icon

Smrť nenarodeného dieťatka - nárok na peniaze

23. mar 2021

Ahojte 😭 v 38tt mi zomrelo bábätko. Porodila som ho prirodzenou cestou. Lekár mi nechal lekársku správu z nemocnici že mám nárok na dajake peniaze a že si mám vybaviť. Neviete o aké ide a kde sa to vybavuje?

roztlieskavacka
23. mar 2021

Strašne ☹ Typujem UPSVaR?

laila18
23. mar 2021

To je mi ľúto. Poberala si materské alebo si mala ísť rovno na rodičák?

alenah31
23. mar 2021

v prvom rade úprimnú sústrasť. Čo sa týka príspevkov:
1. Na matrike, resp. úrade práce, sociálnych vecí a rodiny si môžete požiadať o príspevok pri narodení dieťaťa. Ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa je vo výške 134 eur (do 6 mesiacov od narodenia dieťaťa).

Na matrike, resp. úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, vám môžu dať aj tlačivo Žiadosť o príspevok na pohreb vo výške 70 eur (do 12 mesiacov od úmrtia).

Ak má rodič o tieto príspevky záujem, musí o ne písomne požiadať do stanovenej lehoty na príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (podľa trvalého bydliska matky).

2. Materská dovolenka sa poskytuje aj žene, ktorej dieťa zomrelo. Je však rozdiel, kedy dieťa zomrelo, či pri pôrode alebo po pôrode.

Ak sa dieťa narodilo mŕtve, patrí žene materská dovolenka po dobu 14 týždňov. Ak dieťa zomrie v dobe, keď je žena na materskej dovolenke alebo žena a muž na rodičovskej dovolenke, poskytuje sa im táto dovolenka ešte počas dvoch týždňov odo dňa úmrtia dieťaťa, najdlhšie do dňa, keď by dieťa dosiahlo jeden rok.

Keď sa aj potom matka nechce zaradiť do pracovného procesu, buď sa dá vypísať , ide na neplatené voľno alebo dá výpoveď...

juliet86
23. mar 2021

uprimnu sustrast. pre psychicku podporu ti odporucam kontaktovat poradnu alexis. a dve dobre psychiatricky v ramci BA ak by si potrebovala: Magda Frecer Silvia Bogyaiova.

danka56
23. mar 2021

Úprimnú sústrasť! To musí byť hrozné. Posielam kopec síl..

any_soj
24. mar 2021

Ahoj. Prajem ti veľa sily a pokoja... Nám rovnako pred 8 mesiacmi, tiež 38.tt. Nám všetko vybavovala firma čo aj pohreb - my sme len odfotili občiansky a podpísali splnomocnenie a oni nám poriesili rodný list a k tomu boli už aj vyplnené tlačivá z mestského - matricného úradu (to o dieťati treba dať potvrdiť gynekológovi, druhé bol príspevok na pohreb) - bolo treba len odniesť to na úrad práce. Akurát tento mesiac som to odniesla, nebol žiadny problém.