Riešenie skrytých vád na vozidle a právne kroky
Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o pomoc. Dňa 21.3.2025 ,som kúpila automobil od fyzickej osoby ,podľa zmluvy o občianskom zákonníku. Predávajúci ,tvrdil ,že je auto v poriadku ,nemá žiadne skryté závady. Dňa 25.3.2025 mi zasvietila po ceste z prepisu ,kontrolka motora. Hneď som volala mechanikovi,ktorý spravil diagnostiku a obhliadku motora. Bolo zistené ,že je motor celý zatečený olejom,chybný katalyzátor a vadne turbo . Čiže chyba,o ktorej predávajúci musel vedieť ,nakoľko bola chýba ževraj vymazana z diagnostiky. Okrem iného bolo búrane ,čo nám predávajúci, taktiež zatajil. Zistili sme,že auto chceli predať do bazaru,kde im ho ale nevykupili presne kvôli tejto chybe na diagnostike ,cize o tom vedeli . S predávajúcim,sa nedá normálne komunikovať . Dnes sme mu poslali zmluvu o odstúpení kúpnej zmluvy na auto. Prosím ,ako by sme mali postupovať ďalej? Ísť na políciu ,alebo čakať ,kým si poštu prevezmú /neprevezmu . Oprava auta skoro prevyšuje celkovú kúpnu cenu .. predávajúci len do telefónu huka, že on peniaze už nemá ,že zaplatil nájom ,že on už je zrazu v Írsku atď .. teda to idem riešiť trestným oznámením. Alebo podať žiadosť na súd ? Prosím nemáte niekto skúsenosť ? Ďakujem
No prajem pevné nervy, mi mame síce 5 ročne auto kupované ako zánovne a rok sme chodili po servisoch až sa zistilo že musí sa spraviť výtrus motora, prvé to bolo turbo dpf, dýchanie motora a pod.... problémy s autom rok než prišli čo s tým...
Určite by ma to nahnevalo keby kúpim takto auto, takže určite by som postupovala právnou cestou... on to musel vedieť v akom stave auto predáva...
Je mi velmi luto,ze ta oklamali.Prajem pevne nervy.
Kolko si zaplatila a aky model auta to je?
@draik nie ,peniaze od neho neuvidíme .. preto to chcem riešiť právnou cestou,ale vôbec teraz neviem ,ako postupovať:/ .. akú žiadosť podat,hľadala som nejaký vzor na nete ,ale neviem sa pohnúť ďalej. Ísť na políciu ?
Uff to je blbe ☹. Auto si treba vzdy nechat skontrolovat v servise pred kupou. Tak drzim palce ✊
Ešte ma napadlo v zmluve nemáš napísané že ho berieš ako " stojí a leží " ? Lebo v takom prípade si nepomôžeš
No mne sa stalo to iste. Auto hned do servisu, oprava vyse 600 eur. Potom zas do servisu. Od kupujuceho som nic nedostala spat ani cent, najprv nechcel ani pocut o tom vratit prachy a kratko potom uz zial nebol medzi nami. Takze tak.
Na tvojom mieste, ja by som postupovala mozno tak, ze by som mu oznamila, ze auto ide do opravy. Ucet mu posles ak ti to nepreplati cele/ polovicu (to uz je na tebe) budes ho zalovat. Najprv sa len takto povyhrazat, mozno to zaberie 😃
@noami12 určite to vedel ,len teraz vôbec neviem ako postupovať ďalej :(( auto je odstavené ,nejazdí sa na ňom ,peniaze nikde ..
@noami12 nie nie ,nič také v zmluve nie . Ešte je tam písané ,že predávajúci nezamlcal žiadne vady .. žiadne ani neuvadzal
Polícia s tým nič nemá. Preukazovať podvod nie je zrovna jednoduché.
No takto... Pokiaľ (a malo by to tak byť)ste podpisovali zmluvu kúpno-predajnú s tým že tam je dodatok že o stave vozidla ste boli oboznámení tak si tak na 90% môžte pískať... A to ma mrzí. Ale pokiaľ tam dodatok nebol tak sa to sa riešiť v právnom konaním ale to bude v takom prípade tiež beh na dlhé trate
Koľko auto stálo? A prečo teda ak sú to vady zjavné si nedala pred kúpou pár eur nech auto pozrie automechanik a urobí kontrolu stavu auta? Súdne je ťažko sa doťahovať o čom majiteľ vedel a čo nie, bude tvrdiť že o vadách nevedel/vznikli až po tom čo si auto kúpila ty...
Ahoj skús sa opýtať v Centre právnej pomoci v najbližšom mieste, aspoň konzultácia... A tiež ťa nepoteším... Môžeš mu zaslať doporučenou poštou Odstúpenie od zmluvy, kde všetko popíšeš... že malo vozidlo skryté vady.... A požaduješ toto... Preplatenie polovice sumy za opravu, alebo ho ideš vrátiť pol roka od kúpy....
Ak nekomunikuje podať Navrh na súd, v mieste kde majiteľa vozidla... .... Že majitel nekomunikuje, nepreberá zasielky.... najať si právnika na tieto veci už potom len.... Nik ti nezaručí, že ti vráti peniaze, je na jeho ochote ci prispeje na servis....
Žiaľ aj takéto podvody sú tu...
Ja vravim ze takým špekulantom sa to vráti a na každú "sviňu" sa voda varí...
@draik tak keď raz podpíšem že som bola oboznámená tak čo ďalej?poviem že ale nebolo mi povedané že je tam taká a taká závada?.... Veď som to podpísala že viem v akom stave je auto. Po ďalšie nerozumiem ľuďom čo idú minút väčší obnos peňazí bez toho aby si minimálne vzali so sebou niekoho kto sa do toho rozumie alebo to isli dať niekde pred kúpou skontrolovať
@zanka777
Ani len netušíte, o čom píšete. A to som si chcel s Vami podebatovať aj napríklad o §499 OZ, a to tiež v kontexte jeho zmeny.
@brendaa
Ale samozrejme, že to ide. Ale nie v prípade, že kúpim starý vergeľ "za pár stovák" a čakám novotu. Ono to ani nie sú jednoduché spory, aj keď tuto podľa popisu zadávateľky to vyzerá, že predávajúci je niečo ako špekulant, ale hlavne amatér. Prevencia je však najdôležitejšia, akékoľvek následné riešenie je pomerne drahé a ešte nakoniec to môže skočiť tak, že poškodený bude mať v rukách rozsudok súdu vo svoj prospech, ktorý mu bude na dve veci.
Ešte dodám ,že sme zistili ,že vozidlo chceli v januári predať v AAA a presne kvôli tejto diagnostike ,ho nevykupili . Čiže o Tom predávajúci vedel . Spísala som podnet na súd ,keďže sa s predávajúcim nedá absolútne dohodnúť .. auto je rok výroby 2018 ,dali sme za neho 7000e . A predpokladana oprava je ZATIAL na 2500e ,to ešte auto nebolo rozobraté . Je odstavené ... Takže ,viem že je to beh na dlhé trate ,ale momentálne nemám ani peniaze ,ani auto ,keďže sa na ňom nejazdí ... :/

Občiansko-právny spor, teda civilná žaloba na plnenie, ak Vám peniaze nevráti. Nie je to však zďaleka také jednoduché, ako to vyzerá.