icon

Príspevok na ubytovanie odídencov

30. apr 2022

Ahojte, prisiel vam uz tento prispevok za marec? Mne stale

Strana
z2
cajomila
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
30. apr 2022

Nie este nechodil zatial ziadny prispevok lex ukrajina

cajomila
30. apr 2022

Tiež som nad tým rozmýšľala, že či už prišli nejaké financie
Lebo úprimne si neviem predstaviť, ako to z dlhodobejšieho hľadiska akože má fungovať.

Známa ma ubytovanú 6 členmi UA rodinu v byte, ktorý ale chcú využívať na turistický prenájom.
Sama sa vyjadrila, že radi pomôžu...ale má to aj svoje dno.A bez toho príspevky na bývanie to dlhodobo nebudú vedieť finančne zvládať.

Inak stretli ste sa už aj s tým, že sa nejaký občania UA už aj vrátili naspäť domov?
Lebo vyskytujú sa čoraz častejšie tieto informácie v médiách...

lejusinka
30. apr 2022

@cajomila do Kyjeva a na zapad ukrajiny sa uz niekolko rodin vratilo co o nich osobne viem. Oni tu nechcu ostat.

autor
30. apr 2022

@loginexistuje dakujem. Som zvedava kedy…

viestta
Odpoveď bola odstránená
pbra40
Autor odpoveď zmazal
autor
2. máj 2022

@loginexistuje a prosim ta, nevies ci sa toto bude este aj zdanovat?

pbra40
4. máj 2022

Baby, su nove formulare na vykazy, ak ste nahodou nepostrehli

autor
5. máj 2022

@pbra40 Noo, vcera som bola zaniest ten stary a cele zle. Uz viac stlpcov tam asi nevedeli napchat 🤦🏻‍♀️ Este obvod mojej hlavy by tam mohol byt… To je katastrofa 😅
A je pravda, ze ukrajinci sa musia tiez hlasit mestam takto do 5dni?? Lebo predtym hovorili ze maju chodit raz za mesiac a mne ta pani povedala, ze do piatku 🤦🏻‍♀️

pbra40
5. máj 2022

Ja to tam idem vzdy odniest aj s nimi. Ze maju uradnici pokyny, aby ich videli, ze su este fyzicky tu a nevratili sa na Ukrajinu

autor
5. máj 2022

@pbra40 jasne, dakujem za info 🙂

A za marec uz niekomu nabehol prispevok?

pbra40
5. máj 2022

Mne uz ano

autor
6. máj 2022

No tak mne za marec stale neprisiel…

autor
9. máj 2022

@pbra40 prosim ta, tebe prisiel ten prispevok zdaneny alebo tolko kolko si ziadala?? Mne uz dnes nabehol, ale teda…

pbra40
9. máj 2022

Tolko, kolko som ziadala.
Ak to bude zdanene, bude povinost to priznat dalsi rok do prijmu a nasledne odviest dan v danovom priznani

autor
9. máj 2022

@pbra40 ok, mne prislo o dost menej, takze sa pojdem opytat preco… toto je ako za trest cele 😏

autor
31. máj 2022

@pbra40 ahoj, neviem najst ten novy typ vykazu. Na minv.sk je stale ten stary, pritom tam pise ze je 4.5.aktualizovany. Vies mi prosim pomoct?

hefo
31. máj 2022

Pokiaľ viem, ten čo je tam linkovaný (https://www.minv.sk/swift_data/source/images/01...) je aktuálny. Ale musel som vynaložiť nejakú námahu, aby som ho dokázal v rozumnom rozmere vytlačiť (zmazal som väčšinu riadkov, zmenšil okraje pre tlač na kratších stranách a už neviem čo).

autor
31. máj 2022

@hefo ano, dakujem, neviem preco mi stale pocitac otvaral stary vykaz.. A ano, ten format je krasny. Niekto menej pocitacovo zdatny im to donesie na 8 stranach polepene lepiacou paskou do tvaru “tabulky” 😀 a nechapem ani naco tam potrebuju tolko tych udajov, ale tak oni asi vedia 🤷‍♀️ 😀

modrykonik84
17. feb 2023

@hefo
Ahojte, museli ste z toho odvadzat zdravotku, socialku a zdanit? Ci je to oslobodene?

pbra40
17. feb 2023

@modrykonik84 uctovnicka mi robila danove a vravela, ze prispevok pre odidencov je oslobodeny (pre FO). pre ine neviem.

hefo
17. feb 2023

@modrykonik84 Ak príspevok dostáva fyzická osoba, ktorá nepodniká s ubytovaním, tak je to príjem oslobodený od daní, ale zase si fyzická osoba nemôže uplatniť náklady.

Ak trebárs človek na živnosť poskytuje ubytovanie v súkromí (čo ja viem napr. v Zuberci je takých veľa, pár krát sme tam boli na dovolenke), tak sa príjem zdaňuje, ale zase sa môžu (ako normálne pri podnikaní) uplatniť oprávnené náklady, ako keď to poskytuje normálne ako platenú službu.

slniecko5
17. feb 2023

@pbra40 pri FO je oslobodený, áno.
Aktuálne predĺžený do 31.5.2023.
Je predpoklad, že aj dlhšie.

modrykonik84
17. feb 2023

@pbra40
@hefo
@slniecko5 ďakujem vám. Ideme teraz ubytovavat, tak aby som vedela.

modrykonik84
17. feb 2023

@slniecko5
@hefo
@pbra40 este sa spytam, ci chodia aj kontroly.

slniecko5
17. feb 2023

@modrykonik84 nerozumiem.
Veď ty ich máš oficiálne prihlásených na mestskej časti. Raz mesačne sa chodia hlásiť oni a raz mesačne odovzdás výkaz, do 5. dňa ďalšieho mesiaca. Kontroly netreba žiadne.

modrykonik84
17. feb 2023

@slniecko5 Ide o to, ze budu byvat vbyte, ktory je prazdny a nebudeme s nimi. Tak, ci nie je lepsie ich akoze ubytovat u seba doma papierovo.

qetka
17. feb 2023

@modrykonik84 nie je to o nic lepsie. Dajte zmluvu podla toho, kde realne budu. Ak nahodou nastane v buducnosti nejake nedorozumenie, tak zmluva nebude platna a mozete mat problem.

modrykonik84
17. feb 2023

@qetka ok ;)

Strana
z2