icon

Stavba domu a deti z prvého manželstva

cartridge
2. okt 2014

Ahojte, mám taký menší "problémik". Chceme s manželom postaviť domček. Manžel má dve deti z prvého manželstva. Vychádzam s nimi v pohode, nemáme nejaké vzťahové problémy. Chcem, aby bol dom napísaný aj na mna aj na manžela. Mám však trošku obavy, ako by to bolo v prípade dedičského konania. Dom by sa dedil rovnakým dielom aj na naše, aj na manželove deti. Teraz neviem, čo bude za 10 -20 rokov, aký život budú mať manželove deti ... Nechcem však ukrátiť jeho deti o to, čo by im v takomto prípade patrilo. Neviem, či by bolo takéto riešenie správne:
Máme s manželom ešte nejaký pozemok. Ja by som sa vzdala svojho podielu v prospech jeho detí z prvého manželstva s tým, že potom by už nemali nárok na postavený dom, ktorý by sme si postavili spolu s manželom /podotýkam, že hodnota pozemku by bola podobná ako by bola hodnota časti domu, na ktorý by mali nárok jeho deti/. Neviem, či som to napísala správne, ale proste chcem predísť prípadným problémom v budúcnosti, keď by malo dôjsť k deleniu majetku medzi moje a jeho deti a zároveň chcem, aby aj jeho deti mali nejaký "náhradný" finančný prospech, ak nebudú môcť mať dedičstvo z nášho domu.
Dá sa toto všetko nejako "ošetriť" nejakou zmluvou? Ďakujem za kvalifikovanú radu.

maria1989
•
2. okt 2014

@cartridge možno by bolo najlepšie zaplatiť konzultáciu právnikovi. tu zrejme dostaneš len rady typu: jedna baba povedala.

vlockasnehu
•
2. okt 2014

Presne tak, obrat sa na pravnika. Zial, je to tak, ze co bude napisane aj na manzelovi, po jeho smrti budu dedit aj jeho deti z prveho manzelstva. Rovnakym dielom podla poctu dedicov (deti z prveho manzelstva, Ty ako manzelka, jeho deti s Tebou), zavetom moze upravit len to, ze im moze znizit dedicsky podiel na polovicu z toho, keby sa dedilo rovnakym dielom. jeho deti ako dedici mozu svoje dedicstvo v ramci dedicskeho konania odmietnut, ale to uz bude na nich. Ak to nespravia, a budu si narokovat, budes ich musiet vyplatit.
V praxi sa to riesi tak, ze manzel pocas zivota daruje svoju cast domu manzelke alebo detom (co v pripade nahlej smrti nemusi stihnut), alebo nech je cely dom napisany od zaciatku na Teba (da sa to u notara zuzenim bezpodieloveho vlastnictva), a po Tebe budu dom dedit len Tvoje deti, pripadne manzel, ktoreho ale v ramci zavetu mozes opomenut (na rozdiel od deti, ktori su neopomenutelni dedici, len im mozes znizit podiel na tu polovicu, vydedit len za prisnych podmienok podla zakona)
A este v zavete nesmies mat ziadne podmienky pre dedicov, lebo inak je zavet v tej casti neplatny.
A este je nejaka taka moznost, ze ano, mohol by im pocas zivota vyslovene darovat napriklad ten pozemok, a ostatni dedici, by potom v ramci dedicskeho ziadali, aby dar pocas zivota bol zohladneny v ramci dedicskeho konania. Ale pravnik Ti to vysvetli lepsie.
Chapem Tvoju ferovost voci detom z manzelovho prveho manzelstva, na druhej strane ak budete napriklad splacat hypoteku, budete sa pocas jej splacania musiet viac financne obmedzovat Ty a spolocne deti, ako deti z predchadzajuceho manzelstva, tak je otazne, ci je az taka ferovost na mieste.

babatkoling
•
2. okt 2014

Ak umrie jeden z mazelov bez zanechania zavetu (kde by bolo jasne napisane, ako chce, aby sa po nom / nej dedilo) dedi sa nasledovne:
1/2 pre prezivajuceho manzela / ku a 1/2 medzi deti zosnuleho. Ak je viac deti zosnuleho tak pomerne ide ta 1/2 medzi ne (ak su dve deti, dostanu 1/2 z danej polovice, cize 1/4 kazdy).
Rozdiel je len v tom, ze ak by si Ty umrela prva, 1/2 ide manzelovi (a nasledne po nom - jeho smrti- jeho aj Vasim detom) a 1/2 medzi Vase deti.
Ak by prvy umrel manzel - jeho 1/2 ide Tebe (a nasledne - po Tvojej smrti - len Vasim detom) a 1/2 ide pre jeho aj Vase deti.
Ak spravne pocitam tak v pripade, ze Ty umries prva, jeho detom sa ujde pomerne vacsia ciastka ako by sa im usla keby umrel on prvy...
Toto je za predpokladu, ze ani jeden z Vas nema osobitny zavet a vsetko ide podla zakona...
Vylucit dedicov mozes prave fomrou osobitneho zavetu - ale len ak su plnoleti, malolete dieta sa neda 'vydedit'.
Som v podobnej situacii, tak som sa na to trosku pozrela, ale netvrdim, ze viem jedinu spravnu odpoved...

vlockasnehu
•
2. okt 2014

Ja som to pochopila trochu inak babatkoling, dom bude v bsm, takze ak jeden manzel umrie bez zavetu, tak sa to berie ako keby bol vo vlastnictve 1:1, cize polovica ostane zivemu, a polovica sa dedi rovnakym dielom medzi dedicov zo zakona - manzel, vsetky deti. takze ak mal napr 4 deti, tak druhy manzel z deden polky dostane 1/5 a kazde dieta tiez 1/5 z dedenej polovice, co je v skutocnosti 1/10 domu.
ano, ak budete mat spolu 2 deti, a manzel zomrie skor ako Ty, budes mat svoju polovicu domu +1/10, kazde dieta aj z predch manzelstva 1/10 z celeho domu. Po Tvojej smrti ak sa uz nevydas budu Tvoje podiely dedit len Tvoje deti. Cize 2/10 domu by patrili v konecnom dosledku detom z prveho manzelstva a 8/10 dvom detom z druheho (kazdemu 4/10 co su 2/5iny).
Ak umries skor Ty, podla zakona bud manzelova polovica domu a tvoju polku bude dedit on a vase 2 deti, cize kazdt zdedi 1/3 polovice domu, co je 1/6 celeho domu.Manzel tak bude vlastnit 4/6 domu, po jeho smrti budu detit spolu 4 deti, cize deti z predch manzelstva 1/6 a deti zo spolocneho tiez ale s podielom z dedicstva po tebe bude mat kazde 2/6 z domu. A kedze 2/6 su menej ako 2/5 v konecnom dosledku zdedia menej ako v prvom pripade.
takze konecne podiely budu zavisiet od poctu vasich spolocnych deti aj od poradia v akom umriete. bizarne, ale je to tak

babatkoling
•
2. okt 2014

@vlockasnehu Ah, no to mi nedoslo... Je to mozne... Ako ale bolo napisane - poradie umrtia rodicov urcuje velkost dedicstva pre deti...
@cartridge Kazdopadne najlepsie za pravnikom, najma ak chcete prevody pozemkov a podobne. To uz bude naozaj dost komplexne...
Drzim palce, len to prosim osetrite este za zivota, dedicke konania mozu vztahy v rodine poriadne rozhadzat ☹

bonaqa2013
•
2. okt 2014

HNonline.sk, HNPoradňa.sk Na tejto stránke odpovedajú právnici na otázky čitateľov. Deti tvojho manžela budú dediť len po ňom.

klincek
•
2. okt 2014

@cartridge sklamem ta, toto nepojde. Dovodov je viacej, je to na dlhsie, ale proste to nie je mozne.
Ak si s manzelom ten dom postavite, bude to takto: Dom bude v BSM (pozemok pod domom neviem ako mate vysporiadany, ale ak ste ho nadobudli ako manzelia zo spolocnych prostriedkov, je tiez v BSM - pripadne moze byt len tvoj alebo tvojho m, k tomu neskor).
Ked zomrie jeden z vas, vykona sa vyporiadanie BSM ku dnu smrti tohto manzela, a dedi sa len ta cast, ktora pripada na zomreleho manzela - a to bude pravdepodobne 1/2ca. Ak ma zomrely (porucitel) manzela aj deti, tak vsetci budu dedit rovnym dielom. Cize pocet deti ma vplyv na velkost podielov. V dedicskom konani sa dedicia mozu dohodnut tak, ze dedicstvo nadobudnu len niektori (resp. jeden) z nich, a ti/ten ma potom povinnost vyplatit ustupujucich spoludedicov.
S pozemkom to bude rovnako, ak je v BSM. Ak je len tvoj resp. len manzelov, bude to v podstate tiez tak isto, len s tym rozdielom, ze sa po smrti jedneho z vas nebude vyporiadavat BSM.
Veci sa daju zariadit tak, aby ste vylucili moznost dedenia vasho spolocneho domu manzelovymi detmi. Ale nerobi sa to zmluvami, ktore by ich vopred vylucovali z dedenia, pretoze by sa tak vopred vzdavali svojich (dedicskych) prav, co nase pravo nepripusta. Robi sa to napr. zuzenim rozsahu BSM v miere, na akej sa dohodnete..(napr. ze dom nadobudnes iba ty..ale si treba vopred v banke zistit, ci vam v takom pripade poskytnu hypoteku a za akych podmienok). Dohodu vam spise notar (musi mat formu notarskej zapisnice), ale jej obsah si mozete pripravit vopred, najlepsie v spolupraci s pravnikom (advokatom). Niektore dojednania mozu byt dost "na hrane" 😉 , tak nech vam s nimi pomoze odbornik.
Ak sa rozhodnete pre take riesenie, manzelove deti budu po nom dedit tak ci tak - len sa to nebude tykat tejto nehnutelnosti. A ak ich nechcete ukratit, nic vam nebrani vynahradit im to este za zivota tvojho m inym sposobom (nasporite im peniaze, darujete nieco hodnotnejsie a pod.).

anonym_2013be
•
26. júl 2026

@cartridge a ked by aj vaše spoločne deti mali o 10-20 rokov zivot na prd?