Rodina verzus dedenie
Potrbovala by som vysvetliť o čom je tento dokument poslala mi ho sesternica nášho zosnulého otca lebo chce aby sme jej prepísali podiely na pozemkoch. ktoré sme následne zdedili po našom otcovi my. Nevidím tam žiadnu sumu ktorú by sme za ne dostali preto sme jej to nepodpísali a myslí si že ak by sme jej to podpísali nič by nám nedala.Ale my by sme chceli aby ich od nás odkúpila len neviem ako to zoštilizovať a koľko si pítať za 1 m2 viete mi niekto poradiť budem Vám vďačná.
Vyjadrenie
v zmysle úst. § 63 písm. a) bod 1 zákona číslo 323/1992 Zb. v znení zákona číslo 232/95 Zz. a zákona číslo 397/2000 Zz.
My, dole podpísané, matka a jej tri dcéry narodené....., bytom.....,ako právne nástupkyne po nebohom Petrovi Veselom a Jánovi Veselom v zmysle dedičských rozhodnutí č. D 753/80 a 21D 45/2006, týmto prehlasujeme že nemáme žiadne výhrady k vzniku vlastníckeho práva navrhovateľky Anny M. rod.....K.,narodenej....,bytom....k nižšie uvedeným nehnuteľnostiam v kat. úz. Strážov:
. k C-KN parc. č. 64/1 – záhrady o výmere 53 m2
. k C-KN parc. č. 64/2 – záhrady o výmere 113 m2
. k C-KN parc. č. 65 – zastavané plochy a nádvoria o výmere 25 m2
. k C-KN parc. č. 66 – záhrady o výmere 286 m2
. k C-KN parc. č. 74 – zastavané plochy a nádvoria o výmere 162 m2
. k domu č.s. 16, postavenému na C-KN parc. č. 74
Náš právny predchodca Ján Veselý je zapísaný na LV č. 681 ako podielový spoluvlastník C-KN parc. č. 64/1, 64/2, 65, 66 a 74 v 1/14-ine pod poradovým číslom 4. Dom č.s. 16 bol zapísaný v komasačnom hárku č. L1 na meno nášho právneho predchodcu v 1/14-ine.
V.............................., dňa.............................
@liz_lemon a vedel by si nám poradiť ako ďalej postupovať lebo jej to nechceme podpísať bez toho aby sme za tie pozemky niečo dostali. Mojej sestre povedala že ak jej to podpíšeme že určite niečo dostaneme a že ak nepodpíšeme že nám dá k úhrada bojler čo si tam kúpila a iné veci je to právne možné?

ona chce tie pozemky nadobudnut na zaklade vydrzania, to znamena ze by za ne neplatila, je tam zakonna podmienka pre nehnutelnosti, aby ich mala v drzbe 10 rokov
40/1964 4§ 134
Vydržanie
(1) Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť.
(2) Takto nemožno nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo k veciam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených právnických osôb (§ 125).
(3) Do doby podľa odseku 1 sa započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca.
(4) Pre začiatok a trvanie doby podľa odseku 1 sa použijú primerane ustanovenia o plynutí premlčacej doby.