len im treba dorucit kratke potvrdenie, napr. rodny list dietata a podpisat, ze sa osobne staras. to ti pokryje obdobie medzi robotami, kludne aj par tyzdnov.

ruzovad
autor
13. nov 2025

Ďakujem krásne za odpovede. Spravím to teda tak. Tak mi odľahlo 😁 najme aj v Tom že ak to bude nutné,sa dá zahlasit online 🙏

anonym_680dc6
13. nov 2025
@ruzovad

Ďakujem krásne za odpovede. Spravím to teda tak. Tak mi odľahlo 😁 najme aj v Tom že ak to bude nutné,sa dá zahlasit online 🙏

@ruzovad ak budeš osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, dieťa môže ísť do škôlky len na pol dňa.

anonym_848e06
13. nov 2025

presne tak, ak chodia deti do škôlky tak by nemohli na celý deň, to je už jednoduchšie si tých pár dní sama zaplatiť zdravotné poistenie