Rady k výpočtu invalidného dôchodku z mladosti
Dobrý deň. Momentálne si vybavujem invalidný dôchodk z mladosti a mám niekoľko nejasnotí.
1) pri výpočte sa používa dôchodková hodnota platná v roku, kedy vznikol nárok na invalidný dôchodok. Mám počítať s rokom, kedy vznikla invalidita (ktorá vznikla pred 18. rokom života), alebo s rokom, kedy bol dosiahnutý 18. rok života?
2) našiel som dva rôzne údaje osobného mzdového bodu pre ľudí, ktorí neboli dôchodkovo poistení. 0,67 a 0,70 - ktorý z nich je správny, platný teraz?
3) pri výpočte mám počítať aj s nejakou valorizáciou? Keď vypočítam hodnotu podľa vzorca, je potrebné to ešte vynásobiť valorizáciou v roku 2025?
Veľká vďaka za odpovede.
Používa sa dôchodková hodnota platná v roku, keď vznikol nárok na invalidný dôchodok. Ak invalidita vznikla pred dovŕšením 18. roku života, nárok na invalidný dôchodok vzniká dňom dovŕšenia 18 rokov. Preto sa berie dôchodková hodnota platná v roku, keď osoba dovŕšila 18 rokov. Pre mladých do 20 rokov, ktorí nemajú odpracovaný ani rok, platí špeciálne pravidlo. Namiesto priemerného mzdového bodu sa používa pevná hodnota 0,67. Znamená to, že dôchodok sa počíta tak, ako keby celý život zarábali približne dve tretiny priemernej mzdy. Dôchodok sa valorizuje o valorizáciu platnú v danom roku.
Používa sa dôchodková hodnota platná v roku, keď vznikol nárok na invalidný dôchodok. Ak invalidita vznikla pred dovŕšením 18. roku života, nárok na invalidný dôchodok vzniká dňom dovŕšenia 18 rokov. Preto sa berie dôchodková hodnota platná v roku, keď osoba dovŕšila 18 rokov. Pre mladých do 20 rokov, ktorí nemajú odpracovaný ani rok, platí špeciálne pravidlo. Namiesto priemerného mzdového bodu sa používa pevná hodnota 0,67. Znamená to, že dôchodok sa počíta tak, ako keby celý život zarábali približne dve tretiny priemernej mzdy. Dôchodok sa valorizuje o valorizáciu platnú v danom roku.
@anonym_7eb87a vďaka za odpoveď 🙂
Fuuu, tak to neviem, či bude niekto vedieť odpovedať. Držím palce. Chat gpt čo hovorí? Celkom ma to zaujíma, lebo syn má tiež podanú žiadosť.
Koľko percent ti priznali?
@anonym_50bf72 ďakujem, aj vám 🙂 chatGPT v tomto moc nápomocný nebol, väčšinou so mnou so všetkým len súhlasil

Fuuu, tak to neviem, či bude niekto vedieť odpovedať. Držím palce. Chat gpt čo hovorí? Celkom ma to zaujíma, lebo syn má tiež podanú žiadosť.
Koľko percent ti priznali?