icon

Titul na občianskom

8. jún 2023

Po svadbe som si bola na polícii meniť občiansky, vodičský aj cestovný. Doma som to potom mužovi rozprávala, že si zvykám na nové priezvisko a podobne a on sa ma zrazu pýta - a vzala si tam aj diplom, nech máš aj titul na dokladoch?? A ja, že nie, lebo mi to úprimne ani nenapadlo a co ja viem, proste mi to nepríde dôležité, ani ma to nijako netankuje. A on, že to som mala spraviť, a prečo som si to tam nedala, že ten titul mam atď. Obaja sme inžinieri a on svojho Ing. dokladoch aj ma. Aj ma to prekvapilo, nikdy v živote dovtedy neprejavil, že na tom lipne. Zo zvedavosti, dali ste si vy tituly do dokladov? Co si o tom myslite?

lucylaw
8. jún 2023

Ja mám titul v občianskom, dala som si ho tam zapísať hneď, ako som dostala diplom 🙂 Som JUDr. a som na to hrdá, ale nelipnem na tom štýlom, že by som sa tak nechala oslovovať alebo že by som na tom bazírovala, ale pracujem v oblasti, kde ten titul je potrebný..Mňa napríklad fascinuje to, ako si napríklad u lekárov na tie tituly potrpia, keď som niekde u lekára a volajú ma dnu, tak vždy zakričia "pani doktorka XY", pritom na tomto si ja naozaj nezakladám, aby ma tak oslovovali, ale všimla som si, že to tak je vo veľkej väčšine prípadov..Ale na náhrobný kameň by som si titul nedala, na tom sa vždy smejem, ja ale neplánujem mať náhrobný kameň vôbec, chcem, aby ma rozprášili 😅

zuzana76
8. jún 2023

@doriiis
@elizabet173 ja neviem, mne titul na nahrobnom kameni pride ok, na tituly si nepotrpim, ale raz, ked ho ten clovek ma, tak sa ma citit za to vinny? ze si to uvedie?

scila
8. jún 2023

@zuzana76 ja tiež nevidím dôvod, prečo nedať titul na pomník. Mňa vždy v dobrom zaujme keď je na nejakom staršom hrobe MUDr. Poviem si že wau 🙂

tahomi
8. jún 2023

Ja som MUDr a titul zapisany v OP mam, inak by mi nepredali v papiernictve tlaciva na lekarske predpisy. Prakticka nutnost 🤷🏻‍♀️

kacusik69
8. jún 2023

inak osobne jedine kde mi titul pride “divny” (ale nie je to moja vec, neodsudzujem) su svadobne oznamenia a obzvlast ak ma titul len jeden z paru…

qwert87
8. jún 2023

Ing. na dokladoch mám a nehanbím sa za to. To už kde sme aby sa človek hanbil priznať vzdelanie. V bežnej komunikacii ho však nepoužívam, nepotrpím si naň a ani by ma nenapadlo si ho dať napr. na svadobné oznámenie. To mi príde choré, tiež som už také dostala

beataxxx
8. jún 2023

Titul patrí k menu v dokladoch určite, ale v bežnom živote by mi to asi bolo trápne, aby som to používala a titulom nas už oslovujú asi len u doktora

lienka.7
8. jún 2023

@autorka je to iba o tom, ako si vážiš, resp.cenis vzdelanie, ktoré máš. Samozrejme, nestuduje sa pre titul, ale pre vedomosti. Mat tituly v OP je dôležité aj kvôli práci, kde je požadovaná nejaká úroveň vzdelania. Ako tu už písala vyššie kočka, na personálnom odovzdavas doklady a potom sú len problémy s tým. Bc.titul som si zapisovať ani nedala, ale potom zvyšné ano, vzdy keď som menila OP (cize nielen kvôli tomu). A napr.aj také banky pri poskytovaní hypo ta hneď hodnotia inak, keď máš VŠ napr. A im dávaš OP, nie diplom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
8. jún 2023

@elizabet173 MUDr. sa v podstate rovná titulu Mgr. z hľadiska štúdia, cize lekar si ho zapise to je podla teba v pohode, ale Mgr.uz nie? Detto JUDr.je taktiež iba akasi nadstavba Mgr., nie je to vyššie vzdelanie. Tým je až PhD. Bc.je samozrejme trapne si dávať. To je tak znakom, že si nedokončil školu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kacusik69
8. jún 2023

@elizabet173 myslim ze sa asi najde vacsina co si ho tam nedaju bez ohladu na “alma mater”, ale ja som sa stretla uz s niekolkymi… hovorim je to kazdeho vec, ale podla mna sa to na svadobne oznamko nehodi, co ja viem…

salamistka
8. jún 2023

@skusihu pravda, všimla som si, že ľudia s titulom majú viac otázok, všetko ich zaujíma, všetko chcú vysvetliť, vyzerá to, akoby ničomu nerozumeli, ale oni sa len chcú zorientovať a rozumieť

zorkahorka
8. jún 2023

@elizabet173 presne, vseobecne zname osoby ako su lekari, profesori - na nahrobnom kameni tituly maju. Ten titul k ich menu patri a aspon si ich nepomylia ludia s nejakym menovcom. Ale asi by bolo cudne, keby mal herec pred menom mgr.art 😀 on je popularny svojim menom bez titulu 🙂

silceb
8. jún 2023

Ja si na to tiež nepotrpim, priam až neznášam, keď nejaký dr zakričí “pani magistra” 😁 no keď som menila priezvisko, bolo mi odporučené kolegyniami, aby som si dala rovno aj titul a tympadom nebudem musieť na úradoch čo aj pri práci riešiť diplom. A teda, je to dobre.

marca12
8. jún 2023

To nie je o lipnuti,ale ak pouzivas titul v praci,musis ho mat v obcianskom. Za titul sa netreba hanbit. Ak ho nemas v obcianskom,nemala by si ho pouzivat ani v pracovnom styku.

anonymanonym
8. jún 2023

@lienka.7 preco by malo byt trapne si do uradnych, pracovnych dokumentov alebo dokladov uvadzat Bc.? Su aj odbory (kynologia napr.), ktore su bakalarom ukoncene. A aj keby to bolo tak, ze ten clovek sa rozhodol nepokracovat na druhy stupen, tak je trapne 3 roky vzdelavania, skusok ukoncene statnicami,.. uviest do formalnych zalezitosti? Aj ked mna sa zrovna toto netyka, ale co ja viem... Nadradovat sa kvoli titulu, mavat titulom ludom pred nosom pri kazdej prilezitosti je trapne nech je ten titul akykolvek. Ale fakt, co je trapne na tom mat v doklade Bc?

kristinaanna
8. jún 2023

Jasne ze vás u lekára oslovujú titulom, ak je raz titul napísaný v OP je potrebné ho uvádzať všade, nie len v úradnom styku, ale všade je to súčasť mena
@silceb a magistra je v lekárni, Mgr. je magisterka

zuzana76
8. jún 2023

@elizabet173 tak mne zase tiez pride selektovanie, titul Mudr, Judr moze byt a Ing, alebo Mgr ako menejcenny?

zuzana76
8. jún 2023

a pre mna za mna, nech si clovek uvadza aj Bc., nesudim, nevyvysujem sa, mozno ten clovek mal tazky zivot a aj ten titul Bc. je pre neho velkym uspechom, jasne, davat si to vsade, este aj do mailovej adresy a pod. netreba, ale na doklad a pod nevidim dovod, nedat si hoci aj Bc.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
8. jún 2023

@elizabet173 suhlasim, ze je to osobne a preto sa nepozastavujem, ci niekto ma titul na nahrobnom kameni a uz vobec nesudim. Je uplne ine, ak niekto stale spomina svoj titul a neustale sa predstavi aj s titulom, dava si pomaly vsade, to je ine. Ale to vidis na cloveku, ci z neho ide arogancia alebo nie. A arognatny moye byt aj clovek bez titulu a ten tiez moze zosmiesnovat "studovanych".

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kvietok2012
8. jún 2023

@jasomzabka a v starom.op si ho.mala?

ahhola
27. jún 2023

@doriiis doriiis

8. jún 2023
@0silvia0 ....a poznám aj takého čo sa predstavuje takto: poda ti ruku a povie: Ján Mrkvička - inžinier Ján Mrkvička.
Ja vravím,mňa už u ľudí neprekvapí vôbec nic

1Odpovedz

Bond, James Bond. 😃..je to vtipkar

mkmkmkmk10
5. sep 2023

@skusihu ahoj, prosím ta ako sa ti podarilo zapisat oba tituly na OP? Mam rovnako PhDr.Mgr. ale zapili len PhDr. Vraj len najvyšší dosiahnutý

mkmkmkmk10
5. sep 2023

@skusihu Ahoj, prosim ta ako sa ti podarilo zapisat oba tituly do OP. Mam rovnako PhDr. Mgr. ale zapisali mi len PhDr., vraj pisu len najvyssi dosiahnutý. Dakujem

lienka.7
5. sep 2023

@mkmkmkmk10 pokial ich mas z rôznych škôl, tak v pohode zápisu. Nezapisu ti však tituly z rovnakej školy typu Bc., Mgr., PhDr. Ten vyšší z
Vzdy nahrádza ten nizsi. Pokial mas vsak napr. právo a ekonómiu, v pohode ti zápisu Ing. aj Mgr. resp. Ing. a JUDr.

skusihu
5. sep 2023

@mkmkmkmk10 Mám Mgr. aj PhDr z tej istej školy. Najskôr som dala zapísať Mgr., potom sme sa sťahovali a dala som si dopísať titul PhDr. a novú adresu. Až doma som si všimla, že mám zapísané obidva tituly. Po správnosti by som mala mať iba PhDr.