Otec na materskej po nepredĺžení zmluvy

23. feb 2023

Mužovi nepredĺžia zmluvu ku koncu februara. Mali sme v plane ze pojde s prvym dietatom na matersku. Ja rodim druhe dieta v aprili. Citala som ze by bol v ochrannej lehote 7 dni po skonceni pomeru. Nemáme vsak vybavene ziadne ziadosti na socialke, ani to vopred neoznamil zamestnavatelovi, neratal ze ho uz nebudu potrebovat. Mame sancu to do tych 7 dni vybaviť aby mu materske priznali?

tini27
23. feb 2023

Ahoj, môj muž tak nastupoval, končila mu zmluva, zamestnávateľ ho síce ďalej chcel, no riešiť to začal 3 dni pred odchodom a to už sme my boli rozhodnutí, že ide odtiaľ preč a nastúpi na materskú.
Do tých 7 dní to vybavíte v pohode, akurát sa teda môže stať, že ak to úrad nestihne spracovať, tak mu nevyplatia materské hneď prvý mesiac, ale potom v ďalšom mesiaci akoby dvojnásobok. Ale u nás npr nebol problém, a to nemám pocit, že by boli nejak extrémne rýchli.
Tým, že nastupuje v ochrannej lehote, tak žiadosť o materské podáva na sociálnej poisťovni v mieste bydliska. Nám pani poradila na tlačivo ceruzkou dopísať zamestnávateľa aj to, že nastupuje v ochrannej lehote (že im to ušetrí čas hľadať čo a ako, keď to tam už budú mať).
Ty si ku dňu jeho nástupu na "materskú" musíš na upsvar požiadať o ukončenie vyplácania rp z dôvodu, že muž ide na materskú. To by malo byť myslím všetko 🙂