Som prvýkrát PN

5. okt 2022

prvý krát v živote som bola teraz na PN tak neviem ako to chodí, ale myslela som si že mi dá doktorka podobný papier ako pri OČR. teraz to je vraj po novom tak že nedávajú žiadny papier ale zamestnávatel si má sám nájsť svojho zamestnanca v sociálnej poisťovni alebo zavolať tam a otvoriť si elektronicky PNku. to naozaj je takto ? ja som zmenila zamestnávatela pred 3 mesiacmi , v predchadzajúcom zamestnaní kolegyňa ked bola PN tak dávala normalne papier šéfke.

lenkahorny
5. okt 2022

Ahoj, tiez som dlho PN nebola, ale nasla som na Socialnej poistovni, ze je moznost aj elektronickej PN: https://www.socpoist.sk/nemocenske/1292s

lejllamt
5. okt 2022

Áno je, ale napr. môj zamestnávateľ vyžaduje stále aj paperovú PN....🤷‍♀️ radšej si to over v práci.

autor
5. okt 2022

@lenkahorny no ale ako sa potom šéf dostane k mojej pnke? Ma sa prihlásiť cez ten elektronicky účet poistenca ? Však on nevie ani po slovensky, komunikujeme v angličtine no toto bude ešte sranda ako tak pozerám 🤦🏽‍♀️

autor
5. okt 2022

@lejllamt no ale mne doktorka povedala že žiadny papier nedávajú aj keď som jej povedala že chcem radšej na papieri a ona že nie nedáva sa tak už 🤷🏼‍♀️ Prepána 🙈

autor
5. okt 2022

Ešte som zabudla dodať že začala som nedávno robiť v zahraničnej firme takze nevedia aký systém je na Slovensku

bimbambim
5. okt 2022

To sú teda novinky.Kokegyna je teraz na PN a dostala normálnu papierovú formu péenku.Ale zas ona skončila v nemocnici a tam jej dali péenku.

vulka
5. okt 2022

To si len Ty myslíš, že nevedia. Veď ak firma pracuje na Slovensku, musí sa riadiť slovenskými zákonmi, predpismi,... S tým nemá nič do činenia fakt, že komunikujú inou rečou.

autor
5. okt 2022

@vulka tak nevedela som ani ja a to tu žijem 😀 stále som si myslela že sa dáva klasicky papier

martul
5. okt 2022

Nedáva sa papier, existuje elektronická PN, len oznám zamestnávateľovi a tvoja mzdová úradníčka to bude vidieť keď sa prihlási do SP. To nevadí že máš zahranicneho zamestnávateľa stále sa musí riadiť našimi zákonmi a mzdová účtovníčka určite tiež.

henriettak
5. okt 2022

Mne poslala naposledy PN cez elektornickú formu a nakoniec mi dodatočne aj tak musela dať papierovú, lebo na sociálke bol s tým problém, nevedeli to dohlľadať.

autor
5. okt 2022

@martul skúsim tak, ďakujem

doriiis
5. okt 2022

Normalne zamestnavatelovi zavolaj a povedz ze si PN a mas elektronicku PN.On si to overi v soc.poistovni

doriiis
5. okt 2022

@lejllamt ...zamestnavatelovi pripomen fakt,ze od maja 2023 bude uz iba elektronicka pn

grankosko
5. okt 2022

Hlavné je si zistiť to ako to zamestnávateľovi stačí alebo skôr ho informovať o tom, že sa PN vydávajú už len v elektronickej forme. Ale keď sa to tak vezme, aj keď je to zahraničná firma a pôsobí na SK, tak personalistka by to mala vedieť

lilope
5. okt 2022

@doriiis som zvedavá ako bude fungovať len tá elektronická PN pre tých, ktorí nemajú so sociálnou poisťovňou nič spoločné ako napríklad ja.
Zase niečo na kolene zbúchané a nedomyslené takže budeme na papieri fungovať tak či tak? To je len rečnícka otázka, neodpovedaj.
@autorka Ja mám klasickú papierovú PN a nič som o novej elektronickej ani nepočula. Som zvedavá čo by mi tvoja pani doktorka povedala, keby som si pýtala papierovú PN, keďže mňa si zamestnávateľ teda v sociálnej poisťovni nevyhľadá, keďže tam nie som. Pre takéto prípady by mala mať ešte aj papierovú formu, najmä, keď si o to žiadala. Snáď to vybavíš k spokojnosti.

doriiis
5. okt 2022

@lilope ...ani by som nevedela🤷...som bola naposledy PN v roku 2012🤣

lejllamt
5. okt 2022

@doriiis môj zamestnávateľ je štát, takže to veľmi dobre vie... no má veľmi rád papiere a tiež veľmi dobre vie, ako všetka elektronizácia ,,ne-funguje'' 🤣😂🤣

martul
5. okt 2022

@lilope trochu nerozumiem, prečo nie si v SP evidovaná? Tak potom ti načo doktor vypíše PN? Veď keď si neplatiš poistenie tak ťa nemusí nahlasovať lebo nemáš nárok na peniaze..... či

lilope
5. okt 2022

@martul pretože som štátny zamestnanec a ten neodvádza odvody do sociálnej poisťovne ale do zvláštneho fondu. O tom si ešte nepočula?

martul
5. okt 2022

@lilope jasné, len ma to v prvom momente nenapadlo 😊si mi dnes niekto stojí na kábli

nikaeli
5. okt 2022

v auguste sme mali v práci "školenie" o tom, že od apríla/mája 2023 prechádza soc.poisťovňa na elektronický systém a všetkým nám zriadili účty, ktoré fungujú cez apky. Postupne si bude musieť každý vytvoriť účet, do väčších firiem už chodia tera, aby potom nebol obrovský nápor žiadostí. Papierové PN, OCR a pod. už jednoducho nebudú. Môj dr. už tiež prešiel na elektronické PN. Zamestnávatelia by o tom mali vedieť.

lilope
5. okt 2022

@martul v pohode, na nás sa často zabúda, že sme ,,iní" 😀 u nás to určite nebude fungovať elektronicky od začiatku, ak vôbec to bude niekedy takto fungovať. Potom som zvedavá ako budú lekári vystavovať PN takým ako sme my, keď už teraz sa niektorí zbavili papierových tlačív 🤷 môj teda zatiaľ nie, mám ešte klasický papier.

vulka
5. okt 2022

No už niekoľko mesiacov ide správa v médiách, že PNky budú elektronicky.

petedea
28. jan 2023

@lejllamt Netreba si v praci vobec nic overovat a zamestnavatelovi povedz, aby ta neotravoval so sprostostami, lebo nic take, ako nosit mu papierove potvrdenie PN neexistuje a nech sa laskavo prisposobi elektronickej PN, pretoze je to jeho povinnost a to, ze zaspal dobu a neraci sa prisposobit, je jeho problem a nie tvoj.