icon

Skončenie pracovného pomeru

christian2
30. jún 2021

Dobrý deň, manzel ma zmluvu u zamestnávateľa do 31.8.2021, z nedostatku práce zo strany zamestnávateľa ich prepúšťajú. Moja otázka znie má nárok na vyplatenie až do konca augusta alebo iba na mesačné odstupné. Má podpísať iba dohodu o ukončení ku dnešnému dňu. Odstupné mu chcú dať iba polovičné s tým, že mu vybavia prácu vedľa vo firme a ona mu potom doplatí ďalšiu polovicu s čím mi nesúhlasíme.

nafka0483
30. jún 2021

@christian2 Ako dlho u zamestnavatela pracuje? Ak je to menej ako 1 rok, tak ma 1 mesacnu vypovednu dobu. Cize ak dostane vypoved (riadnu vypoved) este dnes, tak ta plynie od 1.7. do 31.7. Za ten cas mu zamestnavatel ma pridelovat prac a riadne zaplatit, alebo ked nema aku pracu dat, tak je doma na prekazke a plat dostane.

Dohodu podpisat nemusi ak s nou nesuhlasi a nie je pre neho vyhodna.

Odstupne tiez zavisi od toho ako dlho tam pracoval. Tak napis odkedy ma tu zmluvu.

ivkazba
30. jún 2021

@christian2 dohodu k dnešnému dňu podpísať nie je povinný. Môžu mu dať potom výpoveď s výpovednou dobou. Ak tam pracuje menej ako 2 roky, pri dohode má nárok na mesačné odstupné, pri výpovedi žiadne.

ivkazba
30. jún 2021

Ešte doplním, že na prácu vo vedľajšej firme by som sa nespoliehala pokiaľ by som nemala v ruke pracovnú zmluvu podpísanú danou firmou.

christian2
autor
30. jún 2021

@ivkazba Dievčatá pracuje tam od 1.9.2021 zmluva konci 31.8.2021. V dohode je polovica odstupného a polovicu má dať firma vedľa. Na to sa my nespoliehame lebo nemá ešte ani zmluvu z druhej firmy

christian2
autor
30. jún 2021

@ivkazba a keď nepodpíše túto dohodu od zajtra plynie výpovedná doba do konca júla a to je ten jeden mesiac?

nafka0483
30. jún 2021

@christian2 Takze su dve moznosti:
1. Podpise dohodu a dostane aspon nejake odstupne

2. Dohodu nepodpise, zamestnavatel mu teda bude musiet dat vypoved. Bud mu ju da este dnes a vypovedna doba trva od 1.7. do 31.7. - tu este odpracuje a odstupne nedostane ziadne.
Alebo ak mu ju stihne dat az zajtra, tak vypovedna doba trva od 1.8. do 31.8. co je uz v podstate aj zbytocne, pretoze 31.8. mu zmluva skonci tak ci tak (kedze je takto dohodnuta na dobu urcitu). odpracuje teda este dva mesiace a PP skonci, bez odstupneho.

christian2
autor
30. jún 2021

@nafka0483 môže sa stať , že mu zamestnávateľ nezaplatí? Za tie dva mesiace lebo nemá vôbec prácu a všetko predáva či vôbec bude mať nárok na vyplatenie

nafka0483
30. jún 2021

@christian2 Podla zakona zaplatit musi. To, ci realne zaplati je otazne, moze mu potom poslat vyzvu, dat ho na ispektorat prace, sudit sa.

Ak je situacia taka zla a realne sa obava, ze mu mzdu potom nevyplati, tak by som uvazovala ci nevziat tu dohodu a istotu odstupneho. A ziadat si hned zmluvu z tej druhej firmy, ale hladat pracu inde.