Som povinná platiť zmluvnú pokutu?

14. júl 2023

Objednával som tovar z nemenovaného e-shopu. Garantovali dodanie do určitého dátumu, ktorý nedodržali. V zmluvných podmienkach majú uvedenú, že pri neprevzatí zásielky sa platí pokuta 10% z ceny tovaru. Tovar už neprevezmem, keďže meškali s dodaním musela som kúpiť inde a navyše nie sme ani doma. Musím platiť tú ich pokutu keď chyba nastala na ich strane?

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. júl 2023

@karinka223 ja som sa telefonicky kontaktovala pobočku dva dni pred dohodnutým termínom doručenia, čo je so zásielkou a či stihne prísť, pani mi povedala, že si nie je istá nakoľko zásielku ešte ich dodávateľ nedoručil k nim. Povedala som jej, že chcem teda zásielku zrušiť na čo mi povedala, že to už nie je možné lebo zásielku už dodávateľ odoslal a je na ceste k nim. Termín sa natiahol o dobrý týždeň, balík prišiel dnes, my sme už dva dni na dovolenke, dokázať to viem, mám mail od packety aj screenshot stránky kde garantujú dodanie do 5.7... ja som odstúpenie od zmluvy poslala aj mailom v deň dohodnutého doručenia, ale na to nereagovali.

janai1
14. júl 2023

Prevezmi, vráť do 14 dní a nemusíš sa s nikým doťahovať

autor
14. júl 2023

@janai1 nemám zbytočných 300€ a nie som doma.

lucka_ke
14. júl 2023

ak si písomne odstúpila od zmluvy a nebol to tovar na objednávku špeciálne pre teba, podľa mňa nárok na zmluvnú pokutu nemajú... skús ešte skupinu Právne poradenstvo

alfged
14. júl 2023

Ak si pisomne odstupila od zmluvy, nic od teba vymahat nemozu, ziadne pokuty. Tym je to vyriesene, tak bud v klude.

hipuska
15. júl 2023

Lenže ona od zmluvy písomne neodstúpila. Ešte môžeš rýchlo teraz napísať mail, že z dôvodu nedodržania garant.terninu dodania, odstupujes od zmluvy

autor
15. júl 2023

@hipuska odstúpila, ale až v deň kedy mal byť balík doručený ,Nereagovali na to

hipuska
15. júl 2023

Tak sa tým netráp. Už neurobíš nič. Tých 10% je ,30€, nie je to zase likvidačná suma. Užívaj si dovolenku s rodinou

alfged
15. júl 2023

Podla zakona mas narok odstupit odstupit od zmluvy kedykolvek pred dorucenim, je na to paragraf a tiez rozhodnutia SOI z takych pripadov. Ty si pisomne odstupila, mas na to dokaz a ich ignoracia nie je tvoj problem. Takze este raz, ziadnu zmluvnu pokutu im neplat, to su nezakonne praktiky niektorych predajcov aby zarobili na neznalosti zákazníkov.

alfged
15. júl 2023

@hipuska pise ze odstupila pisomne, od zmluvy mozes odstupit kedykolvek pred dorucenim to znamena aj v case ked uz balik caka na poste. A predavajuci od teba nesmie ziadne pokuty vymahat. Vsetko ostatne su nekale obchodne praktiky. Teda pokial tu nejde o specificke pripady ako napr.tovar na robeny na mieru a pod.