Príspevok na ubytovanie odídencov
Ahojte, prisiel vam uz tento prispevok za marec? Mne stale
Nie este nechodil zatial ziadny prispevok lex ukrajina
Tiež som nad tým rozmýšľala, že či už prišli nejaké financie
Lebo úprimne si neviem predstaviť, ako to z dlhodobejšieho hľadiska akože má fungovať.
Známa ma ubytovanú 6 členmi UA rodinu v byte, ktorý ale chcú využívať na turistický prenájom.
Sama sa vyjadrila, že radi pomôžu...ale má to aj svoje dno.A bez toho príspevky na bývanie to dlhodobo nebudú vedieť finančne zvládať.
Inak stretli ste sa už aj s tým, že sa nejaký občania UA už aj vrátili naspäť domov?
Lebo vyskytujú sa čoraz častejšie tieto informácie v médiách...
@loginexistuje dakujem. Som zvedava kedy…
@loginexistuje a prosim ta, nevies ci sa toto bude este aj zdanovat?
Baby, su nove formulare na vykazy, ak ste nahodou nepostrehli
@pbra40 Noo, vcera som bola zaniest ten stary a cele zle. Uz viac stlpcov tam asi nevedeli napchat 🤦🏻♀️ Este obvod mojej hlavy by tam mohol byt… To je katastrofa 😅
A je pravda, ze ukrajinci sa musia tiez hlasit mestam takto do 5dni?? Lebo predtym hovorili ze maju chodit raz za mesiac a mne ta pani povedala, ze do piatku 🤦🏻♀️
Ja to tam idem vzdy odniest aj s nimi. Ze maju uradnici pokyny, aby ich videli, ze su este fyzicky tu a nevratili sa na Ukrajinu
@pbra40 jasne, dakujem za info 🙂
A za marec uz niekomu nabehol prispevok?
Mne uz ano
No tak mne za marec stale neprisiel…
@pbra40 prosim ta, tebe prisiel ten prispevok zdaneny alebo tolko kolko si ziadala?? Mne uz dnes nabehol, ale teda…
Tolko, kolko som ziadala.
Ak to bude zdanene, bude povinost to priznat dalsi rok do prijmu a nasledne odviest dan v danovom priznani
@pbra40 ok, mne prislo o dost menej, takze sa pojdem opytat preco… toto je ako za trest cele 😏
@pbra40 ahoj, neviem najst ten novy typ vykazu. Na minv.sk je stale ten stary, pritom tam pise ze je 4.5.aktualizovany. Vies mi prosim pomoct?
Pokiaľ viem, ten čo je tam linkovaný (https://www.minv.sk/swift_data/source/images/01...) je aktuálny. Ale musel som vynaložiť nejakú námahu, aby som ho dokázal v rozumnom rozmere vytlačiť (zmazal som väčšinu riadkov, zmenšil okraje pre tlač na kratších stranách a už neviem čo).
@hefo ano, dakujem, neviem preco mi stale pocitac otvaral stary vykaz.. A ano, ten format je krasny. Niekto menej pocitacovo zdatny im to donesie na 8 stranach polepene lepiacou paskou do tvaru “tabulky” 😀 a nechapem ani naco tam potrebuju tolko tych udajov, ale tak oni asi vedia 🤷♀️ 😀
@hefo
Ahojte, museli ste z toho odvadzat zdravotku, socialku a zdanit? Ci je to oslobodene?
@modrykonik84 uctovnicka mi robila danove a vravela, ze prispevok pre odidencov je oslobodeny (pre FO). pre ine neviem.
@modrykonik84 Ak príspevok dostáva fyzická osoba, ktorá nepodniká s ubytovaním, tak je to príjem oslobodený od daní, ale zase si fyzická osoba nemôže uplatniť náklady.
Ak trebárs človek na živnosť poskytuje ubytovanie v súkromí (čo ja viem napr. v Zuberci je takých veľa, pár krát sme tam boli na dovolenke), tak sa príjem zdaňuje, ale zase sa môžu (ako normálne pri podnikaní) uplatniť oprávnené náklady, ako keď to poskytuje normálne ako platenú službu.
@modrykonik84 nerozumiem.
Veď ty ich máš oficiálne prihlásených na mestskej časti. Raz mesačne sa chodia hlásiť oni a raz mesačne odovzdás výkaz, do 5. dňa ďalšieho mesiaca. Kontroly netreba žiadne.
@slniecko5 Ide o to, ze budu byvat vbyte, ktory je prazdny a nebudeme s nimi. Tak, ci nie je lepsie ich akoze ubytovat u seba doma papierovo.
@modrykonik84 nie je to o nic lepsie. Dajte zmluvu podla toho, kde realne budu. Ak nahodou nastane v buducnosti nejake nedorozumenie, tak zmluva nebude platna a mozete mat problem.
@qetka ok ;)