Ublíženie na zdraví, PN a trestne oznámenie

ntakacova1
16. júl 2018

Dobrý večer, mám ublíženie na zdraví. Mám zlomenú nohu a budem PN 5-7 týždňov. Chcem vedieť ako dlho musím byt na PN pre Ublíženie na zdraví a ako dlho pre Ťažké ublíženie na zdraví.
Ďalej sa chcem opýtať osoba ktorá má zbila podala trestne oznámenie na mna že som ja napadla ju (ja som sa jej ani nedotkla a mám svedkov) pri bití si sama spôsobila zlomeninu za ktorú ja nemozem. Trestne oznámenie som podala deň po tom ako ona na mna je pravda že ak ona podala ako prvá trestne oznámenie tak je chránená ?
Za odpoved vopred Ďakujem.

conspi
17. júl 2018

@ntakacova1 Ahoj. Nie som si istá ale ťažké ublíženie na zdraví je asi v prípade, že doba liečenia presiahne 42 dní. To, že podala trestné oznámenie prvá ju nechráni si myslím. Zažila som prípad, kde traja napadli jedného. Išiel podať trestné oznámenie a dopadol horšie ako Tí traja nakoľko mali viac zranení ako ten čo bol sám. Vraj to bola neprimeraná obrana...

meadow1
17. júl 2018

@ntakacova1 to o 42 dňoch už roky neplatí, ťažká ujma na zdraví je vtedy, ak zranenia takto zadefinuje lekár, pričom to, kedy hovoríme o ťažkej ujme na zdraví je zadefinované v zákone o BOZP č.124/2006, paragraf 3, písmeno l. Je to napríklad zmrzacenie, zohyzdenie, mučivé útrapy, poškodenie dôležitého orgánu... Zlomená noha sa nezvykne považovať za ťažkú ujmu na zdraví, to asi lekár takto zadefinovať nebude môcť, alebo možno zadefinuje ale niekde ďalej v tom procese posudzovania to zrejme vrátia naspäť.

deti95060810
17. júl 2018

tu na MK je aj skupina právna poradňa....vyhľadaj a napíš tam ....

obcanka123
17. júl 2018

@meadow1 skús si naštudovať Trestný zákon,najlepšie aktuálny, kde najdes v paragrafe 123 odsek 3 v spojení s odsek 4 že tých 42 dní tam stále je 😉

obcanka123
17. júl 2018

Ťažká ujma je porucha trvajúca dlhší čas,čím sa rozumie porucha,ktorá si objektivne vyžiadala liečenie,prípadne pracovnú neschopnosť, v trvaní najmenej 42 kal.dni,počas ktorých záväzné ovplyvňovala obvyklý spôsob života poškodeného 😉

obcanka123
17. júl 2018

@ntakacova1 prepáč zabudla som ťa označiť, tá odpoveď vyššie je pre teba 😉

meadow1
17. júl 2018

@obcanka123 sorry, beriem späť, ja to poznám iba z hľadiska BOZP. Tak budem múdrejšia 🙂

obcanka123
17. júl 2018

@meadow1 samozrejme 😉

miskooo1987
17. júl 2018

Ako je popisany mechanizmus vzniku v lekarskej sprave? Ako doslo k zlomenine v reale?
Doslo k zlomenine priamym umyselnym zavivenin, alebo nepriamo? Kto zacal prvotny konfikt? Svedkovia su ochotny vypovedat? Su na tebe v nejakom priamom vztahu? Kolko podobnych svedkov tam mala ona? Eistuju kamerove zaznamy? Ako si dve baby vedia sposobit taketo zranenia?? Co bolo zlomene? stehno? pistala? alebo len nejaky prasknuty metatars?

PS:
pri liecbe 0-7 dni, teda nejake modriny, odreniny, mensie trzne rany, by to bolo riesene ako priestupok
7-42 dni - by bolo posudzovane ako ublizenie na zdravi, toto by ale muselo byt umyselne... teda ak ti len vlepila facku, a ty si cuvla kvoli tomu, zle slapla na nohu a pri pade si si ju zlomila == nedbanlivost, nie umysel, to by ti na tu nohu musela vedome skocit... Nedbanlivostne v zasade bude tiez priestupkom..
nad 42 dni liecenia (nerataj len samotnu sadru, ale aj celkovo priamu rehabilitaciu, par tyzdnove obmedzenie hybnosti fixovaneho klbu, pripadnu bolestivost) sa povazuje za tazku ujmu na zdravi, trestna je aj umyselna aj nedbanlivostna. Do tejto kategorie spadaju aj ine poskodenia, najma trvaleho charakteru, aj ked priame liecenie netrva viac ako 42 dni ( napriklad roztrhnutie sleziny - v zasade stehy sa ti zahoja po 10 dnoch, ale chybajuca slezina vytvara dozivotny nasledok)
Napriklad strata zubu za povazuje len v strednej kategorii, kedze je to defekt plne nahraditelny...

Teda zalezi, na odpovediach na prve otazky. Zlomena noha urcite ale spada medzi tazke ublizenia.
V zasade policia rozhodne, ako na to bude nazerat a ktorym smerom skoro... hodil by sa pravnik... A by bola odsudena ci uz v priestupkovom konani, alebo v trestnom, tak je moznost potom v obcianskom konani ziadat nahradu majetkovej aj nemajetkovej ujmy.

miskooo1987
17. júl 2018

@miskooo1987 este dopnim, ak sa to odohralo na verejnom mieste, teda niekde na ulici, tak este mohlo dojst aj k spachaniu TC vytrznictva. Ale tam ak si jej najprv vynadala alebo nieco podobne, lahko mozte dostat podmienku obe, alebo len ty... 🙂

ntakacova1
autor
17. júl 2018

@miskooo1987 nohu mi podlozila svojou a zhodila na zem. Ja som sa jej ani nedotkla. Žiaľ kamerové záznamy boli iba 24h na polícii som bola po 24h čiže záznamy nemám. Bitka sa odohrala na ulici. Mám svedkov ale neviem či to pomôže ak mi je svedok priateľ aj jeho sestra a videla to aj moja kamarátka. Ona má ako svedka svojho priateľa. Obaja boli opitý. Zlomené mám palce a členok. Našli mi tam aj cystu čiže asi bude potrebná aj operácia.

ntakacova1
autor
17. júl 2018

@miskooo1987 a keď som bola na pohotovosti povedala som že som spadla pretože som to nechcela riešiť keďže to bola kamarátka. Nejde mi ani tak o odškodné ale iba o spravodlivosť

zuzanka.zuzu
18. júl 2018

@ntakacova1 jasne, nikomu nejde o odškodné, každému len o spravodlivosť 🙄 toto je do očí bijúce špekulantstvo a to z oboch strán 👎 1) svedkovia sú svedkovia, bodka. vzťah k poškodenému alebo žalovanému nie je relevantný, svedkovia sú povinní svedčiť pravdu, ostatné posúdi súd na základe voľného hodnotenia dôkazov. 2) z pohotovosti existuje správa kde si uviedla, ako sa to stalo, predpokladám. rovnako sa k nej dostane polícia, prokurátor, sudca, právny zástupca protistrany. a predpokladám, že je tam uvedené, že si spadla - po 24hodinách si sa rozhodla, že ťa napadla? a skôr si to nevedela? 3) ona čo tvrdí, že sa stalo? ak prokurátor vznesie obvinenie, odporúčam ti nájsť si advokáta a nechcieť to riešiť zadarmo radami na modrom koníkovi 4) ona si asi tiež tú zlomeninu nespôsobila sama, že? či cestou domov si zmyslela, aby ti poškodila, tak si uje*ala nohu? aj ona toto musela riešiť cez lekárov, tiež sa spísal nejaký lekársky nález... a kde a kedy podávala trestné oznámenie? koľko hodín/dní po incidente?

p.s. - obidve ste násilnícke puče

zmazanie diskusie o 3, 2, ...

ntakacova1
autor
18. júl 2018

@zuzanka.zuzu skús si znovu všetko prečítať a potom popremýšľaj 🙂 dosť jasne som napísala že zlomeninu si spôsobila sama ;) a hovno vieš ci mne ide o peniaze .. mám penazi dosť nepotrebujem peniaze iných ;)

ntakacova1
autor
18. júl 2018

@zuzanka.zuzu a nakoľko som ju mala rada nechcela som jej urobiť problémy ;) ale ak ona podala nás mna trestne že niečo čo som neurobila, tak som ho podala aj ja .. a tie násilnicke pice si odpusť 🙂 keby si čítala s pochopením bolo by fajn