Riešenie sporu o inžinierske siete na pozemku
Ahojte, prosím o radu.. vlastníme pozemok krátko,na ktorom už neexistuje dom, ktorý sa zbúral pred troma rokmi a cez cudzí pozemok, obecný vedú inžinierske siete, ktoré boli odsúhlasené bývalým starostom obce a nie sú zapísané ako VB.Tieto siete, myslím voda,elektrika a plyn sa užívali bývalým majiteľom pozemku viac ako 35r Problém je v tom, že obec nám nechce uznať tieto siete a žiada o vybudovanie nových sietí,. Odôvodnenie bolo,že nemáme iné právo k pozemku a neboli zapísané v kúpnej zmluve, keď sa pozemok kupoval..VB máme zriadené na časť parcely, právo prechodu autom a pešo,na ktorej sú aj tie inžinierske siete zriadené. To bolo v kúpnej zmluve zapisane.Neviem, či už mal niekto takýto problém a ako ste ho riešili? Dohodou sa nedá, skúšali sme.
@alexia85 tento problem mame asi 10r, riesenie: ziadne. Uz som sa vzdala myslienky ze tam budeme byvat...u nas sme tak viaceri vlastnici v jednej ulici. Kanalizaciu mame v sukromnom pozemku na ktorom mesto vybudovalo cestu (este ju neprevzalo do uzivania) a Vodarne/Kanalizacie boli tak blbe ze nezapisali tarchu. Takze zumpy nam nedovolia - mame sa pripojit do kanalizacie ale vlastnik pozemku (fiskus je slabe slovo na tohto uzernika) na ktoreho pozemku je kanalizacia od nas pozaduje za kazdy meter2 vymery nasich pozemkov sumu za pripojenie sa na verejnu kanalizaciu. Nejedna sa o male sumy rozumej - napr. pre nas to cini okolo 18tisic eur a u zvysnych dvoch vlastnikov vedlajsich pozemkov este viac. Elektriku sme si potiahli, takze trafo nam stoji, len stale nevieme co s tou kanalizaciou...ako nam bolo povedane, MOZNO mesto nejako zatlaci na vlastnika toho pozemku/cesty a potom sa mozeme pohnut dalej. Ak nie, tak mozno moje vnucence tam raz budu stavat. Uz som z toho fakt zufala, lebo vsetko je to jedna banda v meste a kazdy z nich je ako stryko Drzgros a dolace sa im v ociach pretacaju.

Podla toho, co popisujes, mas problem s tym, ze inzinjerske siete nie su oficialne zapisane ako VB a obec ich neuznava. Ak boli legalne tieto pripojky budu zapisane na katastri, ak si vypytas vypis a tam nebudu zapisane mas smolu.
Bez suhlasu majitela nemas sancu, zeby niekto uznal, ze VB na inzinierske siete boli a nove VB obec nezapise. Riesil som podobnu situaciu a mal som konzultaciu u pravnika. Sice to bol pripad, ze stary majitel zomeral a syn nechcel uz predlzit VB. Dostal som odpoved, ze lacnejsie by bolo vybudovat nove nez to riesit pravnou cestou a vysledok by bol ajtak neisty.