icon

Starostlivosť o babku

14. máj 2021

Ahojte. Ak niekto má skúsenosť alebo vyzná sa v tom, či by mi vedel dať odpoveď.
Teraz som skončila školu. Moja mama sa stará o moju babku (stará v tom zmysle, že to má ako zamestnanie). Nedostáva veľa, no doteraz nemala na výber, ťažko nájsť takú prácu odkiaľ si môže hocikedy odskočiť keď potrebuje babka pomoc. Teraz však rozmýšľame, že ona si nájde inú prácu a ja sa budem starať o babku. Tým, že ja prácu ešte nemám a školu mám skončenú, vedela by som kedykoľvek pomôcť babke a aspoň aj nejaký príjem by som z toho mala. Preto chceme aby si ona našla prácu a ja prevzala toto, keďže ja ešte bývam s nimi. Nemám také výdavky ako ona , preto by ona potrebovala väčší príjem. Pre mňa by to bola dobrá skúsenosť byť opatrovateľkou. Robila by som v podstate to čo teraz (pomáhala som mame) len aj za peniaze. Chcem sa spýtať, jej opatrovanie by malo byť zrušené a celú žiadosť by som musela podávať znova ja alebo môže to ostať akurát prepísať jej údaje na moje? Vopred ďakujem.

cocolino234
Autor odpoveď zmazal
vandica
14. máj 2021

Myslím, že musíš podať žiadosť na seba.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
14. máj 2021

Ďakujem baby..tak to asi nechápeme tak lebo aj mama na to čakala neskutočne dlho a veľmi ťažko to prešlo, teraz možno by neprešlo vôbec a nakoniec obe ostaneme bez príjmu.

autor
14. máj 2021

Necháme nie nechápeme 🤦🏻‍♀️😃

vikusjk
14. máj 2021

Moj brat takto opatruje nasu babku. Nebol velky problem to vybavit a ked to schvalili, tak mu doplatili spatne odo dna podania ziadosti. Nasa babka je dlhodobo (uz vela rokov) ciastocne imobilna a ma problemy, brali sme aj dotaciu na prerabku kupelne kvoli nej, cize na urade mali papiere, ze uz roky ma problemy. Teraz si to teta vsetko presla, zavolala babke a rozpravala sa s nou, vypytovala sa atd. V zavislosti od vysky babkinho dochodku bratovi znizili prispevok, ale je jediny v rodine, kto jej moze pomoct, je stale doma a postara sa o nu. Podla mna nie je velky problem to vybavit, zaroven zdvovodnite, ze preco to ide na teba, lebo prijem v rodine nestaci atd a ty si dostudovala, tak to mozes prevziat od mamky. Skuste, prinajhorsom vam to zamietnu. Urcite by som sa ale radila priamo s tetuskou zo socialky, ktora to bude riesit, ze ako postupovat pri takomto prebrati.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
miruska320
14. máj 2021

Najlepšie zavolať na UPSVaR - kompenzácie a opýtať sa rovno tam.Narok podľa mňa budeš mať ten príspevok síce nie je bohviečo ale isto je to lepšie ako keď som sa začala pred pár rokmi starať o babku,keď bol príspevok na 16 hod opatrovanie necelých 200€ .Akurát však ide o to,že pokým mama bude v robote,mala by si babke robiť spoločnosť,sprevádzať po lekároch ,variť ozaj všetko ,keď aj niekam idem vždy musím zohnať niekoho kto je tu hodinku/dve pri nej,ale však to isto vieš Mama má šancu zarobiť teraz väčšiu sumu?Lebo ja poznám viac ľudí ,čo nastúpili po opatrovateľskom do roboty a mali nižší príjem ako bol príspevok,aspoň teda v tich začiatkoch

vikusjk
14. máj 2021

@cocolino234 ved ale ked jej zamietnu, aby to brala ona, tak to bude dalej poberat mama. A prave pre to, ako to cele procesne spravit, by som komunikovala priamo s tetuskou. Samozrejme, ze si to musia zistit, ale najlepsie je priamo u nej. A cakacka v nasom pripade nebola taka strasna, asi dva, dva a pol mesiaca. To sa mi nezda nejake strasne dlhe a doplatili to spatne odo dna podania ziadosti. Ale neviem, ci ta cakacia doba zavisi od okresu, alebo od coho. Brat vybavoval takto pred rokom, cize uz tiez pocas covidu.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
14. máj 2021

Aj ja sa bojím toho, že na to aby som ja mohla podať žiadosť, mamke treba zrušiť starostlivosť. Keď neschvália mne tak by mama musela podávať znova a kto vie ako by to dopadlo alebo koľko by to celé trvalo.
Áno mama by mohla zarábať viac ako dostáva teraz. Viem, čo to obnáša, žijem v tom takže už v tom mám 'prax a najlepšie je zavolať tam, takže spravím to tak. Ďakujem pekne za pomoc😊

janinah
14. máj 2021

Mamka už prácu má? My sa takto o babku staráme /moja mamka a stará sa moja sestra ako opatrovatelka/ a ja by som nikdy nesúhlasila,aby toto prevzala vnučka ako to plánujete u vás. Na ako dlho by to bolo? Ty si skončila školu,potrebuješ sa normálne zamestnať,mať svoj život,postupne aj rodinu,ktorý frajer si ťa vezme aj s babkou ako bremenom? Ak o rok otehotnieš nedajbože rizikovo,tak zas bude zmena na mamku? Mamka by to mala finančne utiahnuť,ved má aj babkin dôchodok a možno babka má aj vdovský dôchodok,to zas celkom málo nie je.Ak mamka potrebuje viac penazí a aj ty tam bývaš,tak zarob ty a požičaj alebo daj jej dáku čiastku zo svojho platu. Nemyslím,že rozmýšľate dobrým smerom.Teraz nech sa postará mamka,ty sa zas raz postaráš o ňu.

juliet86
14. máj 2021

njdi na fb pani klara dynisova ona ma skupinu ztp kompenzacie tam ti najlepsie poradia

miruska320
Autor odpoveď zmazal
autor
14. máj 2021

@janinah ďakujem za názor ale toto som navrhla ja 😊 Babka nie je bremeno ale člen rodiny. Ona je tá, ktorá spolu s mamkou ma vychovali a teraz je na čase vrátiť to. V prípade ak môj priateľ nevie pochopiť, že babka potrebuje pomoc, nie babky sa treba vzdať ale priateľa! Časom by som chcela pracovať v dome dôchodcov alebo v podobných inštitúciách a táto 'prax' mi nebude na škodu. A áno je tu možnosť, že o pár rokov to prevezme späť mama , keď sa situácia utrasie. Práve preto sa chcem pozaujimať , či je to len o prepise údajov (v tom prípade by to celé nerobilo problém, či teraz na mňa a o pár rokov späť) alebo treba žiadosť na novo (potom samozrejme to necháme takto, toľko žiadostí podávať nebudeme)

janinah
14. máj 2021

Tvoja odpoved svedčí o stupni tvojej zrelosti.ok,rob ako myslíš.Mám v susedstve podobný prípad ženu 30+,ktorá sa stará o babku a mamu a celkom zabudla na vlastný život...ok,každý sám je kováčom svojho šťastia.Nikde nepíšem,že nepomôcť sa starať,ale nie nonstop a nie ako zamestnanie mladého človeka po škole...,ale je to tvoj život.

autor
14. máj 2021

@janinah O stupni mojej zrelosti? Slušne som sa poďakovala za názor a vyjadrila ten svoj. Samozrejme nie každý vie prijať, ak niekto má iný názor ako on. Koniec koncov neprišla som si po radu ohľadom toho či je to dobrý alebo zlý nápad. Takže ešte raz ďakujem za názor a pekný deň! 😊

autor
14. máj 2021

Ešte chcem dodať , že ak by som neskôr pracovala v domove dôchodcov tiež by som sa starala o starých a bolo by to moje zamestnanie😊 + starostlivosť sa môže kedykoľvek zrušiť, nie je to rozhodnutie, ktoré by ma prenasledovalo do konca môjho života.