Trvalý pobyt pre dieťa: Ako postupovať bez manželstva?
Dobrý deň, momentálne som v piatom mesiaci a akurát rozmýšľam že ja mám trvalé bydlisko ešte pri mojich rodičoch aj keď už dlhšie bývam u priateľa. U priateľa mám prechodný pobyt ale ako to bude s bábätkom? Môžem mu dať rovno trvalý pobyt tam kde bývame alebo musí ho mať tam kde mám aj ja? S priateľom nie sme zobraty a neviem ani či to stihneme do pôrodu tak asi budeme vybavovať papiere aby mal jeho priezvisko ale s tým pobytom neviem ako to je. Ďakujem za odpovede ☺️
Trvalý pobyt dostane dieťa po tebe.
Priateľ ťa môže prihlásiť na trvalý pobyt cez https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
ale neviem ako teraz keď nefunguje kataster dokáže úradu že je majiteľom nehnuteľnosti
Otcovstvo a priezvisko vyriešite tu
Zápisnica o určení otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Tebe potom môže trvalý pobyt zrušiť kedykoľvek, ale svojmu nezaopatrenému dieťaťu nie.
Prečo ti nedal rovno trvalý, ale len prechodný?
V prípade, že si nezmeníš trvalý pobyt, bábätko pri narodení automaticky získava trvalý pobyt na mieste tvojho trvalého bydliska - teda u tvojich rodičov.
Prečo ti nedal trvalý pobyt? Tvoje dieťa bude mať trvalý pobyt tam, kde máš ty, čiže u rodičov.
Dieťa má automaticky trvalý pobyt po matke. Nechceš si ho dať rovno k frajerovi? Alebo má on s tým problém?
Prečo ideš dať bábätku frajerove priezvisko?
Ak sa nic nezmenilo, tak tam, kde mas trvaly pobyt ty.
@lonely66 tak “trapne papiere pre priezvisko” je konkretne jeden papier, vybaveny za 30 sekund na matrike, ale na to sa autorka nepytala vsakze
A aby som odpovedala, autorka, tak ako sa pise vyssie, dieta ma automaticky trvaly pobyt tam kde mas aj ty
Dietatu daj pekne krasne svoje priezvisko a potom ked sa vydas, tak to zmenite aj sebe aj dietatu.
Alebo sa vezmite na urade s rodicmi, otazka 10 minut.
Syn mal automaticky po mne ( mala som trvali este u rodicov)
@maranco ja som nechcela trvalý.
A občiansky nechcem viac krát meniť chcem si zmeniť až po svadbe.
Po listy od úradov budeš chodiť cestovať k rodičom?
Potom musí počkať kým sa mu narodí dieťa, ak sa stane otcom aj na papieri, potom môže dieťa prihlásiť k sebe na trvalý pobyt.
A ďakujem vám všetkým za odpovede my by sme sa chceli zobrať ale teraz chodí na dlhšie turnusy do Nemecka ale už sme rozmýšľali že sa vezmeme na úrade a potom si spravíme normálnu veľkú svadbu v kostole keď bude na to čas 😅
Dieťa bude mať trvalý pobyt tam kde ty a keď sa nejdete teraz brať nechaj mu aj priezvisko po sebe. Keď sa potom vezmete tak zmeníte…
Vezmite sa na urade, pri jednom OP si zmenis meno aj trvaly pobyt...
@lonely66 nedotklo, som jedna z tych stastnejsich co nemusia lutovat ake priezvisko dali dietatu 😀 len nerozumiem tym zbytocnym komentarom k niecomu naco sa autorka ani nepytala

Pobyt dieťaťa bude tam kde ty