Skúsenosti s vybavením vozíčka cez úrad práce?
Ahojte , Ma niekto skusenosti z vybavenim vozika cez ÚPSVaR ? Čo k tomu potrebujem chcem si o to požiadať pre manu ..Ďakujem
@aliss27 Prvý vozík musíš mať cez zdravotnú poisťovňu. Až druhý vozík ti schvaľuje UPSVaR. Prvý vozík ti neschvália. Je to zdravotnícka pomôcka, na ktorú má (ak má) nárok poistenec cez zdravotnú poisťovňu.
Treba nájsť lekára - ortopéda alebo rehabilitačného, ktorý mame na základe diagnózy predpíše zdravotnícku pomôcku - vozík. Potom poukaz treba doručiť do zdravotnej poisťovne, ktorá ho schváli a na základe schváleného poukazu si vyberiete od nejakého distribútora zdr. pomôcok vozík. Teda ten vozík si musíte vybrať už predtým, než ho lekár predpíše, lebo lekár predpisuje konkrétny typ a model podľa kódu zdrav. pomôcky.
Zoznam vozíkov, ktoré môže ortopéd alebo rehabilitačný predpísať je tu:
https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/kateg...
Úrad práce ti môže dať druhý vozík, ak potrebujete, ale až potom, čo prvý dostaneš od zdravotnej poisťovne. Tam je postup trochu iný a komplikovanejší. Tam treba požiadať o schválenie kompenzačnej pomôcky - k žiadosti sa prikladajú lekárske správy, potvrdenie zdravotnej poisťovne, že poskytla prvý vozík. UPSVaR potom vypracuje komplexný posudok a až na základe neho dostaneš príspevok na vozík. Na takto poskytnutý vozík zvyčajne pacient musí doplatiť rozdiel ceny, lebo príspevok je fixný.
My sme si prešli všetkými procesmi - aj od ZP aj od UPSVaR. Ak máš otázky, pýtaj sa.

Ja som to riešila cez zdravotku
Lekár predpísal a zdravotna vydala bez poplatku