Social Services v Anglicku a vlastné skúsenosti
Ahojte, najdu sa tu mamicky, ktore maju skusenosti ci uz negativne alebo pozitivne so Social Services v UK? S mojou 3 a pol mesacnou dcerou som totiz v nemocnici, ma zlomenu klucnu kost a my s partnerom nevieme ako, ani kedy sa to mohlo stat. Hned v ten vecer sme mali pohovor s pracovnikmi SS, s policiou, s uradom na ochranu tyranych deti, boli u nas doma pozriet ako zijeme, museli sme podpisat ze ostaneme v nemocnici minimalne 3 dni. Sice nam kazdy hovori ze sa nemame coho bat, ale viete...ked uz clovek pocul o Ivane Boorovej a ostanych pripadoch odobratia deti, tak je zrejme, ze nas strach je opravneny. Poprosim o prispevky mamicky, ktore nieco podobne zazili na vlastnej kozi, nie o tom ze niekto nieco cital alebo pocul. Toho som sa uz napocuvala za posledne 3 dni az az. Dakujem.
no hlavne ze SS netrapi ako je takemu malemu babatku pol dna na chodbe sudu .....ale rodicia su nezodpovedni a preto im treba okamzite odobrat dieta...zbytocne vysvetlovat urcitym ludom tu na fore...asi az keby sami zazili, tak by pochopili...aj Slavka bola skepticka...mozno keby sa zapojila do takejto debaty este pred dvoma tyzdnami tak by tiez pochybovala...dnes vie...bohuzial ....neverim, ze Slavka spravila svojej dcere nieco..staci sa mi na nu pozriet a zamysliet sa nad tym preco isla na pohotovost
@luciaaak podle me uz jim jde vycitat to, ze jako pises, rodice maji chore dite a k tomu ten strach....aby se casem nedockali toho, ze napr. slovenske rodiny nepujdou s ditetem k doktorovi i kdyz uz by meli a budou si lecit ledacos doma...To bude prece urcite pro deti lepsi...
@luciaaak keby som to citala pred rokom, tak mi na tom doterajsom postupe asi nepride nic extra zle...ale neviem to vnimat bez toho kontextu vsetkeho, co o praktikach SS a rodinnych sudov bolo odhalene. Neverim preto v spravodlive a rychle vysetrenie pripadu (napriek tomu stale dufam a modlim sa) a neverim, ze ten cely system, ako je teraz nastaveny a vykonavany, je v prospech dietata...
pepa10...som mamina zijuca v UK uz takmer 18 rokov. Nikdy som sa tu necitila nijako ohrozena.... Avsak pred mesiacom, ked som sa vdaka pripadu rodiny Boorovej po prvykrat dozvedela o nutenych adopciach, prepadol ma strach. V prvu noc po pozreti si dokumentarneho filmu TV JOJ som takmer nespala, bolo mi z toho vsetkeho velmi zle, stale som nad tym premyslala. Nechcela som verit, ze taketo veci sa naozaj mozu diat. Na dalsi den sme zhodou okolnosti mali konzultaciu v nemocnici ohladom zdravotnych problemov nasho 5-rocneho. Bola som ostrazita pocas konzultacie, ale hlavne som lutovala, ze som tu konzultaciu vobec ziadala. Nas 5-rocny je hnedooky blondacik, vyzera akoby z oka vypadol Martinkovi Boorovi. V Anglicku som naozaj uz takmer polovicu mojho zivota, je to moj druhy domov - aj ked s mnohymi vecami som sa nestotoznila, len som akceptovala, ze tu to funguje inac. Musim povedat, ze nikdy predtym som o situciach s SS od nikoho v nasom okoli nepocula, avsak teraz po mojom preskumani viacerych informacii z viacerych zdrojov verim, ze sa tu deje nieco naozaj desive. Nase deti su pre nas tym najvzacnejsim. Zrazu citim potrebu tu viac nezit :( A pritom este v lete tohto roku som tvrdila mojim znamym na Slovensku, ze kym deti nevyrastu, zostaneme v UK a ze tu maju lepsie moznosti. Boh nas opatruj vsetky slovenske a ceske maminky zijuce v UK.
sledujem to tu od zaciatku a uz mi neda nevyjadrit sa. obavam sa (a naozaj, naozaj, naozaj uprimne dufam, ze sa mylim!), ze od dnesneho sudu rodicia pridu o malinku. velmi im drzim palce a od zalozenia tejto temy na to stale myslim, mm je zo mna uz na prasky. len... niekde tam vzadu v hlave... :/
ked bol jeden zo sudov pani Boorovej po medializacii, tesila som sa. bolo to tusim v piatok a pre mna to uz bola hotova vec, chlapci idu babke a na SVK. potom sud presunuli na utorok... sudca sa vyjadril, ze deti patria babke. ide len o to, kedy to pre nich bude najlepsie. vraj do vianoc... o par dni su vianoce. a chlapci? ... jaj, aha, zabudli povedat, do ktorych! ☹ 😠 (niekto by uz naozaj mohol vymysliet grcajuceho smajlika)
mozno pred rokom, rokom a pol by som sa na vsetko pozerala inak. ale teraz pisem z pohladu matky takmer polrocnej dcerky. keby mi ju vzali... ☹ vsetko vo mne krici "ale ved toto sa nerobi!". citim sa sama ako malinke decko... obcas mi zivot vmetie do ksichtu vec, s ktorou absolutne nesuhlasim a mam chut ist a dotycnym nakopat poriadne ***. akurat... ze nezmozem ani prd. preto dufam, ze konecne sa za matky a rodiny postavia aj ludia, ktori s tym mozu pohnut! lebo ak nebudeme mat rodiny, nebudeme mat nic...
dobre, su pripady, kedy dieta treba odobrat, to nepopieram. aj na SVK je x-tisic pripadov, kedy si rodicia dieta nezasluzia. ale ak odoberu dieta do par dni bez dokazov, asi to nebude s kostolnym poriadkom. tieto sudy prebiehaju podozrivo rychlo, inokedy trva aj roky kym pride k samotnemu sudu. rozhodnutia nadobudaju pravoplatnost tusim okamzite a deti su umiestnene do nahradnej rodiny behom dna. tak nech mi niekto nevravi, ze niektore pripady nie su "na objednavku". a pravne zvasty si mozete pichnut za klobuk, ani na SVK nie su dodrziavane zakladne zakony a prava a urady tu spolupracuju s policiou a ministerstvami, ktore ich kryju.
ja len... @slavik79 ak toto citas (comu teda velmi neverim), vedz, ze ti drzim palce. naozaj, uprimne si zelam aby vam malinku nechali. a tie zienky, co zijete v UK, vezmite si ponaucenie... pre istotu... 😖
@czechzuzanaba ale vezmi si to z druheho pohladu, naozaj mohlo ist o tyrane dieta, su ludia, ktori by toho boli schopni. je to bezny postup na slovensku, aj v cechach, tiez by ju preverovali. aby nedoslo k nedorozumeniu, ja verim tomu, ze slavka nic zle nespravila, preto bola zo zaziatku taka kludna, ze sa to vyriesi. bohuzial ludia, ktori detom ublizuju maju pripravenu vyhovorku ako sa im to stalo. ak by slavka povedala, ze sa jej dcera smykla pri kupani, tak by to mozno sudom ani neriesili ☹
raz, asi pred 2 rokmi tu bol jeden prisevok, kde sa mama pytala, ci ma ist s dietatom k lekarovi, spadlo zo schodov alebo neico take, ze sa boji, lebo pred tyzdnom mali neico podobne a teraz by jej mohli dieta zobrat, ze ma take pripady v okoli. tiez. bolo to pred medializovanymi pripadmi a tiez som si vtedy povedala, ze ta mama prehana a nikomu by kvoli 2 padom v priebehu tyzdna deti nebrali
ako ta prvotna myslienka socialneho servisu nie je zla. ak je dieta tyrane alebo sa o neho rodicia zle staraju, tak namiesto toho aby bolo v domove, bude aj bez suhlasu biologickych rodicov v rodine. na slovensku staci ked 2x rocne pride rodic za dietatom do domova a uz si take dieta neze nikto adoptovat. lenze bohuzial sa zacal system zneuzivat, cim viac tyranych deti, tym viac prace pre prekladatelov, sudcov, socialne pracovnicky, pestunske rodiny... a zrazu bol mozno nedostatok tyranych deti, tak ich zacali vyrabat...
Ale viete čo ja nechápem... tak oni ich obvinili z toho, že týrajú dieťa a dali im ho domov.. Žiadne vyšetrovanie nič.. dnes musíte ostať v nemocnici, dnes môžete ísť s malou domov.. nevadí, že ju "týrate" vezmite si ju ešte na poslednú noc.. no nie je to proti zdravému rozumu? Ak je naozaj dôvod si myslieť, že ju týrajú, tak im ju nedajú predsa domov, nie? Jedine, že vedia, že týrana nie je a proste sa im hodí do systému.. A ak im ju dali domov, nebáli sa, že ju budú "zasa týrať", tak načo je zajtra ten súd.. toto je naozaj na hlavu postavené.. Možno odveci, ale ja dúfam, že toho 21.12. naozaj nastane koniec sveta.. koniec sveta, ktorý už prestáva byť logický, ktorý sa stal zlým.. a začne svet, kde bude viac dobra, viac empatie, lásky a toho pekného, čo sa v dnešnom svete už naozaj stráca..
@zeleny_cajik aj ja to vnimam v celom tom kontexte a tiez sa bojim, co bude zajtra. ale oproti benjaminkovi alebo conkovcom jej dcerku hned nezobrali a strasne dufam, ze ani nezoberu
a neviete niekto, ci bola autorka priamo pri ockovani? viem ze sa jej na to viac mamiciek pytala, ale nepostrehla som odpoved
.....a este by bolo fajn sa zamysliet.......:
- preco v GB chce tolko ludi adoptovat deti??? je tam tolko neplodnych ludi??? Karieristov co sa zenu za peniazmi a potom v 40tke chcu mat dieta a nejde to?? takze si deti kupuju?
....lebo ono je to stale len o matematike - dopyt, ponuka..... Ak je velky dopyt po detoch, tak sa zacnu hladat.....
ved u nas na SK nikto deti adoptovat nechce....... naco? kazdy chce svoje, aj si svoje vyrobi..... takze keby to tak bolo aj v GB, tak by sa tam nevytvorila takato diera v trhu, coho sa chytili hned agentury na adopcie,..... no a tie urcite aj financne motivuju SS aby im dohadzovali urcite pekne najlepsie novonarodene deticky...... a ta poznamka o rase, nabozenstve je tiez na uvazenie...... chcu len pekne biele deticky najviac podobne britom.... a krestansku krv...... o tie Moslimske nie je zaujem, zrejme by rodicom vadila aj vizaz ze sa nepodobaju na rodicov aj to ze nie su krestanske....
- no a k tomu vsetkemu prispel stat GB, ktory zacal nehorazne vysokymi sumami odmenovat vsetkych Soc. pracovnikov!!! :-O, ved to poznate v kazdej dobrej firme je motivacny plan - tak za 20 novych objednavok co spravis dostanes to a to..... tak teda preco nie motivacia na najdenie viac tyranych deti??? tzn. ze ti soc. prac. su odmenovani ukolovo a nie casovo!
keby mali rovnaky plat za to ze sedia na stolicke a prezeraju si dokumenty v pc, tak pochybujem ze by sa tak zapalene vrhali do nemocnic a kontrolovali lekarske podozrenia s pokracovanim...... ze by to neuzavreli - rodicia su ok, dieta je ok. koniec. Oni ale maju motivacne prispevky ku platu, ak odhalia pripad.... ako to tak vyzera..... to ze supnu dieta do pestunskej starostl. ci potom na adopciu nahr. rodicom...... a to je to co GB nemala robit!!! ziadne motivacne priplatky!!! nech maju staly a rovnaky plat aj ked nieco odhalia..... nech to robia skutocne od srdca....... a daju iim nejake nahmatkove kontroly aby neboli prilis lenivi!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dárius Haraksin TV JOJ
Pred 3 hodinami
Adrenalín stúpa
Ťažký deň pred ešte ťažším dňom — v Londyn.
http://www.facebook.com/photo.php?v=29255897419...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak mi napadlo, že by slavka s mužom nemali ísť na sud aj s babom. Nech sa rozdelia a babo ukryju- dovod by som uviedla, že moje milovane dieta nechcem vystavovat stresujucemu prostrediu (3hodiny na chodbe súdu). A ak by sud rozhodol o odnati, ušla by som. Tu uz nie je čo stratiť:(
@stardust Vidíš, nie si lekárka, ale svoje úsudky si na základe tebou poznaného zdravotného stavu robíš, tak musíš rátať aj s konfrontáciou. Keby mi opatrovateľa odovzdala dieťa so zlomenou kľúčnou kosťou, tak jasné, že by som to riešila, ale určite by som opatrovateľku nepovažovala apriori za vinnú.
@dankakk myslím,že tu máš celkom jasnú odpoveď na Tvoju otázku 😔
a som presvedčená,že Slávke takéto reči už idú na nervy......... čo mala robiť,čo by som urobila ja,uteč......
Ona potrebuje teraz v prvom rade podporu.... a tú môžeme my dať zatiaľ len takú,že sa budeme za ňu a jej rodinu modliť a posielať pozitívnu energiu a myšlienky..... 😔
A nebolo to adresované len Tebe............
Dárius Haraksin TV JOJ Uplne najhorsie na tom celom co tu akoze riesime na facebooku a podobne, je fakt, ze clovek si povie: ved mne sa predsa take nieco NEMOZE stat. A teraz som na 1000% presvedceny, ze MOZE
Pred 6 hodinami · Páči sa mi to · 7
Dárius Haraksin TV JOJ To ale nie je take jednoduche. Je to velke riziko. Ja taky kovboj a hrdina nie som. Kto z nas by riskoval az tak ?
Pred 6 hodinami cez mobil · Páči sa mi to · 3
Dárius Haraksin TV JOJ zajtra by ich mohli oboch zavriet
Pred 6 hodinami · Páči sa mi to · 2
Gabika Korodiova Gaba Kasabdra zoe urcite jej nepomozete takto urcite nie hlavne ze sa tu prebera ako by mala ujst lebo to je tak jednoduche ja tu nebudem riesit co by mala urobit ona vie aj jej rodinka a ano modlim sa za nu a drzim palce aspon takto jej pomoct nie riesit tu ci ma dieta pas alebo rodny list tak sa hlacne do toho nemontujte dakujem pekne.
Pred 56 minútami cez mobil · Páči sa mi to
Je v poriadku, ze lekari a socialka preveruje podozrivu zlomeninu. J v poriadku, ze maju zaujem dietaatu pomoct. Ale nie je v poriadku, ze ked treba dietatko z rodiny odnat dokazu praovat extremne rychlo, bez dokazov o vine, jeden sud vystrieda druhy...
A nie je v poroadku, ze ked sa nedokaze tyranie ci zanedbavanie zo strany rodicov, zrazu nikto nekona promptne, zrazu je milion dovodov, preco dietatko nevratit, natahuju sudy, hladaj nemyselne dovody....
@martina005 viem, že jej môžu ísť na nervy. Možno ich ani necita.... Preto som jej tuto odpoved priamo neadresovala... A pozitivne myslím, snáď cely den. Ale som aj realista :( tu, v tychto pripadoch pozitivne myslenie nestačí!
😔 ja ani nemozem zaspat, stale na to myslim. Modlim sa za nich.
@katarina6 vies, preco nemozu mat anglicanky deti? pre toto:
otehotnie - urobi si test pohlavia - vyjde dievcatko - joooj, ale ona chce chlapca - zajde na kliniku - lekari sfalsuju papiere, vraj potrat kvoli zlemu soc. zazemiu (akoze malo penazi) - samotny potrat.
ked takto ide na potrat 2-3krat (co je vraj bezne), tak sa nemusime divit, ze su potom neplodne. ironiou osudu potom ta "chudobna zena" napcha Boh vie kolko agenturam a SS, aby jej zohnali dieta. kto nechce, nech mi neveri, ale aj takto to v UK funguje...
este priklad z SVK - co sa adopcii tyka, trvaju veeelmi dlho. dokonca aj novorodenci, o ktorych prejavila zaujem adoptivna rodina, nejdu do nej, ale najprv do domova na par dni, potom do pestunskej a az po adopcii idu do rodiny (co sa malokedy podari do roka dietata). samozrejme, ze pestunska si dieta nemoze adoptovat a ak aj chcu, urady im robia take problemy, ze adopcia trva dvakrat tolko. ALE! ak ide o adopciu do zahranicia... o mesiac len pride dakovna pohladnica od stastnych rodicov z talianska. a co vam povedia "kompetentni?" "viete, tam sa plati, preto to ide tak rychlo." a toto mam teda z prvej ruky... mna by uz len zaujimalo, ci dokazu byt ti rodicia, co zaplatia za kradez dietata, skutocne stastni...
@kvietocek7 uplne by stačilo keby prišli na sud dávali pozor čo sa tam deje a potom sa postavili a povedali "ano chceme aby deti šli na Slovensko, my si to tam vyriešime" ale oni su jak zadubení tatári
aj nasi znami dostali 10dnove dietatko ktore matka anonymne porodila v porodnici. 😉
@majusqwa prepac, ale to co si napisala je totalny otras a hadzanie vsetkych do jedneho vreca. Ano, stavaju sa zial aj take veci, ale je to hlavne v inych etnickych skupinach (vacsinou azijskych), kde preferuju chlapcov. Bezne to vsak nie je a tvrdit, ze toto je normalna praktika a dovod neplodnosti je je velmi zavadzajuce.
@majusqwa , a tá prvá ruka si to vysnívala? Za prvé - máš úplne chybné názvy, zrejme si zamenila pestúnsku rodinu a profesionálnu rodinu a za druhé deti idú domov AJ rovno z pôrodnice, nie vždy je tomu tak, ale nie preto, že slovenskí profíci chcú na dieťati zarábať...skôr by som to tipla na rýchlosť súdov a sociálnych pracovníkov 😉
@majusqwa to si si asi pomylila krajinu 😉 nepocula som o tom, ze by Briti nejake extra preferovali chlapcov 😉 ... a pokial viem, UK ma uplne liberalnu upravu interrpupcii,nie je potrebne ziadne odovodnenie ci povolenie k UPT.
A co sa tyka nasich uradov, urcite je prietor k zlepseniu, a velky, ale tiez to nie je pravda, co si napisala... az na tie adopcie do Talianska, to je skandal.

@zeleny_cajik ale oni jej ju este nezobrali, nie? len to vysetruju a umoznili jej byt v kontakte s dcerou. vpodstate v tomto pripade postupuju spravne, aj ked neviem ako prebiehal sud a co sa bude diat zajtra. napriklad benjaminko uz bol na druhy den v nahradnej rodine, co je podozrive. ale v tomto pripade im (zatial) nie je co vycitat. to, ze im nedovolia odist z krajiny je tiez pochopitelne, ide o mozno tyrane dieta. (len doplnim, ze z pohladu britanie, nie mojho) aj ked to je strasne stresujuce pre rodicov, maju chore dieta a strach. ja dufam, ze zajtra sa rozhodne, ze moze u slavky mala ostat