Problémy s registráciou občanov Európskej únie na Slovensku
Ahojte. Snáď má niekto s tým skúsenosti. Pracujem vo firme, ktorá zamestnáva občana RO. Ten občan tu býva v podnájme, každý mesiac ide do RO na služobnú cestu (max na týždeň).
Problémom je, že neviem ho zaregistrovať na cudzineckej polícii. Išla som cez rezervačný systém a vôbec mi tam nevyhodí voľné termíny (sídlo aj jeho pobyt je v okrese Dunajská Streda). Musela by som mu vybaviť doklad A1 zo sociálnej poisťovne, ale tam požiadajú registrovaný pobyt na Slovensku - čo tým pádom nemá. Je ten rezervačný systém vôbec funkčný, alebo iný typ ako to všetko vybaviť? Mám skúsiť tam ísť osobne nech mi s tou rezerváciou pomôžu?
Ďakujem.
@gov Ďakujem pekne za tvoj komentár. Zamestnanec má mzdu ako všetci ostatní zamestnanci na podobnej pozícii. Nie je zamestnaný preto, lebo sme nechceli toto miesto ponúkať občanovi Slovenska, len brali sme do úvahy, že on lepšie pozná svoju rodnú krajinu, nebude mu prekážkou ak musí tam stráviť 2 týždne a vybavovať pracovné veci atď. Takže chápem ťa, naozaj aj ja poznám mnoho takých firiem kde zamestnávajú cudzincov a dajú im minimálnu mzdu a zlé pracovné podmienky. No mi sa našťastie medzi nimi nepatríme.
Máme 25 zamestnancov, okrem neho sú všetci občania SR, a iba potichu ti prezradím že hore spomínaná mzda je u nás bežná. Takže naozaj na mzdových nákladoch nesporíme. 🙏
@gov rovnako by som potom zakazala, aby Slovaci chodili pracovat do zahranicia 😂😂😂 nech tru biedu na SK, chapes tu logiku? Moze byt zamestnanec vo firme z inej krajiny, nikomu pracu neberie, ani neposuva mzdu. Som rada, ze za 16 rokov v Rakusku mi toto nikto nepovedal, nedal najavo, ze tu niekomu beriem pracu. Nikto nikomu nic neberie, neschopnost ludi je uplne niekde inde.
Skús si vygooglit podobné témy. Posledné mesiace je to problém, ľudia sú zúfalí, nevedia sa zaregistrovať, obnoviť pobyt. Strašná pakáreň.
@sissy87 Ahoj, žiadosť o registráciu pobytu sa podáva na úradnom tlačive osobne na policajnom útvare do 30 dní od uplynutia troch mesiacov odo dňa vstupu na územie Slovenskej republiky. O registráciu občana Únie musíš požiadať osobne na miestne príslušnom Oddelení cudzineckej polície PZ. Objednávať na konkrétne stránkové pracovisko Oddelenia cudzineckej polície PZ je možné iba prostredníctvom kontaktného on-line formulára a to zväčša nefunguje.
Ja by som zašla osobne.
@gov nemusi, to mas odkial 😂😂😂 Dostanes bud kolektivnu zmluvu, alebo individualne sa dohodnes a najviac podvodov ( praca na cierno, cast na ruku a pod ) sa tu deje prave zahranicnym zamestnancom. Lebo vyuzivaju to, ze nepojdu na urady a neprecitaju si zakony, nedokazu konzultovat veci s pravnikom hned po prvom pokuse. Slovensko je krajina EU, to ze tam mate divocinu ako polovicu platu na ruku kade tade a cernoty je dane tym, ze to system a ludia dovolia. Viem, ze urcite firmy zamestnavaju cudzincov, ale nie na ukor slovakov. Ci tiez musis sediet na urade prace, zatial co nejaky cudzinec ma pracu? Lebo presne taketo typy mame tu v Rakusku, ale ze beru od AMS mesacne 900 eur plus rozne kurzy a su roky takto pomlcim