Termín podania daňového priznania z dedičstva
Ahojte, taká otázka. V januári som zdedila podiel na dome po otcovi. Blíži sa koniec roka tak som si povedala že idem podať daňové priznanie. Volala som na obecný úrad povedali mi že do 31.1.2026 to treba podať. Ale keď pozerám na nete tlačivá, tak tam je to rôzne. Na slovensko.sk píšu že do 31.1.2026, na niektorých právnych stránkach že pri dedení je výnimka a treba to poslať do 1 mesiaca od dedenia. Mesto Trenčín má tiež túto výnimku napísanú na svojich stránkach.
Pýtala som sa aj AI a tá ma ubezpečila že je to do 31.1.2026, že tá informácia do mesiaca je chybná, ale tak aj AI nie všetko povie tak ako je.
Nikde sa ale neviem dopátrať ako to je v skutočnosti. Pokuta vraj môže byť vyrúbená max do výšky dane čo s mojim podielom bude tak max. 10€, ale aj tak ma zaujíma či máte skúsenosť že by to ozaj malo byť do 30 dní alebo stačí do toho 31.januára.
@anonym_autor Špecifické prípady
1. Nadobudnutie nehnuteľnosti dedením
Pri nadobudnutí nehnuteľnosti dedením v priebehu roka daňová povinnosť dedičovi vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného dedičského rozhodnutia. Daňové priznanie sa podáva do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Pri dedeni je to ine ako pri kupe...
@anonym_94da56 vďaka, vidím to tam. Takže dostanem pokutu. Ale zaujímavé že teraz som volala na obecný úrad a pani že pohodaaa, to máte ešte čas 🙂
A prakticky má niekto skúsenosť? Dávajú pokuty či neriešia?
A prakticky má niekto skúsenosť? Dávajú pokuty či neriešia?
@anonym_autor ano, pri dedeni je vynimka, priznanie sa podava skor. Aj si pani na urade povedala, ze si dedila? Ak nie, tak asi preto povedala, ze je cas. Ale je tiez mozne, ze maju taky zvyk, ze ked to urobis aspon do toho 31.1. tak nepokutuju.
Skusenost - no, prave budem v januari riesit tuto situaciu. Ex zdedil podiel na pozemku asi v septembri a tiez sa na to zabudlo. Ja budem na dalsie podiely na tom istom pozemku podavat danove spravne, v termine, no chcem to podat tak, ze ja podam jedno danove za nas oboch. Som zvedava, ci bude pokuta, alebo ju odpustia. Je to 50/50. Asi zvazia zavaznost porusenia, rychlost napravy, ci ta vyzvali alebo ty sama si napravila svoju chybu.
Len technicka poznamka - nie je dan z dedicstva, ide o dan z nehnutelnosti.
@anonym_autor ano, pri dedeni je vynimka, priznanie sa podava skor. Aj si pani na urade povedala, ze si dedila? Ak nie, tak asi preto povedala, ze je cas. Ale je tiez mozne, ze maju taky zvyk, ze ked to urobis aspon do toho 31.1. tak nepokutuju.
Skusenost - no, prave budem v januari riesit tuto situaciu. Ex zdedil podiel na pozemku asi v septembri a tiez sa na to zabudlo. Ja budem na dalsie podiely na tom istom pozemku podavat danove spravne, v termine, no chcem to podat tak, ze ja podam jedno danove za nas oboch. Som zvedava, ci bude pokuta, alebo ju odpustia. Je to 50/50. Asi zvazia zavaznost porusenia, rychlost napravy, ci ta vyzvali alebo ty sama si napravila svoju chybu.
Len technicka poznamka - nie je dan z dedicstva, ide o dan z nehnutelnosti.
@anonym_ad44f2 jasné to bolo ako som začala - zdedila som po otcovi podiel...
áno daň z dedičstva už neexistuje, ale daň z nehnuteľností sa podáva bez ohľadu na titul nadobudnutia.
My keď sme kúpili dom, tak to na obecnom vyplnili za nás, my sme len prišli, podpísali a bolo. A tak som to neriešila.
Tu som zdedila podiel na dome a len mi cez víkend napadlo, že asi bude treba podať daňové. A tak som si čítala a niekde tak, inde tak. A keď som volala tak že stačí do konca januára. No tak uvidíme, som zvedavá. Hádam to nebude veľa ak to bude. Držím palce!
@anonym_ad44f2 jasné to bolo ako som začala - zdedila som po otcovi podiel...
áno daň z dedičstva už neexistuje, ale daň z nehnuteľností sa podáva bez ohľadu na titul nadobudnutia.
My keď sme kúpili dom, tak to na obecnom vyplnili za nás, my sme len prišli, podpísali a bolo. A tak som to neriešila.
Tu som zdedila podiel na dome a len mi cez víkend napadlo, že asi bude treba podať daňové. A tak som si čítala a niekde tak, inde tak. A keď som volala tak že stačí do konca januára. No tak uvidíme, som zvedavá. Hádam to nebude veľa ak to bude. Držím palce!
@anonym_autor Som presvedčný, že ťa nebudú pokutovať. Podáš daňové priznanie, budúci rok niekedy v apríli - máji ti pošlú daňový výmer a zaplatíš to. Kopec ľudí to nestihne do 30 dní podať, alebo na to zabudnú a podajú to až v tom januári. A niektorí ani vtedy nie.
Nemaj stresy, za to sa netrestá. Obec dostane svoje peniaze z dane aj tak až v budúcom roku.
pokiaľ ten po ktorom si dedila má splnenú daňovú povinnosť za predchádzajúci rok, pokutu nemáš prečo dostať - pretože dane vyrubujú obce raz ročne, nie v priebehu roka. tým že podáva dedič daňové priznanie počas roka sa snaží obec predchádzať situáciám že nebude zaplatená daň za obdobie keď pôvodný majiteľ žil.
Ja som podavala omeskane, pokutu mi odpustili
Pri dedeni nie su na to taki prisni
@anonym_autor ja som dedila a mne tiež povedali,že až budúci rok,pokutu som žiadnu neplatila
Ďakujem všetkým
@anonym_94da56 vďaka, vidím to tam. Takže dostanem pokutu. Ale zaujímavé že teraz som volala na obecný úrad a pani že pohodaaa, to máte ešte čas 🙂
@anonym_autor je fakt uplne mozne, ze proste na nejakom miestnom urade (mensej obce) to neriesia a staci im to (su radi, ze podas to danove)...

@anonym_autor Špecifické prípady
1. Nadobudnutie nehnuteľnosti dedením
Pri nadobudnutí nehnuteľnosti dedením v priebehu roka daňová povinnosť dedičovi vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného dedičského rozhodnutia. Daňové priznanie sa podáva do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Pri dedeni je to ine ako pri kupe...