icon

Skúsenosti so zmenou priezviska počas manželstva

12. okt 2025

Mate niekto osobnu skusenost so zmenou priezviska - navrat k dievcenskemu, pocas manzelstva? Podla zakona by to malo byt mozne, zaujima ma aj ako na to reagovalo okolie, ci to rozoberali.

pribinak
12. okt 2025

Nepoznám, ale to, že to bude každý rozoberať s tým musíš počítať, je to neštandardne a tak to ľudí bude náramne zaujímať 😁😁

anonym_e44c7a
12. okt 2025

Mám 2 kolegyne, ktoré sa vrátili k dievčenské menu na sociálnych sieťach, či aj v občianskom neviem, takéto veci sa neyvpytujem. Hneď sme vedeli, že rozvod je na obzore. Ak sa tak stalo, takže nemáš čo riešiť, proste je to iná forma ako povedať, že ten vzťah je v troskách, tiez sposob ako oznamovať rozvod.

autor
12. okt 2025

Hej, je to take nestandardne... ako vydavat sa este raz, tak si priezvisko ani nemenim. Stale som si na neho nejako nezvykla

stellarstar
12. okt 2025
@anonym_autor

Hej, je to take nestandardne... ako vydavat sa este raz, tak si priezvisko ani nemenim. Stale som si na neho nejako nezvykla

@anonym_autor a to chceš zmeniť len kv tomu že si si naň nezvykla?

autor
12. okt 2025
@stellarstar

@anonym_autor a to chceš zmeniť len kv tomu že si si naň nezvykla?

@stellarstar aj to je jeden z dovodov, ale teda nie hlavny

stellarstar
12. okt 2025
@anonym_autor

@stellarstar aj to je jeden z dovodov, ale teda nie hlavny

@anonym_autor ak sa rozvádzaš áno pochopím ale keď sa ti len priezvisko nepáči mala si pred svadbou vedieť aké priezvisko si berieš. V každom prípade veľa 🍀

autor
12. okt 2025
@stellarstar

@anonym_autor ak sa rozvádzaš áno pochopím ale keď sa ti len priezvisko nepáči mala si pred svadbou vedieť aké priezvisko si berieš. V každom prípade veľa 🍀

@stellarstar dakujem

anonym_b3ef86
12. okt 2025

@anonym_autor Tak pokiaľ si s tým Ty o.k. a keďže počas manželstva, aj manžel, nerieš ostatných.
Ja som pred svadbou premýšľala, že si nechám aj pôvodné, aj manželove priezvisko, lebo akosi som sa nevedela stotožniť s tým novým. Nakoniec som z praktických dôvodov mala len manželove. Po12 tich rokoch pri rozvode som mala možnosť zmeniť ho na priezvisko za slobodna, ale určite som si nechcela komplikovať život tým, že ja budem mať iné, ako dieťa.
Zas na druhej strane, kamarát sa ženil počas VŠ, manželka si nechala len svoje priezvisko, dnes sú obaja farári v jednej farnosti, majú aj deti, niekto to úplne chápe, niekto vôbec. Ak to tak cítiš, kašli na ľudí...

autor
12. okt 2025
@anonym_b3ef86

@anonym_autor Tak pokiaľ si s tým Ty o.k. a keďže počas manželstva, aj manžel, nerieš ostatných.
Ja som pred svadbou premýšľala, že si nechám aj pôvodné, aj manželove priezvisko, lebo akosi som sa nevedela stotožniť s tým novým. Nakoniec som z praktických dôvodov mala len manželove. Po12 tich rokoch pri rozvode som mala možnosť zmeniť ho na priezvisko za slobodna, ale určite som si nechcela komplikovať život tým, že ja budem mať iné, ako dieťa.
Zas na druhej strane, kamarát sa ženil počas VŠ, manželka si nechala len svoje priezvisko, dnes sú obaja farári v jednej farnosti, majú aj deti, niekto to úplne chápe, niekto vôbec. Ak to tak cítiš, kašli na ľudí...

@anonym_b3ef86 ved prave ze rozmyslam, ci to nebude zbytocna komplikacia kvoli detom... ako v okoli bezne nemaju rodicia rovnake priezvisko a niekde sa pomaly kazdy vola inak😅 takze sa to moc neriesi... cize to je take jedine minus

anonym_b3ef86
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b3ef86 ved prave ze rozmyslam, ci to nebude zbytocna komplikacia kvoli detom... ako v okoli bezne nemaju rodicia rovnake priezvisko a niekde sa pomaly kazdy vola inak😅 takze sa to moc neriesi... cize to je take jedine minus

@anonym_autor Ešte raz zopakujem, ak to Ty tak chceš, absolútne nerieš iných.... Ja som sa rozvádzala, ked malo dieťa 7 r. a z môjho pohľadu vtedy v škole, u lekárov a pod., keby som ja bola zrazu p. Fialová a dcéra Sušienková, zdalo sa,mi to z môjho pohľadu ako komplikácia. Dokonca aj dcéra sa má pýtala, či opäť budem Fialová, keď som jej povedala o rozvode ( a videla len to, že otec sa zrazu na ňu vykašľal, nehovorila som jej určite nič o nevere). Riad sa podľa svojho srdca, držím.palce a všetko dobré...

amdornik
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor chceš si ho zmeniť teda IBA preto, lebo si si naň nezvykla? ak áno, tuším to bude s poplatkom. ak ide o to, že bude rozvod, budeš to mať po rozvode do 3 mesiacov bez poplatku.

autor
12. okt 2025
@amdornik

@anonym_autor chceš si ho zmeniť teda IBA preto, lebo si si naň nezvykla? ak áno, tuším to bude s poplatkom. ak ide o to, že bude rozvod, budeš to mať po rozvode do 3 mesiacov bez poplatku.

@amdornik neviem, otazka rozvodu sa zatial nesklonuje

bessie12
12. okt 2025

Mne ostalo moje dievčenské priezvisko. Ale zároveň mam aj manželove, ale nie v OP, len ak dostanem nejaky úradný dokument, tak je napísané v takom formáte ake by som mala mat. Ak chcem zmenit / pridat manzelove, tak jedine za poplatok. Ale "nepotrebných" 300€ nazvyš bohužiaľ nemám. Takze zatial si priezvisko meniť nebudem.

autor
12. okt 2025
@bessie12

Mne ostalo moje dievčenské priezvisko. Ale zároveň mam aj manželove, ale nie v OP, len ak dostanem nejaky úradný dokument, tak je napísané v takom formáte ake by som mala mat. Ak chcem zmenit / pridat manzelove, tak jedine za poplatok. Ale "nepotrebných" 300€ nazvyš bohužiaľ nemám. Takze zatial si priezvisko meniť nebudem.

@bessie12 to v holandsku tak mozes? Lebo na svk nemas tym padom platne doklady, ked mas obe priezviska. Pretoze sobasom si ziskala dalsie priezvisko... neviem ake su ceny za zmenu priezviska. Negooglila som este. Je to v takej teoretickej rovine, uz sa nad tym zamyslam trochu dlhsie

bessie12
12. okt 2025
@anonym_autor

@bessie12 to v holandsku tak mozes? Lebo na svk nemas tym padom platne doklady, ked mas obe priezviska. Pretoze sobasom si ziskala dalsie priezvisko... neviem ake su ceny za zmenu priezviska. Negooglila som este. Je to v takej teoretickej rovine, uz sa nad tym zamyslam trochu dlhsie

@anonym_autor oficiálne mam len jedno priezvisko. A to moje dievčenské. V úradných dokumentoch mam len v Holandsku 2 priezviska. Takže som síce vydatá, ale zatial bez zmeny priezviska. Momentálne čakám na slovenský sobášny list a až po tom si mozem zmenit priezvisko. Ale zaplatím za to 300€, ktore nemam. Takze zmena este pocka nejaky ten mesiac.