icon

Sociálna poisťovňa otravuje moju pediatričku pre veľa OČR

bb6
22. sep 2023

Mám dcéru v škôlke a vydrží vždy 1, maximálne 2 týždne, potom ochorie. Mám ju vedenú u imunologičky a berie imunor. Charakter mojej práce je taký, že môjmu zamestnávateľovi časté OČR nevadia, horšie je to však so sociálnou poisťovňou - vraj jej vyvolávajú, že dcéra nemá byť tak často chorá. Pokazilo to moje vzťahy s pediatričkou - nemá čas moje dieťa zakaždým prezrieť a overiť si môj úsudok, žiaden pediater na to v súčasnosti čas nemá, takže proste vypíše OČR na základe mailu alebo tvrdenia, ale je nepríjemná. Ja ale neviem, či by sa situácia zlepšila, keby som prešla k inej lekárke.

Raz mi OČR nechcela dať, keď sa jej môj popis nezdal presvedčivý. Písala som, že dieťa sa celú budilo kvôli zapchatému nosu. Ja poznám, že takto sa choroby začínajú. Potom večer už mala dcéra teplotu nad 38, tak som nakoniec predsa tú OČR dostala, ale od vtedy som vždy v strese keď o ďalšiu OCR žiadam.

Môžem s tým niečo robiť na strane sociálnej poisťovne, nejako to tam vysvetliť alebo čo ? Od čoho závisí kam spadám pod sociálnu poisťovňu - od môjho bydliska alebo zamestnávateľa ? Koľko OČR sa pokladá za normálne u škôlkarky s miernou imunodeficienciou ?

sss777
23. sep 2023

@bb6
Ja sa čudujem pediatričke a aj tebe.
Čo napíše pediatrička do zdravotnej dokumentácie? Že na základe názoru laika nariaďuje OČR? keď to tu tak funguje, tak sa nečudujme, že to tu vyzerá tak ako vyzerá. Asi by sme mali všetci pristupovať k spoločným financiám zodpovednejšie.
A tebe ako matke sa tiež čudujem, že netrváš na vyšetrení. Ja ako lekár (nie pediater) si nedovolím určiť a posúdiť zdravotný stav svojho dieťaťa a tiež chodím k pediatrovi, nech sa na to pozrie niekto s praxou v odbore a s odstupom.
No a sociálna poisťovňa asi vie, koľko je priemerný čas OČR rodiča priemerného škôlkára a keď tvoje dieťatko vybočuje z týchto tabuliek, tak to asi preverujú.
Veľmi držím palce, nech sa tvojej maličkej polepší. Nenechaj sa odbiť, keď ju nebude chcieť vyšetriť, tak zmeň lekára.

senta_sofia
23. sep 2023

@bb6 mozu preverovat opodstnenost vystavenia OCR, rovnako ako pri PN. Predpokladam, ze mas nejake rozhodnutie, odkial ti chodi OCR, tak tam vidis pobocku. Prislusnost je podla sidla utvaru zamestnavatela, ktory vedie evidenciu miezd.

skeblicka77
23. sep 2023

Jasné, že si to preverujú v sp, veď oni to vyplácajú, rovnako ako chodia kontroly PN u dospelých,je to ich robota a podľa mňa dobre robia. Inak už veľmi dávno som bola v jednom mesiaci so synom 2x na ocr, mal kiahne a pár dní nato schytal nejakú virózu, no vtedy mi to aj neskôr vyplatili, lebo si to museli overiť 🙈, čiže sa to kontroluje roky, lebo ten môj syn je už dospelý. A teda ja som bola za celý ich život (mám dvoch synov)na ocr možno 5-6x a napriek tomu ten jeden mesiac kontrolovali.

nevenka
23. sep 2023

@poopsie lenze to dieta ma poruchu imunity, tak mozno bohuzial...dolieci sa doma a pride do skolky, kde je dieta "len" so soplikom a schyta to znova. To je systemovy problem toto.

lienka.7
23. sep 2023

@nevenka pokial ho ma tak vážne chore, mala žiadať predĺžený RP a hravo by vydokladovala, ze je každý 2 tyzden chorá, nie? Chodi predsa imunologicke, tak ako ho liečia? Podla profilu ide takmer o 6 rocne dieta, čiže žiadny "maly" 3 ročný skolkar. 3 roky ho teda neviem vyliečiť???
Pokial vsak matka netlačí na vysetrenia a len sa uspokojí s OCR na základe jej diagnózy cez mail, nie je o com. Asi jej to tak vyhovuje, vsak sama o tom aj píše.

nika23t
23. sep 2023

Očr je ošetrovanie člena rodiny. Keď ma dieťa nádchu a kašle, rodič s nim musí ostať doma, nedá ho predsa do kolektívu. Aj keby nedostalo dieťa atb alebo nejakú dlhodobú liečbu, rodic alebo príbuzný ma nárok ostať s dieťaťom doma, keďže samo sa o seba nepostara. Poisťovni je jedno, či rodič alebo ktokoľvek čerpá OCR. Problém na Dr, pravdepodobne nedodáva potrebné doklady poriadne a preto ju otravujú. Nechápem príspevky, že nemá byt matka na očr. Kto je pre malé choré dieťa lepší ako mama???

terry658
23. sep 2023

@lienka.7 tak pokiaľ nemáš dieťa choré každý druhý týždeň,tak nepochopíš. Kam to dieťa má rodič dať? Staré mamy sú v práci a do škôlky ho nevezmú ani so soplom.
Ja som robila po víkendoch a po nociach aby som nedostala výpoveď a stihla svoju prácu.
Ale toto čo robia posledný rok na sociálke je choré. U mojej známej, ktorá išla na PN s ťažkou anémiou tlačili na doktorku aby ju vypísala z PN a obťažovali ju dovtedy, kým nezačala tlačiť na pacientku. Veď to je choré. Pritom anémia sa nedá predstierať.

nikaeli
23. sep 2023

Nenapísala si ako často sa to deje..
Aké staré je tvoje dieťa?
Možno je problém práve v tom, že neprídeš osobne a že dostaneš OČR iba na základe mailu. Môj syn bol po prvej kovidovej vlne chorý každý mesiac, už sme boli zúfalí. Prvé soplíkové dni ostával doma s manželom na home.office a keď to neprechádzalo, kontaktovali sme dr. Na OČR sme sa striedali s manželom a keďže si pre papier musíš ísť k dr , vzali sme vždy aj syna. Tvoja dr. nepotrebuje vidieť dieťa? ako ho potom lieči?

23kikinka23
23. sep 2023

ak je OČR poskytnutá viac ako 1x do mesiaca na rovnaké dieťa u mudr sa zisťuje ci sa jedna o rovnaku alebo inú diagnozu u dieťaťa , asi jej vadí že jej stále píšu a ona musi na emaily reagovať

aandrea9
23. sep 2023

@terry658 anémia sa v prvom rade dá liečiť. Mam kolegyňu, ktorá predstav si nosí dieťa do škôlky so soplikom. Zatiaľ jej nikdy nevolali, aby si ho vyzdvihla skôr lebo sopliky. A ak už má teplotu, zostáva s ním doma na home office. Takze nikto za ňu pracovať nemusí a dieťa sa lieči.

terry658
23. sep 2023

@aandrea9 nie všetky povolania sa dajú robiť homeoffice. A nie každá škôlka toleruje sople.

mogaa
23. sep 2023

@terry658 prepáč, ale ty by si platila peniaze niekomu kto je schopný pracovať, len má anémiu? ok pri ťažkej anémii dostane transfúziu, týždeň dva si oddýchne, ale môže ďalej chodiť do práce....anémia nie je dôvod na mesačnú či dlhšie trvajúcu PN....každý stav sa prehodnocuje individuálne a o PN rozhoduje lekár a posudkový lekár - nie SP....SP peniaze len vypláca, ale o PN a OČR rozhoduje vždy lekár a toho kontroluje posudkový lekár.....posudkového lekára síce platí SP, ale spadá pod Min.zdravotníctva, takže SP nemá ako zasahovať do toho kto má mať ako dlho PN či OČR....tety v SP len vidia PN či OČR a ak je nárok tak to vyplatia.....Každý lekár má určeného posudkového lekára a ten kontroluje opodstatnenosť PN, platí ho síce SP ale nemá mu ako zasahovať do právomocí.....nad posudkovým lekárom nie je už nikto......

terry658
23. sep 2023

@mogaa kokso priala by som ti ísť po ťažkej anémii do nejakej fyzickej práce aby si vedela ak ok je to v pohode 🤦🏻‍♀️

mogaa
23. sep 2023

@terry658 no keď ti dajú transfúziu, tak po 2 týždňoch máš výsledky ako každý iný človek.....nebavíme sa o braní železa v tabletkách kde sa stav zlepšuje veľmi pomali, ale o trasfúzii kde ti železo doplnia hned....

mogaa
23. sep 2023

@terry658 a nič v zlom ale karma je zdarma, tak by som si dávala pozor ak niekomu prajem niečo zlé....

micicka
23. sep 2023

@bb6 v ktorom regione zijete, ked vas lekar chce vidiet? To co je za otazku.
V 98% pripadov nasa pediatricka vidi dieta a posudi co mu je. A to nielen vtedy, ked vypisuje OCR. Chodime v pediatricke z toho dovodu, ze dieta ma problem, je chore. Nie preto aby vypisala OCR. To co je za pediatricku, ze zdiagnostikuje dieta bez toho aby ho videla? Nad tymto by si sa mala zamysliet 😱

oliva276
23. sep 2023

@mogaa mám dojem, že v tvojom poňatí je hemoglobín ako Hopkirk - že po transfúzii hneď vyskočí na normál. Prípad z rodiny: hemoglobín pri preventívke 76, po hospitalizácii a štyroch transfúziách 83, po trištvrte roku liečby na hematológií po troch sériách injekcií B12 a liečbe Tardyferonom hemoglobín 96. A vyššie už nejde.

martinusik91
23. sep 2023

Ja sa čudujem že si to tá lekárka vôbec berie na zodpovednosť a vypisuje ocr bez toho, aby dieťa vôbec videla😱. To sa takto robí maximálne pri covide. Ty máš teda odvahu. Keď je dieťa choré, treba ísť na vyšetrenie. Nie že dr na to nemá čas 🙈. Bože rozum sa mi pozastavuje.

terry658
23. sep 2023

@mogaa veď sama hovoríš, že taký človek musí byť fresh a pripravený pracovať. Teoreticky, že? Akonáhle sa to týka Teba tak je to priať zle. Čiže pripúšťaš, že to nemusí byť vôbec v pohode

mogaa
23. sep 2023

@terry658 uplne ti nerozumiem čo tým chceš povedať....o stave pacienta rozhoduje lekár, nie SP...lekár je ten čo má zhodnotiť či daný človek už má ukončiť PN a môže pracovať alebo nie.....ja nemám ani lekárske vzdelanie ani skúsenosť s ťažkou anémiou, ale predpokladám že ak lekár zhodnotí že daný človek pracovať môže, tak pracovať môže

janage
23. sep 2023

Autorka a tu OCR čerpáš na nevyhnutné dlhý čas, či zakaždým plných 14 dní?
Keď syn pôjde o rok do školy tiež ho budeš vždy pri prvých známkach choroby nechávať doma?
Pýtam sa vecne, sama mam dieťa často choré, tiež je na imuno liečbe. Akurát teda už je na 2 st. ZŠ
Za celé roky okrem Covidu a kiahní ani raz nebola OCR vystavená bez toho, aby dr. dieťa videla. Pri covide a kiahnach sme prišli po chorobe, či všetko OK. Nebeham s každou somarinou, za tie roky už viem čo pri prvých príznakoch robiť, väčšinou do 3 dní sa to vyvrbí. A vždy ostávam doma len nevyhnutný čas.
Za tie roky už som riešila kadečo aj priamo so sociálnou poisťovňou a nikdy dr.ziaden nátlak nespomínala.
Píšem v dobrom lebo kľudne sa môže stať, že takto to pôjde aj v ZŠ akurát tam pribudne učenie a pri tak častom chybani to veru bude náročné.

janage
23. sep 2023

Nepíšeš, či imunor zaberá či nie, či ide len o mierne príznaky, ci každý týždeň dva má dieťa horúčky, dráždivý kašeľ atď
Pre mňa ukazovateľom je to, či sa dieťa dokáže v noci vyspať a cez deň sa sústrediť na bežnú činnosť. Ak nie, ta nejde do školy ani s kašľom či dutinami bez teploty, tam vacsinou to rychlo pojde dole vodou.. Ak áno a nie sú iné príznaky ide.
Aj tak bolo tých vymeskanych hodín toľko, že hrozili komisionálne skúšky.
Lebo sa vám kľudne môže stať, že prvák na tých komisionalkach takým štýlom skončí.
Ak máte problém, že to ide cez dutiny, kanvickujete? Nahnevane dutiny? Ma dieťa aj mimo škôlky aktivity?
Ako prežíva, že prichádza o väčšinu zaujímavých aktivít v škôlke?

ahhola
23. sep 2023

@mogaa si strelila capa🐂anemia znamená, ze sa niekde stráca krv, alebo sa netvorí... Plazmocytom, CA,,, ty by si anémie vyliečila supitopresto, neviem, prečo tam držia tých nemožný h hematologov... ♦️

mogaa
23. sep 2023

@ahhola a kde som napísala že sa stráca krv alebo sa netvorí? napísala som len že pri ťažkom stave sa dáva transfúzia čo sa aj dáva....

terry658
23. sep 2023

@mogaa lenže lekárka ju chcela vypísať len na základe toho, že ju pani zo sociálky obťažovala. Prosto doktor nemá priestor nato aby sa denne 2 x dohadoval so sociálnou pracovníčkou a to každý deň.

mogaa
23. sep 2023

@terry658 pani zo sociálky nekontroluje ani diagnózy a už vôbec nerozhoduje o tom koľko má daný pacient byť na pN...mohla s ňou komunikovať len v prípade ak jej tam nesedeli dátumy alebo ak jej neprešla elektronická PN - nič viac s ňou riešiť nemohla....buď bola zle vystavená PN alebo elektronická PN neprešla, ešte tam mohol byť problém že poslala prechodku a PN by bola už ukončená, to by bol dosť problém....pracovník čo vypláca PN-ky nerozhoduje o tom, či je PN opodstatnená alebo nie, to má v kompetencii výlučne posudkový lekár

ahhola
23. sep 2023

@mogaa ty si anemiu zlahcovala a postavila na rovnakú úroveň s nádchou 🙃

aandrea9
23. sep 2023

@terry658 autorka sa nevyjadruje ani k tomuto 🤷‍♀️

joannita
23. sep 2023

Bozeee toto by si mali precitat tie mudre mamicky, co nechapu rodicov, co davaju deti do skolky s priesvitnym soplom. A ich argument je "ved chod na OČR, mas pravo na OČR"
Nehovoriac o tom, ze autorka nema problem so zamestnavatelom, my ostatni by sme prisli o pracu.

veronika1754
23. sep 2023

@mogaa no ja ti napíšem za seba, s ťažkou aneniou sa trápim už tri roky, dostala som už transfuzie, dostala som transfuziu železa, liekov ani už nerátam koľko upravila som stravu, absolvovala xy vyšetrení gastro, hematologiu, gynekológia... všade všetko v poriadku a hodnoty železna mi nestúpnu nad 3, väčšinou mám 2,2-2,5, hemoglobín 6,8-7,8, ak by som mala fyzicky náročnú prácu tak určite som viac PN akov práci, pretože so mnou jednoducho klepne. Takže tvrdenie že dajú transfuziu a si fit je trochu mimo. Mňa posledné prepúšťali z nemocnice s tým že normálne záver napísali že už mi nemajú ako pomôcť, po troch tranfuziach mi nestúpli hodnoty ani o 0,1.