Sťahujeme sa do Nemeka. Čo všetko musíme vybaviť?
ahoj baby ktore zijete mimooo SVK co vsetko sa musi vybavit ked ideme prec? myslim tu na uradoch a nasledovne tam na uradoch? ako to bude s matersku? mam ju brat este do januara, viem ze RP nebudem brat tu ale snad ta mateska mi bude este chodit dokedy ma aj ked tu uz nebudem...
ja som este nikde nerobila tak neviem kde vsade sa mam poodhlasovat, a teraz idem robit tam, mm bude na MD... a ets by som chcela vediet ako je to tam so zdravaotnym poistenim moja poistka pre celu rodinu? dakujem 😉
@bbarboraa no tak to som este ani ja nepocul ze materska bez predoslej akejkolvek prace
@bbarboraa hlavne nezabudni odhlasit zdravotne poistenie, oni davaju nenormalne pokuty. Ak budes pracovat iba ty v zahranici a rodina ta bude sprevadzat, budu pripoisteni na tvoje zdravotne poistenie. Akonahle toto zariadite, budete musiet dodat na sk potvrdenie ze ste poisteni v zahranici
@machiabeli platila som si DNP a je to.... vidis uz si sa dozvedel zase nieco nove
Sak ani ja som nikd nerobila s dostavam 220 eur.
@miskahanesova lenze si si neplatila dobrovolne nemocenske poistenie
@bbarboraa kazdopadne sa v nemecku prihlaste na pobyt, na radnici alebo "Einwohnermeldeamt". Druha vec je zdravotna poistka - predpokladam, ze ides s manzelom a ten bude v nemecku pracovat na zaklade prac. zmluvy. V tom pripade mas aj ty a tvoje babo narok na "rodinne zdravotne poistenie" zadarmo. Slovensku poistku musis odhlasit.
Potom si urcite vybavte nejaky ucet v banke, nahlaste odoberanie energie atd. ohladne byvania a pripadne aj novu poistku na vase auto v nemecku.
Na tom Einwohneramte ti urcite daju zoznam adries na vybavenie ostatnych veci - detske pridavky, cudzinecka policia - Ausländeramt, komisionarske poplatky a podobne..
aha, uz som docitala, ze pracovat budes ty - so zdravotnou poistkou by nemal byt problem.
V tom pripade ale bacha na jednu vec - k terminu zaciatku pracovnej zmluvy v DE ODHLAS tvoju slovensku matersku!!! Ak bude tvoj manzel v DE doma s malym, moze poberat minimalnu matersku v nemecku, najviac ale do 12. mesiacov vasho drobca. To by som tiez zacala vybavovat rychlo, lebo vyplacaju max. 3 mesiace spätne od podatia ziadosti. T.j. ak sa prestahujete v novembri, tak najneskor v januari podaj ziadost, budes na to potrebovat kopec papierov, ale da sa to zvladnut.
drzim palce na stahovanie 🙂
@lauri dakuejm za infosky.. len sa budem musiet ist opytat na tu matersku- co mi chodi zo soc.pistovne lebo to neviem ako je ale rodicovsky viem ze mam ist odhlasit na UPaSV.. jezis a tie papierovacky... ach jooo ale my budeme byvat od 1.12. a do roboty idem az od 1.1. tak budem mat mesiac na megabyrokciu... 🙂
a dakujem dufam ze to zvladneme...
No poviem ti ze materska sa vyplaca len do jedneho roka dietata,potom budes dostavat prispevok na dieta len okolo 200 eur co je slabota,to vies teta Merkelova nema deti!A co kde ides robit,nebodaj do Amazonu,tam teraz beru ,to vies plno roboty pred a po Vianociach.Ja tu v Nemecku zijem ale zatial len studujem a chodim na vytvarny kurz a robim si tu vodicsky p.Tak to vies uz to tu trocha poznam.
@lauri - myslis, ze ma narok na Elterngeld? Ja si to fakt nemyslim 😖 Najprv by v tej krajine musela mat trvaly pobyt a ten neziska zo dna na den, ale az ked zacne pracovat, skor ako v januari tu ziadost podat nemoze a uz vobec nie spätne..
@ssisska davas uplne mylne informacie.materky prispevok v de je len par tyzdnov.a elterngeld najnizsia suma300 .eur.ale je tam lehota dokedy moze byt podabna ziadost.nevyplaca sa to automaticky.
trvaly pobyt dostanes akonahle sa rozhodnes ho mat.prihlasis sa tak ako ti radila
@lauri . ypytaju sa ta ale za akym ucelom chces trvaly pobyt. to z dovodu aby vedeli,ci budu ziadat preukazat tvoje prjmy na pobyt v de. ak dostanes trvaly pobyt v de potom musis zrusit trvaly pobyt na sk a bude ti odnaty obciansky preukaz. zostane ti pas ktorym sa budes preukazovat.nemozes mat 2 trvale pobyty.matersku mozes dostavat do zahranicia ale len ak nebudes pracovat.preto dnom nastupu do prace v de musi byt soc.poistovna na sk upovedomena o tvojom nastupe do prace.pretoze ak by si poberala nezakonne matersku davku budu ju od teba vymahat.
Elterngeld moze tvoj manzel dostat na zaklade ziadosti ale musi mat tam trvaly pobyt .a je lehota dokedy moze byt podana ziadost.
co sa tyka zdravotneho poistenia v de tak su 2 moznosti.zakladne poistenie ktore budes platit ked si zamestnana z toho moze byt poistena aj rodina/rodinne poistenie.
dalsie mozne poistenie je prvatne..to si musi kazdy platit sam. teda nielen ty ale aj za dieta a manzel tiez. budes potom ak by si ho mala privat pacient.
mozes sa rozhodnut podla toho ako ti to vyhovuje.ale zalezi tiez na poistovni ci a za akych ch podmienok by privatne poistenie uzatvorili.
a este ked budete mat auto tak ho musis prihlasit v de. je na to tiez lehota dokady.v de sa za auto plati totiz okrem poistenia aj dan.
@bbarboraa so slovenskymi vybavovackami ti neporadim, ja som take uz daavno nemala.
Kazdopadne s trvalym pobytom nebude problem, prihlasis sa na radnici seba a aj tvoju rodinu a je to. Manzel na zaklade toho ziska narok na tych 300 € Elterngeld. Je mozne, ze od teba na radnici budu chciet najomnu zmluvu na byt a pracovnu zmluvu, ale to snad dovtedy budes mat. Plus vybavit Kindergeld a hotovo. Slovenske detske pridavky a ine davky zrusit.
Inak suhlasim s @alice107. Privatne poistenie by som ale neriesila, gesetzlich je OK a rodina je poistena zadarmo, takze to asi bude na zaciatok najlepsie.
Ziadne nemecke prechodne pobyty a podobne bludy, ktore tu obcas citavam.
@anjelicek26 ty si tehula? Wow, gratulujem!!! 🙂 drzim palce, nech to ide hladko... v praci to uz vedia?
A s tou lehotou spatne som myslela, ze by mali narok od 1.12., nie od narodenia babatka.. 🙂 takze ak si poda ziadost trebars v januari, tak od 1.12. by ho mal manzel dostat.
@lauri v praci este nevedia ale kedze som v skusobnej lehote do marca,tak to vidim blede... Inak sa ale na babatko moc tesime 😉
@anjelicek26 neboj, to bude OK! Ak si tehotna, tak ta nemozu vyhodit v skusobnej dobe (na slovensku je to inak 😖 )
Takze pokial nemas befristet zmluvu, tak by to malo byt v suchu 😎 tesim sa s vami a v dobrom zavidim 🙂 Ja tiez uz vyse pol roka pracujem, ale neviem sa rozhodnut na vollzeit.. 😒
@lauri ja mam vollzeit 40 h stihat sa to da ale fakt s odretymi usami... ideal by bolo 35 hodin..Ja mam po skusobnej neobmedzene zmluvu,ale neviem,ci ma fakt nemozu vyhodit skusobnej,zakon je jedno a realita druhe,som sikovna otehu mesiac po zacati novej roboty
@lauri nie je zakaz vypovede v skusobnej lehote tehotnej zene.....len to nesmie byt z dovodu tehotenstva.... 😉ako pise
@anjelicek26 mozu dat vypoved z ineho dovodu aj ked je nahodou tehotna.......
to privat poistenie ale by som zvazovala. ak si uz bola privat poistena tak vies ze je tam lepsia starostlivost.....jasne,ze zalezi od toho,ake kto ma financne moznosti.a ked este je v skusobnej dobe tak sa tiez priklanam k tomu zakladnemu poisteniu....
@anjelicek26 kuk sem, alebo aj inde... http://www.frauenaerzte-im-netz.de/de_news_652_...
tehotna spada pod Mutterschutzgesetz, takze legalne to vyzera tak, ze cim skor oznamis tehotenstvo, tym skor si chranena. Ale samozrejme je to na tebe 🙂
Ja som si prave zvysila pracovny uvazok z 20 na 30h/tyzdenne, ale bojim sa vollzeit. Sice by som mala konecne lepsie pracovne moznosti ako pred tehotenstvom, ale viem, ze to nikdy neostane bez nadcasov, takze maleho by som ani poriadne vecer neuvidela ☹ ☹ este je malicky.. co z toho, ze by som domov chodila o 19:00? 😠
@alice107 ano, na zaciatok zakladne a po case sa moze rozhodnut inak... ved ani nepisala, ci vobec planuju ostat dlhodobejsie..
@bbarboraa tak ako, alles klar? 😀
@lauri - u nas nadcasie nie su a ani nehrozia, nie je to take vrazedne pracovne tempo, clovek si to rozlozi sam, vela roboty ano - horiace terminy - nie. Dokonca odchadzam o chlp skor a sefka mi to odkazala, ze par minut denne nemam absolutne riesit, vsetci vratane nej mame male deti, tak to chape, ze je najdolezitejsie vyzdvihnut dieta nacas... A ja ich vyzdvihavam dvoch a na rozpäti 30km 😅
Zakon hovori v moj prospech, ale nie som si ista, ci sa to aj uplatnuje, ja dufam, ze ma v praci nechaju, ani nie kvoli elterngeld, ale mna to fakt bavi a chcela by som sa tam vratit 😖 V stredu idem k lekarke, dostanem tehu knizku ak bude vsetko ok, tak to pisomne predlozim sefke.. hadam to prezije, dost so mnou rataju 😖
@anjelicek26 tak to je parada 🙂 kedy poobede ochadzas domov z prace?
drzim palce!!
@lauri - vychadzame o siedmej, v praci som o osmej (kvoli tomu rozvazaniu rano, mala ma skolu strasne daleko a su tam zapchy), z prace idem tak 16:20 po malu do skoly, maleho zo skolky berie opatrovatelka uz o stvrtej, niekedy skor, nech tam tolko netrci. Lebo ku skolke sa dostavam az 17:15 a to je uz zavreta 😖
@lauri
@anjelicek26 a ets jedna otazocka... teda stahujeme da 1.12 a neda a sa tam bohuzial zohnat zariadeny byt.. cize som rda ze som nasla ubytko aspon s kuchynou, bude musiet kupit aky taky zakladny nabytok, neviete cez co sa najviac oplati? urcite nebudem mat cas zhanat tyzden volaco, nebudeme spat predsa na zemi... objednavate cez Amazon? alebo z otto? ceny su tam fajn a rozmyslam ze by som si to objednala odtial...
Ja si tiez objednavam s priatelom cez Amazon a Otto a zatial som bola spokojna.Zasielka pride najneskor po 3 dnoch co je super.Na Slvensku som cakala na zasielku Otto minimalne 4tyzdne az dve mesiace.
@bbarboraa v principe je nakup cez Amazon Otto a podobne vacsinou rychly a spolahlivy, ale ja osobne by som takto velky nabytok nekupovala 😕 😕 napr. taky gauc alebo postel si ja osobne musim vyskusat...
neviem sice ako sa chces stahovat, ci len s kuframi alebo stahovacim autom, ale vezmite si na zaciatok nejake matrace alebo nafukovacky a prvy tyzden pobehate par obchodov s nabytkom a ti vam to tiez dovezu do bytu, ak budes chciet /zaplatis si). Alebo ak nebudes mat cas, posles manzela 😉 Este je jedna alternativa - sekace s nabytkom, ktore su vacsinou vo vybornom stave a stoja iba zlomok ceny.. ja som si do mojho (este ) studentskeho bytu takto nakupila policky, nejake spotrebice a podobne..
ale teda este k veci - u amazonu pri drahsich veciach vacsinou neplatis nic za dopravu. A super, ze mate byt s kuchynou, to nebyva samozrejme.. 🙂 aj si si ho uz bola pozriet?
este ma napadlo ze IKEA tiez posiela velku cast sortimentu ako online-shop, tak to by si si mohla vybrat este na SK a objednat priamo do bytu v Nemecku 🙂

@bbarboraa dostavas matersku aj ked si nikde nerobila? To sa da?