icon

Tehotenská dávka po pôrode mŕtveho bábätka

alica42
18. dec 2021

Ahojte
Caka ma porod mrtveho babatka 33 tyzden.
Ako mam stopnut tehotensku davku?staci zavolat ma urad ci treba nejaky doklad?dakujem

Strana
z2
zuzuliatko18
20. dec 2021

@klaualk hej, to cloveku nepride, mne kazali u gynekologa podonasat papiere aj na prispevok pri narodeni dietata, a teda s muzom sme hladali, ze co a kde treba vybavit, aby sme nic nezabudli.

alica42
autor
20. dec 2021

@zuzuliatko18 a vlastne kde ich potom preukazem rodny a umrtny? Potrebujem ich dat na socialky ci do prace? Original ci kopie?

alica42
autor
20. dec 2021

@zuzuliatko18 a davali ste i pochovat babatko?

alica42
autor
20. dec 2021

@zuzuliatko18 nepamatas ssi presnejsie ako to je s papierovackami?

zuzuliatko18
20. dec 2021

Nam SA narodili dvojicky, kedze to bol 24 tyzden, z lekarskeho hladiska islo o potrat. Ale dohodli sme SA, ze ich pochovame. Papierovacky boli okolo pohrebu, prispevku na pohreb (vyplaca urad prace). Dievcatka SA narodili zive, takze sme Mali narok na pridavky na dieta,.prispevok pri narodeni dietata (ak babatko zomrie, je to okolo 130 EUR). Ja som si riesila matersku a nasledne navrat na rodicak, nakolko mame starsieho synceka.
Rodney aj umrtny list pytali aj z personalneho z prace.
AK si Este nieco spomeniem, napisem. Riesili sme to koncom marca, takze to mame este prilis cerstvo v pamati.

alica42
autor
20. dec 2021

@zuzuliatko18 je mi to luto, ze i teba to postihlo, je to velka rana pre mna o to viac ze idu sviatky a chybal mi uz len mesiac do ukoncenia tehotenstva. Mam hlavu teraz z tych papierovaciek zajtra ma maju pustit a potrebujem vsetko naraz vybavit. Tak zajtra sa stavim po rodny list a umrtny no neviem ci to budu uz mat hotove, u gynekologa ukoncim pnku a nastupim na matersku plus mi da i potvrdenie o ukonceni tehotenstva. Do prace zanesiem to co mi dal gynekolog. A vlastne na socialku treba ten rodny umrtny a co este?

zuzuliatko18
20. dec 2021

@alica42 na socialku ziadost o materske, to dava gynekolog.
Hej, ja som mala oslavovat narodeniny a miesto toho som sa Bola rozlucit so svojim babatkom... Velmi na Teba myslim. AK by ti to pomohlo, tak aj Tu na modrom koniku aj na Facebooku je skupina mamicky anjelikov.

perdita11
20. dec 2021

@alica42 V nemocnici by si mala dostat potvrdenie o porode, co staci mailom poslat do socialky a oni ti to stopnu.
Celkovo mas narok na matersku 14 tyzdnov, cize od prveho dna nastupu MD. Potom sa mozes dat vypisat na PN, vratit normalne do prace alebo ukoncit pracovny pomer.
Robim na personalnom, tak ak by si potrebovala poradit, tak napis.
Drzim palce, mrzi ma tvoja strata :(

alica42
autor
21. dec 2021

@perdita11 dakujem 😢, myslis ze na personalnommv praci mozem odovzdat original ukoncenie pnky a nastupu na matersku pni to uz zariadia za mma a nemusim riesit urad? Blastne co potrebujem na socialke riesit okrem pozadtavenia prispevku? Umrtny a rodny list doniest na socialku?

alica42
autor
21. dec 2021

@zuzuliatko18 my sme nedali pochovat,stale by som to riesila smutila, tazko si to pripominat, nechcem aby to vyznelo, ze sme si ju neuctili navzdy ostane v nasich srdieckach vzdy na vianoce tu bude s nami, no nedokazem chodit na hrob 😢

perdita11
21. dec 2021

@alica42 umrtny a rodny list treba riesit na urade prace, socialnych veci a rodiny. Vies si zaroven vybavit aj prispevok pri narodeni dietata (je to okolo 130€ neviem presne) a tiez prispevok na pohreb (cca 70€ - tu by ti mala dat nejaky uctovny doklad pohrebna sluzba).
Vo firme to staci oznamit, ak budu vyzadovat potvrdenie tak socialka ti vie take vystavit. Ja odporucam zavolat na socialku urcite si pridelena nejakej zodpovednej osobe a ona ta usmerni. Behacky po urade, pohrebnej sluzbe prenechaj partnerovi alebo niekomu z rodiny.
Zelam vela sil.

perdita11
21. dec 2021

@alica42
este som zabudla ze ziadost o materske si vybavis u gynekologa. Tam mozes tiez poslat partnera. Je to 1 tlacivo ktore treba na socialku poslat.

alica42
autor
21. dec 2021

@perdita11 no ved toto ze tu ziadost o materske a ukoncenie pnky nestaci ked dam zamestnavatelovi? A on to poriesi so socialkou keby dam original tlaciva

zuzuliatko18
21. dec 2021

@alica42 to tlacivo potvrdzuje zamestnavatel a aj odosiela na socialku. A k tomu asi oznamenie nastupu na matersku pre zamestnavatelw (u nas si papierovacky strazia dost).

alica42
autor
21. dec 2021

@zuzuliatko18 rozhodla som sa nakoniec, ze i my pochovame nemozem ju nechat len tak tu 😢 co treba v skratke k pohrebu prosim ta 🙏

zuzuliatko18
21. dec 2021

@alica42 prepac, toto s pohrebnou sluzbou riesil manzel este kym som ja bola v porodnici, tam ta nasmeruju. Ale v podstatne hrobove miesto, vence, knaza alebo niekoho, kto vedie civilny pohreb. Details urcite v pohrebnictve usmernia.
My sme si nevedeli predstavit, ze by nase dievcatka len tak zmizli. Takto mozeme aspon niekam za nimi chodit.

alica42
autor
21. dec 2021

@zuzuliatko18 hej mas pravdu, tiez si neviem predstavit ju tam nechat len tak akoby k nam nepatrila 😢 rodny uz mam no umrtny odmietli vydat, ze nakoolko sa narodila uz mrtva. Az sa smiem spytat co bolo pricinou u vas,ze to tak dopadlo?

zuzuliatko18
22. dec 2021

@alica42 netusime, proste som zacala rodit a kym sme prisli do porodnice sa to nedalo zastavit ani nic..doktori mi odpovedali len vseobecne, takze nevedeli jednoznacne. V principe je to jedno, ziadna info mi ich nevrati.

zafir01
22. dec 2021

@alica42 ahoj. Úprimnú sústrasť. Prežila som si zo v 39tt pred takmer 6 rokmi. Dajú ti zrejme cippok na otvorenie krčku maternice, aby ti prirodzene vyvolali kontrakcie. Zvláštne. Ze ti ho nedali hneď. Ja som prišla v sobotu ráno na pohotovosť, že som bez pohybov. Vtedy už dali cipok. Rodila som v pondelok na obed. Dovtedy antibiotika prevencia liečba a fraxiparine na riedenie krvy ( koli hroziacej otrave krvy)
Po pôrode nám bol vystavený rodný list a aj umrtny list. S týmito papiermi ideš na matriku aj upsvar.
Ďalej sme začali vybavovať pohreb. Na úrade práce ti dajú aj tlačivo na príspevok na pohreb. Okolo 150 eur to je myslím. Potom sme šli do pohrebnej služby a tam nás už viedli co a ako nám treba. Pohreb sa konal štvrtý deň od pôrodu.
Po pôrode som ešte jednu noc ležala v nemocnici na pozorovaní a potom presne 24 hodín po pôrode som sla domov.
Posielam veľa síl

sevcikovaa
22. dec 2021

@alica42 ahoj úprimnú sústrasť....viem co prezivas mne sa to stalo v 20tt a skoro ma ta bolest zabila a znicila my manzelstvo...trosku sa to zmiernilo po narodený syna ....mame 2 anjelikov...inak ja som rodila 3dni ( narodil sa zivi) kvoli zlyhaniu krcka....nedalo sa ho pochovať tak ma svoje mniesto pri starkych na cintorine.ani rokmi ta bolest neustupuje len obcas zoslabne.😪

lavender273
22. dec 2021

@klaualk strasne tazko sa to cita :( vela sil prajem.

sofia1979
22. dec 2021

@alica42 veľa síl je mi to nesmierne ľúto všetkých mamičiek, ach

Strana
z2