Rozmýšľam na závetom v prospech svojich detí

bimbambim
19. jan 2019

Ahojte baby možno trochu čudná otázka. Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou napísať závet ,aby byt ktorý som nadobudla pred manželstvom aj prerobeny pred ním.Chcem rovno aby ho mali deti.Dá sa vôbrc niečo také? Ak áno tak ako na to.S mužom vychadzam v pohode ,ale proste tak to cítim ,že keby sa mi dačo stalo nechcem , aby dedil muz chcem aby bol rovno dedili deti pol na pol iba oni dvaja.Mame este jeden byt nadobudnuty uz v manzelstve tam svoju polku chcem zas nechat tiez detom.

Je to blbé že tak asi rozmýšľam ....... Dakujem za akekolvek pripomienky

katka13katka
19. jan 2019

@bimbambim ahoj,spisat zavet by bolo najlepsie. To ako nalozis s majetkom za zivota je len a len tvoje rozhodnutie nevidim na tom nic zle. Len to spisat pred notarom 🙂

3009
19. jan 2019

@bimbambim spíš závet pred notárom. Je to normálne. Nemaj žiadne výčitky.

andreagartnerova
19. jan 2019

Rataj s tym, ze po tvojej smrti bude na pojednavanie volany aj manzel a bude sa k zavetu vyjadrovat, ci ho uznava alebo nie. Ale ak sa roZhodnes urcite do notarskej zqpisnice.

deti95060810
19. jan 2019

ale neviem či niečo s tým vyriešiš...deti ak budú maloleté ocinko bude s ich majetkom nakladať a byt môže predať ...či? ako to vlastne je? ocinko môže povedať že nemal na chlieb, trie biedu s deťmi ...predá majetok...

bimbambim
autor
19. jan 2019

@deti95060810 to mi je jasne ze spravovat bude len keby ho predal tak by s nimi asi nemal kde byvat 😁tym padom mozno skoncili v decaku.Ratam s tym ze by predal ten druhy byt co sme nadobudli spolu ten prvy je moj ten uvazujem nechat iba im.Len neviem kde zacat ale asi u notara by bolo najroxumnejsie

andreagartnerova
19. jan 2019

Aj keby chcel predavat keby boli maloleti tak to.musi schvalit sud, nie je to take jednoduche

deti95060810
19. jan 2019

@andreagartnerova to som nevedela...

ukulela
19. jan 2019

@bimbambim no zacat by si mala pri manzelovi rozhovorom s nim hadam. pri tvojom byte suhlasim. ale ten, co ste nadobudli za manzelstva, tam sa mi to voci muzovi zda nespravodlive.

deti95060810
19. jan 2019

@bimbambim určite by som zašla za právnikom....nech všetko vysvetlí. popr. navrhne... samozrejme niečo to bude stáť...
inak tu na Mk je právne poradenstvo...právnici poradia.

stratenanajdena
19. jan 2019

@bimbambim Ahoj. Kebyže umrieš (prepáč, ináč mi to príde morbídne takto písať, ale taká téma), tak byt, ktorý ste nadobudli počas manželstva a je váš spoločný, automaticky tú polovicu dedia zo zákona deti počas dedičského konania, aj neplnoleté. Mne keď umrel ocino, na dedičskom automaticky polovica naďalej ostávala mamičke a druhá polka - po ockovi sa dedila medzi nás súrodencov rovnakým podielom.

Ako to je s Tvojím vlastným bytom Ti neviem odpovedať.

ukulela
19. jan 2019

@stratenanajdena po manzelke nededia len deti, ale aj manzel. nebudem sa bit do prs, ale mari sa mi, ze polka manzelovi a polka rovnym dielom medzi deti. takze chlap by mal tri strtiny spolosneho bytu a deti po osmine.

stratenanajdena
19. jan 2019

@ukulela my sme to mali tak, ako som písala. Jedine, žeby sa mamina vzdala v náš prospech jej časti op ocinovi. Tak toto sa jej môžem prípadne spýtať a upresniť, lebo ja som tam vtedy osobne nebola, podpísala som splnomocnenie.

andreagartnerova
19. jan 2019

@ukulela pokial by nebol závet a byt by isiel cely do dedičstva tak po tretinach. Ak by bolo bezpodielove tak 1/2 manzelovi zostava a 1/2 ide do dedicstva a na tu ma kazdy narok po 1/3. V konecnom dosledku jedno dieta 1/6+ druhe dieta 1/6+ manzel 4/6. Manzel sa moze rozhodnúť, ze si necha len polovicu a tu druhu necha detom. Moznosti je dost moze sa aj zriect v prospech nich a dat aj svoju polovici do dedicstva

ukulela
19. jan 2019

@andreagartnerova dik. nevedela som, ci na tretiny, ci inym dielom.

bimbambim
autor
19. jan 2019

@ukulela s tym co sme nadobudli spolu s tym by mi boli jedno akoby sa delil .jedna sa mi hlavne o ten moj.Muz dedil nedavno dom po svojej mame zomrela v lete tak dedili tak ze ich ocovi ostala polka a z druhej polky vsetci 4. A od vtedy sa zamyslam nad zavetom zda sa mi to jednoduhsie ako cakat na dedicske

andreagartnerova
19. jan 2019

@bimbambim dedicske po tebe by bolo aj keby bol zavet len by bolo dedenie aj, zo zakona aj zavetu. Este je moznost prepisat za zivota len ak su maloleti islo by to cez sud.

3009
20. jan 2019

@bimbambim dom čo si zdedila ak chceš môžeš aj počas života darovať deťom. Ak nechceš počas života, tak spíš závet a urči ako si ho deti podelia v akých podieloch. Byt čo si nadobudla s manželom, tak ten po tvojej smrti sa bude dediť bez závetu: 1/2 ostáva manželovi a druhá tvoja polovica sa bude dediť medzi deti a manžela rovnakým dielom. Ak spíšeš závet: 1/2 ostáva manželovi a druhá tvoja polovica sa bude dediť podľa závetu aký spíšeš. Ak v závete spíšeš, že tvoju polovicu podedia len tvoje deti, tak potom sa tvoja polovica rozdelí rovným dielom medzi deti. Darovať 1/2 tvojej časti bytu v ktorom bývaš počas života ti neodporúčam v žiadnom prípade, lebo deti dorastú a môžu ťa pekne z bytu vyhodiť resp. ak si dáš že tam môžeš do smrti bývať tak ti pekne môžu robiť zle a ešte je tu manželova polovica.

evitka83
21. jan 2019

@bimbambim no to co ty chces urobit, je v podstate vydedit manzela zo svojej casti majetku. Pri dedicskom konani dedi 1/2 manzel, druha polovica sa deli rovnym dielom medzi deti. A je jedno, ci to bol iba tvoj majetok, alebo bsm.Co ja viem, tak nie je mozne vydedit deti, pokial nie su k tomu okolnosti hodne zretela. Spravavie v rozpore s dobrymi mravmi a pod. Myslim, ze rovnaky pristup sa aplikuje aj v pripade manzelov. Takze ty mozes dat do zavetu co chces, zavisi od muza, ci bude tvoje rozhodnutie akceptovat, alebo nie. Skor by som sa poradila s pravnikom, mozno by sa to dalo obist darovacou zmluvou na deti s nejakou klauzulou o dozivotnom prave uzivania ze nesmu s majetkom, nehnutelnostou narabat az po tvojej smrti. V podstate im to ani nemusis hovorit, bude to ulozene u notara.

bimbambim
autor
21. jan 2019

@3009 dom dedil muz po mame to ma netrapi len ten byt co mam ja chcem dat rovno na deti bez toho aby mal nan narok muz.Druhy byt nadobudnuty pocas manzelstva ten v podstate je len ustna dohoda ze je jeho aj ked som spolumajitel.Ked skoncim v normalnom case skusim najst nejakeho pravnika nech poradi co bude najnormalnejsie 😃

korra
23. jan 2019

Zavet spisat mozes. Deti su neopomenutelnymi dedicmi. Manzel nie. Zavet som spisovala minuly rok. Samozrejme, manzel o tom vedel (RD som nadobudla pred svadbou). Zavet som spisovala u notarky. Predsa len, vie vsetky tie nalezitosti. Zavet je ulozeny v trezore a aj nahodeny v databaze, cize ak by sa somnou nieco stalo a pozostalost by riesil aj iny notar, najprv nahliadne do databazy, ci bol nejaky zavet. Samozrejme, za zivota ho mozes kedykolvek zrusit, zmenit. Mame s manzelom zatial jedneho syna. Ak by pribudlo dalsie dieta, zavet upravim. Poistky a setrenia su tiez podelene, to pri uzatvarani. Ostatny hnutelny volny majetok, by sa dedil podla zakona. Manzel by samozrejme majetok spravoval, ale s predajom je to komplikovane. Povodne som chcela nehnutelnost priamo prepisat na syna, resp. darovat, ale mam hypo, stat sa moze hocico, tak aby som v pripade potreby vedela s nehnutelnostou hybat.