icon

Trvalý pobyt pre dieťa: Ako postupovať bez manželstva?

10. jan 2025

Dobrý deň, momentálne som v piatom mesiaci a akurát rozmýšľam že ja mám trvalé bydlisko ešte pri mojich rodičoch aj keď už dlhšie bývam u priateľa. U priateľa mám prechodný pobyt ale ako to bude s bábätkom? Môžem mu dať rovno trvalý pobyt tam kde bývame alebo musí ho mať tam kde mám aj ja? S priateľom nie sme zobraty a neviem ani či to stihneme do pôrodu tak asi budeme vybavovať papiere aby mal jeho priezvisko ale s tým pobytom neviem ako to je. Ďakujem za odpovede ☺️

pribinak
10. jan 2025

Pobyt dieťaťa bude tam kde ty

maranco
10. jan 2025

Trvalý pobyt dostane dieťa po tebe.

Priateľ ťa môže prihlásiť na trvalý pobyt cez https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
ale neviem ako teraz keď nefunguje kataster dokáže úradu že je majiteľom nehnuteľnosti

Otcovstvo a priezvisko vyriešite tu
Zápisnica o určení otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

maranco
10. jan 2025

Tebe potom môže trvalý pobyt zrušiť kedykoľvek, ale svojmu nezaopatrenému dieťaťu nie.
Prečo ti nedal rovno trvalý, ale len prechodný?

ruzenka0504
10. jan 2025

V prípade, že si nezmeníš trvalý pobyt, bábätko pri narodení automaticky získava trvalý pobyt na mieste tvojho trvalého bydliska - teda u tvojich rodičov.

kavasmliekom
10. jan 2025

Prečo ti nedal trvalý pobyt? Tvoje dieťa bude mať trvalý pobyt tam, kde máš ty, čiže u rodičov.

januska12323
10. jan 2025

Dieťa má automaticky trvalý pobyt po matke. Nechceš si ho dať rovno k frajerovi? Alebo má on s tým problém?

lily246
10. jan 2025

Prečo ideš dať bábätku frajerove priezvisko?

siska53
10. jan 2025

Ak sa nic nezmenilo, tak tam, kde mas trvaly pobyt ty.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
michaelam2
10. jan 2025

@lonely66 tak “trapne papiere pre priezvisko” je konkretne jeden papier, vybaveny za 30 sekund na matrike, ale na to sa autorka nepytala vsakze

A aby som odpovedala, autorka, tak ako sa pise vyssie, dieta ma automaticky trvaly pobyt tam kde mas aj ty

kitycat
10. jan 2025

Dietatu daj pekne krasne svoje priezvisko a potom ked sa vydas, tak to zmenite aj sebe aj dietatu.

Alebo sa vezmite na urade s rodicmi, otazka 10 minut.

ivik4
10. jan 2025

Syn mal automaticky po mne ( mala som trvali este u rodicov)

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
10. jan 2025

@maranco ja som nechcela trvalý.
A občiansky nechcem viac krát meniť chcem si zmeniť až po svadbe.

maranco
10. jan 2025

Po listy od úradov budeš chodiť cestovať k rodičom?
Potom musí počkať kým sa mu narodí dieťa, ak sa stane otcom aj na papieri, potom môže dieťa prihlásiť k sebe na trvalý pobyt.

autor
10. jan 2025

A ďakujem vám všetkým za odpovede my by sme sa chceli zobrať ale teraz chodí na dlhšie turnusy do Nemecka ale už sme rozmýšľali že sa vezmeme na úrade a potom si spravíme normálnu veľkú svadbu v kostole keď bude na to čas 😅

vikiki29
10. jan 2025

Dieťa bude mať trvalý pobyt tam kde ty a keď sa nejdete teraz brať nechaj mu aj priezvisko po sebe. Keď sa potom vezmete tak zmeníte…

beata_k
10. jan 2025

Vezmite sa na urade, pri jednom OP si zmenis meno aj trvaly pobyt...

michaelam2
10. jan 2025

@lonely66 nedotklo, som jedna z tych stastnejsich co nemusia lutovat ake priezvisko dali dietatu 😀 len nerozumiem tym zbytocnym komentarom k niecomu naco sa autorka ani nepytala

lonely66
Odpoveď bola odstránená