Problém s vybavením podpory v nezamestnanosti
Ahojte, dnesa rano som mala tlak asi 500 ☹ . Este dna 19.3 som odovzdala vsetky potrebne papiere na socialku na vybavenie podpory v nez. na ktoru mam narok. Pracovnicka mi povedala, ze je vsetko ok, ze peniazky mi na ucet pridu cca 15.4. Cakam a nic. Dnes som volala , co je vo veci a skoro som spadla z noh. Nikto mi nic neoznamil s tym, ze moj byvaly zamestnavatel neodovzdal vykaz soc. pois. za mesiac februar, co mal urobit udajne zo zakona do 31.3. Volam zase do prace a bolo mi oznamene, ze oni nemaju ziadnu lehotu, nie som jedina a ze mam cakat ☹ . Lenze ja som tymto padom prisla v aprili o korunky, cely mesiac som bez penazi a neviem ci sa toto vsetko stihne vybavit do dalsieho terminu vyplacania davok, lebo som pocula, ze soc. potom musi poslat rozhodnutie o vyske. 2 mes. bez financii je uplne nemozne. Som v 4 mes. tehotenstva, nikoho nezaujima, ze potrebujem peniaze, keby som nemala manzela, ktory to taha, neviem ako by som dopadla. Mam pocit, ze som fakt soc. Pripad,. ze stat kasle na ludi. Prosim ak mi viete poradit na koho sa mam obratit, ci naozaj konal zamestnavatel tak, ze mam stale cakat, budem rada, ak mi poradite. dakujem
fuuu, tak to je sila, tiez ti verim, ze si sa rozculila, ja som plakala cele doobedie, ze nikoho nezaujima za co ja teraz pojdem na vysetrenia, atd. chory system, chory stat. drzim ti palce 🙂
@afronikaa presne tak. ešte šťastie že mám skvelého manžela, lebo nie všetci sú takí. ale aj tak, keď si predstavím, ako budem do pôrodu fungovať, čo mne osobne bude treba kúpiť a so všetkým ísť za ním.... budem sa cítiť akoby som mala dostávať vreckové od rodičov. Fakt, chorý systém. Mňa manžel krotil celú cestu domov, že je to hrozné, ale že kvôli bábu sa mám ukľudniť. no ale ide to? večer ma to prešlo, ale ten pocit zostáva stále. ako štátny príživník. pričom tí, ktorí neodpracovali ani hodinu, majú nárok na také príplatky že sa im to vyšplhá na peknú sumu. To fakt len na Slovensku je možné. Tiež držím palce, nech sa to čím skôr vyrieši🙂
@amelie123 po skončení VŠ a odpracovaných 4 rokoch si predsa mala nárok na 6mesiacov podpory, ktoré si si aj vyčerpala, tak aké že nič ti nedali? Kurnik, ja toto nikdy nepochopím, prečo sa každý porovnáva s cigánmi - píšeš o sebe, že si vyštudovala VŠ a cítiš sa na ich úrovni?? Prečo sa nepýtaš, čo robiť, aby som sa mala lepšie, aby som zarobila viac, aby môj muž zarobil viac?
keby si si len poondiaty google otvorila a vyhľadala info o hmotnej núdzi, tak si si mohla ušetriť cestu na úrad a aj prípadné nervy...
@sissy27 milá sissy ak by si čítala poriadne zistíš, že píšem o dávke v hmotnej núdzi, nie o podpore. Tú som dostala a viac nič. Ja sa necítim na ich úrovni, to si vôbec nepochopila. Prečo sa mám v momentálnej situácii pýtať ako by som zarobila viac? Ja som momentálne tehotná, 19 týždeň, tak nechápem, prečo by som teraz mala riešiť prácu. Mám pracovať až do pôrodu, či ako si to myslela?? A prečo by mal môj muž zarobiť viac? Ja predsa nepíšem, že zarobí málo. Tu ide o princíp. Len o princíp, o nič iné. Že po odpracovaní určitého počtu rokov, ich to absolútne nezaujíma, pol roka mi čosi zaplatia a potom sa na mňa vykašlú, lebo som vydatá. Keby že nemám takého muža ako mám, môžem sa ísť pásť.
@amelie123 sťažuješ sa, že nemáš na nič nárok - mala si nárok na podporu, tú si si vyčerpala, dobre chápem? a prečo by si potom mala mať na niečo nárok? a ako dlho? celý život? niekde musia byť hranice, každý v tomto štáte len pindá, že treba platiť dane, ale brať by chceli všetci a veľa, ale keby sme takto zmýšľali všetci, tak ozaj nebude z čoho brať...a asi to tak dlho nepotrvá, kým studňa vyschne pri zmýšľaní dnešným mladých zdravých ľudí... btw. tehotenstvo nie je choroba, dá sa zladiť s prácou (ak si na rizikovom, máš nárok na PN), ja som pracovala takmer do pôrodu a neprišlo mi to nejak zvláštne... a keby sa tvoj muž odmietol o teba postarať, tak to by bolo na inú tému a počudovanie, prečo si si zobrala niekoho takého, považujem za normálne, že si manželia navzájom pomáhajú...
@amelie123 narok na hmotnu nudzu ma podla zakona ten, kto je na hranici biedy,co ty nie si kedze manzel zaraba...
@afronikaa mohla by si to riesit v praci a slusne poprosit s tym co je vo veci, lebo tvoje vyplacanie podpory je stopnute asi tymto faktom... inak je to na prd ale peniaze by ti mali vyplatit za obdobie ktore ti patri
kocky, halooo, nehadajte sa prosim, ja som len chcela, ci nahodou by mi niekto nevedel nejako pomoct, ci naozaj nema zamestnavatel nejaky termin na odovzdanie tych vykazov. Ja sa tomu moc nerozumiem, preto som napisala sem. A este jedna otazka, no to som sa zabudla opytat na socialke, neviete, ci dostanem za jeden mesiac tu podporu, alebo za dva naraz kedze teraz som mala dostat a nic. Ale ratam, ze za jeden, nevadi, hlavne nech sa mi to vyriesi...dakujem
krasneleto, dakujem pekne za odpoved, zajtra sa tam chystam osobne, uz si pripadam, ako sibnuta, stale tam nieco riesim, raz mi nedali razitko, len podpis, raz mi od nich prisla vyplata dva krat za mesiac a dalsi mesiac som nedostala, och a teraz toto. :(
@sissy27
@krasneleto nepochopili ste, ale nevadí. a ja vôbec nie som z tých, čo len pindajú. po strednej som pracovala, potom som šla na vysokú a potom som šla hneď pracovať. prácu som stratila, pár mesiacov pred tým než som ostala tehotná. o die´ta sme sa dlho snažili, nemám ale dôvod byť na rizikovom. Napriek tomu sa mám šetriť. Vôbec nezmýšľam tak, že by som chcela do konca života od tohto štátu len brať, mám v pláne pracovať aj po materskej. Tu šlo o niečo celkom iné.
@amelie123 o princip. ved ja som pochopila.. len som dodala ze s davkou hmotnej nudze to je trochu inak ako si myslime
@krasneleto áno. ale mohla by som mať aspoň na niečo nárok do pôrodu. takto ma živí manžel, akoby som bola nejaký príživník. Tu ide len o môj osobný pocit. Zamestnať ma počas tehotenstva nikto nezamestná. Neporovnávala som sa s cigánmi, len je zarážajúce, že napriek tomu, že nikdy nič nerobili nárok na všetko majp. A do konca života. Ja nepotrebujem do konca života. Tak sa fungovať nedá, to predsa viem.
@amelie123 som mladá a zdravá, považujem sa za schopnú - prepadla by som sa od hanby, keby som sa čo len v duchu ľutovala, že mi už tento štát nič viac nechce dať, nie to ešte povedať / napísať verejne... asi tak...
a dieťa, ktoré čakáš, je snáď manželovo, sľubovali ste si "v dobrom aj v zlom" - tak aké príživníctvo? keď o pár rokov on ostane bez práce a budeš ty živiteľkou, tiež ho budeš považovať za príživníka? 🙂
@amelie123 vies jednoduchsie pre teba by bolo ostat zamestnana a ist na PN do porodu, tak by si dostala peniaze., jasne ze je to zarazajuce ked niekto pracuje... a nema na nic narok a niekto nerobi nic a v konecnom dosledku na vsetko ma...
@amelie123 .....asi nepoznas vyznam slov "hmotna nudza"......
Manzel ma voci tebe vyzivovaciu povinnost, pravne su jeho zarobene peniaze aj tvoje. A moralne tak isto.
On pracuje, zaraba, ty vynosis jeho dieta, porodis, budes kojit, starat sa on. Preco by si sa mala citi blbo, ked si od neho vypytas peniaze, ak budes potrebovat???
Davky v hmotnej nudzi nechaj tym, co ziju na hranici biedy...
@sissy27 ale zase netreba byt taky zly, hm?
@krasneleto to áno, len žiaľ, neprišla som o prácu vlastnou vinou, pracovala som v novinách, ibaže sa zrušili a museli vyhodiť štyroch ľudí. Bola som tam z tých, čo tam boli najkratšie, preto som dostala výpoveď. Plánovala som pracovať a potom ísť na PN ale byť zamestnaná. Len to nevyšlo.
@gretka2 podla mna to nemyslela tak ako to vypalilo... skor ju stve fakt, ze roky odpracovala, a je v situacii ze aj keby chcela pracovat jej nikto nic neda a na nic nema narok lebo ma manzela ktory sice moc nezarobi ale tak zarobi...
@amelie123 ja viem ale si v zapeklitej situacii... do 6 tyzdnov si v ochrannej lehote.... mohla si ist na PN aj ked si uz realne nebola zamestnana, ale neviem ako to bolo u teba s tehu a kedy si dostala vypoved...
@krasneleto no, to že ja som si rok predtým platila dobrovoľné nemocenské, najvyššiu sadzbu,a by som mala vyššiu materskú. ibaže vtedy sa to menilo a v auguste som dostala výpoveď. naša ekonómka mi poradila aby som šla na PN aby sa mi tie peniažky vrátili, lebo tehotná som stále nebola. otehotnela som až v decembri.
@amelie123 nemas sa preco citit ako prizivnik. Keby si nebola par tyzdnov pred porodom, tak by som to pochopila, ale jasne, ze vychodiskom je hladanie si prace, nie socialne davky.
Ale kedze uz si v dost vysokom stadiu tehotenstva, manzel prirodzene sa musi postarat aj o tebe. Ste manzelia, uz ste rodina... takze jeho peniaze su aj tvoje peniaze.
Cawte chcem sa spitat ci nahodou neviete ako dlho sa caka na rozhodnutie o vyske davky v nezamestnanosti zo Soc. Dakujem
Cawte chcem sa spitat ci nahodou neviete ako dlho sa caka na rozhodnutie o vyske davky v nezamestnanosti zo Soc. Dakujem
@sissy27 nie mladich a zdravich ale ciernych!

@afronikaa tak to je dobré svinstvo. ja mám pocit že takéto veci riešia iba s bielymi, lebo cigán by sa im na papierovačky vykašľal. Ja som nedávno mala tlak 500. Skončila mi podpora a s manželom sme boli na úrade aby som si vybavila dávku v hmotnej núdzi na ktorú má nárok každý cigán. Milá teta mi ale povedala, že ak má manžel plat viac ako 400 eur nemám nárok na nič. NIČ. skoro som odpadla. To znamená, že má má živiť manžel. Po skončení vysokej školy a odpracovaní štyroch rokov pre tento štát.... V týchto veciach ja neviem chodiť, ale skús sa spýtzať aj na porada.sk. tam sú aj právnici. držím palce. sociálka má dvojaký meter - na bielych a čiernych.