Transakčná daň pre živnostníkov končí. Posledná platba bude za december
Transakčná daň pre živnostníkov sa od 1. januára 2026 ruší. Poslednýkrát ju fyzické osoby – podnikatelia zaplatia za december 2025. Samotné strhnutie dane však môžu banky vykonať ešte v januári 2026, pričom presný termín sa môže líšiť podľa banky.
Od nového roka už živnostníci nebudú musieť sledovať bezhotovostné pohyby na účtoch ani mať povinný transakčný účet. Zodpovednosť za posledný výber dane zostáva na bankách, preto sa oplatí overiť si podmienky priamo u tej svojej.
Ako ste transakčnú daň vnímali vy? Bola pre vás zbytočnou záťažou, alebo ste ju považovali za nutné opatrenie?

Najvacsi nezmysel to je, ta dan... naco sme si otvarali potom podnikatelske ucty? Na par mesiacov? Kde su tie miliony z toho? Ked to zrusia uz urcite podnikatelske ucty nebudu zadarmo ako doteraz 🙉
Bola to hlúposť a banky by mali náklady na zmeny systémov zosobniť tomu kto to vymyslel.
Podporilo to šedú ekonomiku, príjem hotovosti bez dokladu.
Prečo mám platiť daň ak chcem poslať zamestnancovi výplatu na účet, radšej mu dám výplatu na ruku v hotovosti bez transakčnej dane.
@sweet20 FIO má od počiatku podnikateľské účty bez poplatku
Keď smeráci niečo vymyslia, zakaždým je to nejaká hovadina.
Bola to hlúposť a banky by mali náklady na zmeny systémov zosobniť tomu kto to vymyslel.
Podporilo to šedú ekonomiku, príjem hotovosti bez dokladu.
Prečo mám platiť daň ak chcem poslať zamestnancovi výplatu na účet, radšej mu dám výplatu na ruku v hotovosti bez transakčnej dane.
@sweet20 FIO má od počiatku podnikateľské účty bez poplatku
@anonym_ade0a1 ja viem, ze su zadarmo, ani ja nic neplatim ale vela bank ma poplatky.. takze si myslim, ze sa tie ucty zrusia od januara ked budu chciet za to poplatok.. teda, ze klienti zrusia ucty
@anonym_ade0a1 ja viem, ze su zadarmo, ani ja nic neplatim ale vela bank ma poplatky.. takze si myslim, ze sa tie ucty zrusia od januara ked budu chciet za to poplatok.. teda, ze klienti zrusia ucty
@sweet20 v každom prípade je dobré mať 2 účty, samostatný účet na podnikanie a samostatný na osobné veci, je to prehľadnejšie na účtovníctvo
ide o to, že predtým ten účet na podnikanie mohol byť v banke vedený ako "osobný" a nemusel byť "podnikateľský", štátu bolo jedno ako sa volá účet v banke, to len banky si vymysleli aby mohli pýtať väčšie poplatky
@modrykonik transakcnu daň zrušia, za to povinne minimalne odvody narástli, tak ci tak budú ľudia rušiť živnosti. Ja mam príjem na živnosť cca 6500€ ročne. No každý mesiac platiť 400€ predsa nemôžem. Jasne, ze zavriem živnosť.
To myslite vazne tuto otazku? Neverim, ze je tu jediny clovek, co by s nou suhlasil. Opat prosmeracky prispevok. Staci nekradnut a neplytvat.
@modrykonik
Nepomýlil si si modrého koňa s Aktualitami,SME,N???
Alebo zase málo klikov na reklamy??
Čo tak zaviezť " politické okienko"?
@modrykonik
Tieto sračkové témy by si si mohol odpustiť...
Mam s.r.o.,som mimo ich hry,,takze nadalej budem na tych debilov zo smeru a spol. nadavat a nie len na tuto blbu dan,ale na vsetko ....
@modrykonik
Tieto sračkové témy by si si mohol odpustiť...
@lomidrevo888 Nechapem, preco reagujes. Nepodnikas, tak to nie je pre teba zaujimave. Pre druhych dolezite.
@lomidrevo888 Nechapem, preco reagujes. Nepodnikas, tak to nie je pre teba zaujimave. Pre druhych dolezite.
@spongebob1
Ako vieš,že nepodnikám?
Dlhšie ako si dokážeš predstaviť.
Ale čo je toto za stupídnu politicky ladenú otázku á la Nový Čas?
To ako by som sa podnikateľov pýtal,či súhlasia s daňami...
.."Ako ste transakčnú daň vnímali vy? Bola pre vás zbytočnou záťažou, alebo ste ju považovali za nutné opatrenie?"...
Aj poznáš niekoho, kto to privítal s otvor.náručím?
Tiez mam ucet vo fio ale doetraz mi stiahl atranskcnu ib aza 2 platby aj to v hodnote par centov (doova menej ako 1 euro som omatila transakcnu dan) a to mam na podnikateljskom ucte pohyby kazdy den a niekolko pkatieb vie niekto ako mam tomu rozumiet? Vdaka

Najvacsi nezmysel to je, ta dan... naco sme si otvarali potom podnikatelske ucty? Na par mesiacov? Kde su tie miliony z toho? Ked to zrusia uz urcite podnikatelske ucty nebudu zadarmo ako doteraz 🙉