Rozviazanie pracovného pomeru po skončení RD

alessia443
7. feb 2019

Ahojte, chcela by som poprosit o radu. Zaciatkom maja mi konci RD, cize mala by som nastupit naspat do zamestnania. Chcela by som vsak rozviazat prac.pomer dohodou. Vo firme som zamestnana od r.2011. Kedze som este nikdy nebola nezamestnana, potrebovala by som vediet:
1.Ci mam narok na nejake socialne davky, resp.v akej vyske a na aku dobu
2. Ak budem nezamestnana, musim sa chodit hlasit na UP, resp.nejako dokazovat ze si hladam zamestnanie, alebo ako to funguje?
3. Ako je to potom s odvodmi, kto mi bude platit nemoc.zdravot. a social.poistenie?
Dakujem velmi pekne za kazdu radu,prvykrat sa ocitam v takej situacii, tak sa snazim nejako zorientovat.

moonlight1210
7. feb 2019

@alessia443 mozes byt dobrovolne nezamestnana, nahlasit sa na up nie je povinnost.
Len si potom musis povinne platit zdravotne poistenie sama. Rozne socialne poistenia len dobrovolne. Oplati sa minimalne aspon starobne.

Ak sa nahlasis na up (najlepsie hned po skonceni prac pomeru, aby si nemala dni medzi tymi dvoma datumami, tie si musis potom doplatit na zdrav poist sama), tak mozes socialnu poist poziadat o davky v nezamestnanosti (narok tusim nevznika automaticky). Kedze si robila od 2011 nepretrzite (a zrejme za teba platili odvody), podmienky na priznanie naroku by si mala mat splnene.

Ked si nahlasena na up, si poistenec statu a zdrav poist za teba plati stat.
Soc poist tusim ziadne. To by si si musela platit sama ako dobrovolny poistenec.

Budu ti z up davat terminy, kedy sa mas prist ukazat. Dostanes tlaciva, ktore si davas podpisat vo firmach, kde si bola na pohovoroch. Tie potom odovzdavas na up. Tak preukazujes hladanie prace (tusim sa daju uznat aj maily so ziadostami, ale to neviem).
Up ta aj moze poslat do firiem, kde hladaju zamestnancov. Ak tak urobia, nemozes odmietnut a neist tam, lebo ta vyradia.

Po troch nesiacoch na up mozes poziadat o prispevok statu na podnikanie, ak sa budes chciet stat szco.

Ak budes dlhodobo nezamestnana a konecne sa zamestnas, moze si na teba uplatnit zamestnavatel rozne odvodove ulavy. Ty zas mozes napr. dostavat od up prispevok na cestovanie do novej prace (asi pol roka tusim).

Popri evidencii na up mozes robit za rok dokopy na 40 dni na dohodu (40 kalend dni od dna zacatia po ukoncenie dohody, bez ohladu, ze si realne robievala trebars len utorky a stredy). Nesmie to byt u toho zamestnavatela, od ktoreho si odisla na up, a zarobit mozes max do cca 205 €/ mesiac. Inak ta vyradia.

Viac by ti vedela poradit @evitam
Alebo opravit, ak mam nieco zle.

miriam439
7. feb 2019

@alessia443 Prečítaj si tu rôzne diskusie, baby tu radia, ako po RD možno získať maximálnu podporu.
V skratke : ak máš ešte nejakú dovolenku, tak hneď pi skončení RD vyčerpať 1-2 dni dovolenky a potom ukončiť PP dohodou, ostatnú dovolenku si dať preplatiť a hneď ísť zahlasit na UP.
Ale pre viac informácií si prečítaj diskusie, stále to tu píšu....

alessia443
autor
7. feb 2019

@moonlight1210
@miriam439
Dakujem vam velmi pekne, pomohli ste mi, skusim este popozerat aj diskusie. Planujem iba kratkodobu nezamestnanost, na preklenutie obdobia, kym malu zoberu do skolky. Napada mi este jedna otazka - ak mi konci RD 3.5., mozem ukoncit pp k 30.4.? Budem nezamestnana od 1.5., aj ked mi RD konci az 3.5.? Za maj dostanem potom "rodicak" alebo davku v nezamestnanosti?
Vdaka

moonlight1210
7. feb 2019

@alessia443 myslim, ze rodicak dostanes este aj za maj, lebo si v maji bola este rd. Neviem naisto. Normalne sa spytaj na up, ze koncis 3.5., ci mas cakat rodicak aj za maj.

Prac pomer mozes skoncit aj pocas rd, len na up pojdes az po skonceni rd. Nie je logicke byt na rd aj up naraz. Takze u teba az 4.5.

evittam
7. feb 2019

@moonlight1210 Je tu o tom uz xy diskusii . Nemam dovod sa opakovať. Starobné poistenie sa neda platiť zvlášť, musis platiť cely balik.
@alessia443 Mas nárok na podporu a mozes mat aj maximalnu. Naozaj-najdi si uz zalozene diskusie.

evittam
7. feb 2019

@alessia443 Za maj RP.

alessia443
autor
8. feb 2019

@evittam
@moonlight1210 Dakujem Vam velmi pekne.