Trestné oznámenie za ohováranie

luky30102010
20. aug 2015

Ahojte, skúsim sa tu opýtať.
Je možné podať trestné oznámenie na ženu, ktorá si vymyslela, že ma môj muž podvádza s ňou a ďalšími inými a nie je to na 100% pravda.
Neviem, aký na to mala dôvod, či je nešťastná alebo čo. je to skutočne lož a ona ho očiernila u zamestnávateľa a na iných miestach. Mám od nej správy s takýmto tvrdením.
Ak by som si nebola istá, nepýtam sa.
Dakujem za nazory

stanustek
23. aug 2015

Ohováranie ako trestný čin

V trestnoprávnej rovine treba spomenúť § 373 Trestného zákona. Podľa § 373 ods. 1 TZ kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. V zmysle § 373 ods. 2 odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním značnú škodu,
b) z osobitného motívu,
c) verejne, alebo
d) v podnikaní závažnejším spôsobom konania.

Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo
b) a spôsobí inému stratu zamestnania, úpadok podniku alebo rozvod manželstva.

Inak je to maximálne priestupok uložený pokutou 33eur.

77zuzka7
26. okt 2017

Ahojte chcem sa spýtať ako postupovať keď ma moja bývalá svokra ohovára a robí mi zle meno po dedine a meste že dieťa ktoré mám s jej synom nieje jeho?! ex priateľ sa somnou rozišiel keď som mu oznamila že cakame bábätko.jeho mama ale Tvrdí že ja som nedala spraviť DNA testy preto nieje otcom on .ale ja viem na 100% že je on otcom veď sama viem ze som mu nebola nikdy neverna. Niesme spolu už 3roky ale vždy o sebe počujem nepravdivé veci a už nevládzem a popravde mi to začína veľmi vadiť. Ak by mi niekto vedel poradit bola by som veľmi vďačná neviem ako to riešiť išla by som podať trestné oznámenie len neviem ci potrebujem svedkov.
Ďakujem

stanustek
27. okt 2017

právnik nie som ale myslím, že určite potrebujete svedkov to by asi problém nemal byť ale to by Vám na polícii povedali a možno by stačilo len písomné svedectvo. Ale ak vám partner na dieťa platí tak tým priznáva, že dieťa je jeho inak by žiadal test otcovstva a ten asi nemáte by ste jej ho mohli niekam nacpať.