icon

Ukončenie karantény - PCR test cez dva okresy

luciakovacova0603
23. mar 2021

Dobry den zienky,mozno si pamätate moju diskusie ohladom ukoncenia karanteny( muz pozitiv,ja negativ,pcr test na 13.den karanteny cez 2 okresy)...ja len ze dnes som sa konecne dovolala na ruvz,pani som sa opytala,ci je test povinny("samozrejme,hrozi pokuta 1659e ked sa nedostavite!")..Opytala som sa,preco ma teda objednali cez okresy,tak ze nevie,ze to nerobila ona..na otazku ako tam mam dojst,ci mozem busom-urcite nie,ste v karantene.Pre tie,ktore vraveli ze je vynimka pre muza co je v karantene aby ma odviezol,tak NIE JE.vravela som ze nemam sa tam ako dostat,tak ze si mam NIEKOHO zohnat s autom,ze dnes ma auto kazdy..akoze to uz ma vykotilo skoro.vravela som ze nemam koho,a ze ako mozem pytat niekoho odviezt ma ked ja som v karantrne,tak ze si mam dat 2 respiratory,sal,gumene rukavice a ist busom...vitajte na slovensku..🙈

beronsche
23. mar 2021

@luciakovacova0603 oni ta objednali na PCR test cez 2 okresy? Kolko to mas km?

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@beronsche cca 25km,idem tam na 13.den co sme doma zavreti...chcela som sa sama objednat,ale "pan" z uradu vravel ze kontakty objednavaju oni.ja uz neviem,citim sa tu jak u blbych...

jaga18
23. mar 2021

Hmm a myslíte, že tu pokutu za nedostavenie sa na test aj reálne niekomu dajú?! 🤔 Dcére došiel termín na pcr a taktiež cez 3 okresy, 100km od nás. Nešli sme. Bolo to ešte v januári, nikto sa zatiaľ so žiadnou pokutou neozval, tak hádam už ani neozve...
Svokor tiež, mali ísť spolu so svokrou na pcr, obaja 60 km, ibaže jeden o 10,00 ráno a druhý okolo pol 4 poobede. Šli ráno, požiadali ich, či by nemohli obaja v tom čase, keďže už mali príznaky a necítili sa dobre. Samozrejme, že im nevyhoveli a poobede sa druhý krát už nevrátili. Veď logicky, keď jeden bude pozitívny, tak aj druhý, kedze6obaja mali naraz tie isté príznaky... Tiež im žiadna pokuta nedošla, tak neviem. Môže byť, že iba strašia, či to môžu riešiť ešte aj po 2 mesiacoch?

lucciap
23. mar 2021

@luciakovacova0603 dobrý deň, vo vlastnom záujem sa objednajte sama cez korona.gov, nedajte na pána z RUVZ. Keby ste sa objednali sama, už máte po testovaní a plynie Vám karanténa. Pokým Vás objednajú z RUVZ budete čakať oveľa dlhšie, a asi viete, že karanténa Vám plynie až od dňa testovania /v prípade pozitivity/. Mám s tým vlastnú skúsenosť, dnes mi končí 22d karanténa a keby som sa nechala uchlácholiť pánom z RUVZ , tak by som mala pred sebou ešte dalších 6 dní...

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@jaga18 neviem,ale pri nasom "stasti" ktore mame uz dlhsie,by mi domov asi dosla..Kollar vyvaza stetky,Holy lieta do GB kedy sa mu zachce a obycajneho cloveka idu buzerovat...

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lucciap dakujem,lenze muzovi karantena uz konci vo stvrtok,takze to uz je v podstate jedno..

simca06022011
23. mar 2021

@luciakovacova0603 normalne by som mu povedala, nech ten termin zrusi, ze sa objednas na mieste pobytu na pcr test (ak teda je taka moznost). Vybavene. Nikde nie je pisane,ze clovek musi ist na ICH tremin a na miesto ktore si oni urcia. Ja by som tiez nesla. Objednala by som sa sama. Zase netreba sa nechat nejakym pajacom zastrasovat, nech ti teda posle odvoz, alebo ta pride odviezt na test.
Inak moj otec v karantene bol, pozitivny, a aj k lekarovi(sama ho lekarka volala, ze ma prist), aj na testy v pohode isiel a viezol aj ludi z domu...

majamat
23. mar 2021

@luciakovacova0603 toto zazila aj moja kolegyna. bola chora, mozna pozitivita a aj nakoniec pozitivna bola a teda z obce pri Prievidzi objednana do MT ( asi 40km). zije sama, nema auto. sestra s nou ist nechcela, lebo by musela byt v karantene aj ona.
dalsia kolegyna spominala, ze jej suseda objednali dokonca do Lipt. Mikulasa ( netusim kolko km,a le este viac ako do MT ). akoze na hlavu cele toto.

lucciap
23. mar 2021

@luciakovacova0603 áno, chápem... mužovi končí, a Vám? Každý z vás má svoju karanténu. V prípade, ak ste blízka osoba /v spoločnej domácnosti/ a nepôjdete na test - karanténa je pre Vás 5+14 dní, čize 19dní. V prípade, ak pojdete na test - máte karanténu 14 dní od testovania v prípade pozitívneho výsledku.

simca06022011
23. mar 2021

@jaga18 Tak to boli velmi slusni, ja by soms a nedala vyhodit. na pcr test, som videla, ze nechodili ludia xy krat.. postavili sa do radu a pockali a test im urobili ked tam boli. Ja som takto sice bola iba na antigenovom, lebo tiez cas prisiel tak, ze jednemu o 8mej, druhemu o 14tej a v meste sme boli o 8mej, takze sme vobec nemali chut chodit hore dole. "Vyvolavac ludi, podla casu" tam nemaju, cize to nikto nezisti, kto na kolku je objednany a ked uz je tam, tak som nevidela, ze by kohokolvek vyhodili z radu, ze ho neotestuju, proste som sa postavila, dala sa otestovat,nadiktovala kovid pas cislo a isla som :D V BB som bola na pcr pred 2,5t a teda, rad tam bol 50metrovy a polovica ludi urcite nebola objednana na ten presne ten cas ako sa dostavili.

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lucciap ale mozem dostat pokutu tych 1659e ako mi vravela za nedostavenie? Takze ak by som nesla,ostavam v karantene dalsich 19 dni,ci ako? Preboha,ved som v karantene uz 13dni🙄

beronsche
23. mar 2021

Toto je uplne chory system.. uz sa ani necudujem, ze sme v takej r*ti.. ak vsetko funguje takto sialene nezmyselne..

simca06022011
23. mar 2021

@luciakovacova0603 a kde mas najblizsie miesto kde sa robia pcr testy ? preco sa neobjednas a mas pokoj? v pripade ze budu chciet robit problemy o mesiace s nejakou pokutou, ty preukazes ze na teste si bola a nemusis vobec riesit, nech si pan na linke hovori co chce.. ten termin zrus.
tu sa nic take nepise, ze oni objednavaju kam chcu: https://korona.gov.sk/povinna-domaca-karantena/

lucciap
23. mar 2021

@luciakovacova0603 ohľadne pokuty Vám neviem poradiť. Riešila som presne Vašu dilemu , manžel bol pozitívny. Ak by som nešla na PCR test, ostavam doma 19dní /od začiatku jeho pozitivity, t.j. teraz vo stvrtok píšete , ze on končí 14den, čize Vy ešte dalsích 5 dní - aby to dohromady bolo 19, oznámte to Vášmu lekárovi/ My sme šli nakoniec na PCR testy pretože som chcela mať to potvrdenie o prekonaní na dalsích 90dní a termín bol ešte ako tak vyhovujúci. /19dní bez testu doma, a tak som doma 22dní s testom t.j. nie az tak kriticky sa to natiahlo/

lenadka
23. mar 2021

@luciakovacova0603 som hygienička a toto čo tu píšete je úplný blud. Buď ste sa, dovolala nejakej nekompetentnej osobe, alebo si vymýšľate. Po prvé - test nie je povinný!!!! Povinná je karanténa. Ak ste objednaná cez dva okresy hygienik vás vie preobjednať bližšie, bežne to robím alebo termín zruší. A muž vás môže odviezť na test, je to v podstate lekárske vyšetrenie ak sa neviete dopraviť sama, on ostane v aute kým vás otestuju a otočka domov, nikde inde sa zastaviť nemôžete. Nemá to logiku ohroziť ďalšiu osobu tým že vás odvezie, alebo ísť autobusom. Normálne žasnem. 🙈

lenadka
23. mar 2021

@majamat kolegyňa mala k nám zavolať, my tu práve preobjedname ak treba. Cez korona.gov príde termín niekedy odveci, ďaleko, tak preobjednam bližšie aj ked zvyčajne je to preto že systém pridelí najbližší voľný a vtedy môže byť ďalej, tak ten bližšie je možno o deň dva neskôr ak to nevadí tomu koho preobjednavam, alebo ho zrušíme a iba dokončí karanténu. Koniec karantény vždy určuje obvodný lekár. Ten sa rozhoduje podľa zdravotného stavu, či pacient má príznaky a kedy mu skončili.

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lenadka vazena pani,nemam dovod si vymyslat..a ja za kompetentnost nezodpovedam,ale ano mam pocit ze telefon mi dvihla jedna z tych nekompetentnejsich...velka skoda ze som si rozhovor nenahrala ako aj vravel muz,lebo doteraz zasnem nad odporucaniami-ved si niekoho zavolajte na odvoz,dnes ma auto kazdy...a takisto nad "dajte si 2 respiratory,sal,a gumene rukavice...nehadzem Vas vsetkych do jedneho vreca,ale tato pani evidentne svojej robote nerozumie.

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lenadka a ano,pani mi doslova povedala ze ako uzky kontakt pozitivneho som POVINNA DOSTAVIT SA NA PCR TEST....

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lenadka neviem ci na ruvz narychlo zohnavaju ludi,brigadnikov alebo co,ktori tomu nerozumeju.prvy kontakt z ruvz s muzom bol,ze ma karantenu 17dni.muz sa opytal akoze 17dni,ked vsade je pisane 14.pan mu vravel ze 17,lebo 3 dni sa este caka na priznaky...ked mu muz vravel ze na stranke je to inak napisane,on povedal ze tu stranku este ani nevidel.asi tolko k tomu RUVZ a ich odbornikom

lucciap
23. mar 2021

@luciakovacova0603 ja Vám verím, mám tiež skúsenosť bohužial s nekompetentnou osobou z RUVZ. Verím, že práce majú dosť a vlastne aj to, že možno sú tam nejakí brigádnici, alebo ľudia na výpomoc, ktorí sa celkom na 100% neorientujú v problematike.

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lucciap tak evidentne pani nad nami neveri,ze existuju taki uradnici a ludia si len vymyslaju,lebo nemaju co robit v tieto dlhe dni...🙂

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lucciap este som sa rozhodla,ze zavolam raz a opytam sa ci mi to daju na papier,ze mozem ist v autobuse,ze moze ma "hocikto koho si zozeniem" odviezt v aute,,ako osobu co je v karantene...a samozrejme,aj to,ze test je povinny...

99jane99
Autor odpoveď zmazal
lenadka
23. mar 2021

@luciakovacova0603 strašné takéto niečo. Úplne odveci informácie. Ako aj nám pomáhajú trasovať vojaci, možno zadru tiež občas niečo odveci, len toto čo píšete je úplná katastrofa. Nech vám odcituje paragraf podľa ktorého je test povinný. Snažíme sa dať vyšetriť ľudí s príznakmi, ale test môže každý jeden odmietnuť. Vyšetrenie je vyslovene na vašu žiadosť, tak to platí ako dala link
@simca06022011. Je to síce na návrat zo zahraničia, ale aj na zvyšok platia skoro totožné pravidlá. Nikdy v živote by ma nenapadlo, že objednám na test niekoho bez jeho vedomia a súhlasu. Vždy sa pýtam či sa objednať chcú a kam to majú najbližšie a zavolám späť či vyhovuje termín.

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lenadka a to som v este predoslej diskusii spominala,ako nam pan z ruvz neodporucal ist s dietatom na pohotovost,lebo karantena..samozrejme,ze sme ju aj porusili,hadam nenecham 2 rocne dieta v horuckach,lebo 1659e pokuta...klobuk dole pred tymi,ktori sa snazia svoju robotu robit na maximum,to ano,ale takyto exoti by nemali podavat ziadne informacie po telefone...

luciakovacova0603
autor
23. mar 2021

@lenadka ak sa mozem opytat-teda nepride mi pokuta tych 1600e ked tam neppojdem?

lenadka
23. mar 2021

@luciakovacova0603 ešte otázka, príznaky máte??? Ak nie zbytočné, zavolajte si tam znova, zrušte termín, alebo poproste o preobjednanie bližšie. Ak máte príznaky je výhodné ísť na test a mať potom potvrdenie že ste kovid prekonala. Pokutu by som vám dala keby ste išla na ten test autobusom, alebo tomu kto vás bude mimo vašich viezť na test a potom neostane v karanténe... Po skončení karantény pôjdete na test ak ho budete potrebovať kvôli práci atď keďže je núdzový stav a riadime sa kovid automatom, sú tam situácie kedy je test potrebný no nie povinný, stále môžete sedieť doma a test nepotrebovať.