Tehotenstvo, nezamestnanosť a úrady
Dobrý večer .Chcem sa spýtať ,aký je postup na úradoch ,keď je žena tehotná ,keď nie je ani zamestnaná ,ani na úrade prace,proste si platí zdravotnú sama.Či bude mat nárok na tehotenský a rodičovský príspevok.Ďakujem za odpoveď.
@11silvia11 tehotenské nebudeš dostávať - to vypláca sociálka
Predtým si bola zamestnaná? Minimálne 270 dní? Ak áno a otehotnela si v ochrannej lehote, budeš mať nárok na materské aj tehotenské a následne na vyšší rodičovský. Ak nie, nemáš nárok ani na MD, ani na TP, po pôrode na nižší rodičovský. Nárok na MD a TP vzniká z nemocenského poistenia nie zdravotného.
Áno bola som pred tým zamestnaná do 31.Marca 2022.Nebolo to celých 270 dni ,pred tým som bola na úrade práce.
@11silvia11 ak sa ešte do odchodu na materskú zamestnáš a dotiahneš to do tých 270 dní (musí to byť 270 dní za posledné 2 roky, čiže to stíhaš asi), budeš mať nárok na materské a vyšší rodičák. Na tehotenské už nie, tam musíš spĺňať podmienky k 13tt.
môžeš si platiť dobrovoľne nemocenské poistenia,podľa toho koľko dní ti chýba a v ktorom tt si,by ti možno ešte vznikol nárok na tehotenské a neskôr materské. Ak by si mala aj nízku materskú, z min dobrovoľného poistenia je to cca 400€ mesačne,ale následne by si mala nárok na vyšší RP. Inak budeš poberať od narodenia iba RP 280€/mesačne, plus samozrejme prídavky na deti.
Ak by si nárok na materské nemala - gynekológ ti vystaví žiadosť o materské, to následne zanesies do SP, zamietnu ti ho a po narodení dieťaťa si požiadas na úrade práce o RP
Teraz som si pozrela presne zmluvu od posledného zamestnávateľa ,nastúpila som 7.7 2021 a výpoveď som dala 31.3 2022.Čiže spĺňam podmienky však?
Ešte som len v 4 týždni tehotenstva.
@11silvia11 chýbajú ti 3 dní 🙈
@11silvia11 ochrannú lehotu by si síce pravdepodobne stihla,ale máš len 268 dní. Ak nemáš možnosť sa zamestnať, prihlás sa na dobrovoľné poistenie. Je to síce 187€ mesačne,ale nemusíš ho platiť celé tehotenstvo, len aby si získala tie dni a potom by si mala mať nárok na tehotenské aj materské. Len podmienky na tehotenské treba spĺňať k 13tt
Fuha naozaj 3 dni🤦🏽♀️No dobre,ak teda začnem od budúceho mesiaca platiť dobrovoľne poistenie tých 187 eur,do kedy mi odporúčate?Jeden mesiac asi nestačí 😃 Lebo takto by to už pekne malo 270 dni.

@11silvia11 na rodicak 280€ po narodení dietata plus pridavky