Sťahujeme sa do Nemeka. Čo všetko musíme vybaviť?
ahoj baby ktore zijete mimooo SVK co vsetko sa musi vybavit ked ideme prec? myslim tu na uradoch a nasledovne tam na uradoch? ako to bude s matersku? mam ju brat este do januara, viem ze RP nebudem brat tu ale snad ta mateska mi bude este chodit dokedy ma aj ked tu uz nebudem...
ja som este nikde nerobila tak neviem kde vsade sa mam poodhlasovat, a teraz idem robit tam, mm bude na MD... a ets by som chcela vediet ako je to tam so zdravaotnym poistenim moja poistka pre celu rodinu? dakujem 😉
ahoj @koralovka
to je zvlastne, ja som parkrat posielala peniaze z nemecka na slovensko, dokonca cez online banking a nikdy nebol problem, dokonca bez poplatku. Preco to VUB nechce prijat? dali ti nejaky dovod? Mozno nejaky chybny udaj na prevode?
Tak to skuste v sporitelni...
su este aj ine sposoby (western union) http://www.westernunion.de/de/Home.page ale tie su s poplatkom a vyuzivaju sa skor do exotickych krajin, kde neplatia dohody v ramci EU.
ohladne poplatkov mi napis viac info o vasej situacii -
tvoj muz pracuje v DE? Na zmluvu alebo na zivnost? Ty zijes s malou na slovensku, t.j. nahlaseny pobyt na SK, alebo aj v Nemecku? Mas zamestnavatela na SK, pripadne iny status - dobrovolne nezamestnana? Poberas nejake davky zo slovenska?
Ahojte, tak sa pridáme aj my. Sme rodina - dve deti 6 a 2 roky. Sme v Moenchengladbachu. Zatial sme tu iba ako sprievod manzela vo firemnom byte. No ponukli mu zmluvu. A teraz co???? Ja mam rodicovsky zo slovenska, mam tam hypoteku a byt. To predam, hypoteku zrusim. Ale dcerka ma ist do prvej triedy. Nasli sme super skolku, kde od januara zarezava a uci sa slovicka. Nevie nic moc. Desim sa tej prvej triedy. Mladsia ma dva roky za par dni, pojde do skoly a ja mam ten rodicak zo SR . To musim zajst len tan na socialku a zrusit rodicak a j pridavky. Manzela akurat tvori zmluvu ... A aj my chceme byt , auto mame sukromne slovenske SPZ, tak aj to musime prehlasit? A ozaj , ako sa dostanem k lekarom? Inak moja nemcina je slabucka jak caj. Kde by som sa najlepsie naucila. Poradite????
No pokiaľ viem, tak určite budete potrebovať veľla vecí poprekladať. Ja ked som sa raz sťahoval, pomohli mi tu http://www.lexika.sk/sluzby/preklady.php dosť mi to ušetrilo čas, hoci aj viem po anglicky, no mal som inu robotu. Hádam vám pomôžu ak bude treba 🙂
Zasa ja, ked sa stahujeme zo SR do Nemecka. Potrebujem nejake vypisy zo zdravotnej karty pre nemckych lekarov Je jasne ze potrebujem lekara pre deti i nas rodicov. Okrem toho dcera mi chodi na ortopediu a imunologiu. Viem ze mi neporadite priamo lekara. Ale treba nejaky doklad ci oznam o liekoch ktore uzivam denne???

@koralovka A ešte niečo🙂 Máma nárok na detské prídavky príspevky, ale mne by mala chodiť i materská, lebo dcérka má 10 mesiacov, nevieš kolko je materská tam? A ked mi bude chodiť odtiaľ, nevieš ako je to potom so zdravotným poistením mojím? nemožem byť poistená v dvoch štátoch, no ked mi budú posielať prídavky mala by som byť i nimi poistená, ale bojím sa, že potom ma tuná neošetria lekári