icon

Ukončenie PP a PN

mimka124
4. feb 2021

ahojte, ak ukoncim PP, ci uz dohodou (vycerpam dovolenku) alebo vypovedou a pojdem na PN, ako sa mi vypocita PN, kedze momentlane som na RD ale zaroven pracujem aj na dohodu. Bude sa mi PN pocitat z dohody, ci z PP?
A ak ukoncim dohodu pred tym, ako dam vypoved v praci, bude to mat vyznam a dostanem vyssiu PN (bude sa mi pocitat len z tej vycerpanej dovolenky?) ? Dakujem

alenah31
5. feb 2021

@mimka124 Pokiaľ je to dohoda na pravidelný príjem, z ktorej si platila odvody - celé si si to pokazila - ak si odpracovala viac ako 90 dní bez PN a očr tak PN sa ti bude počítať z dohody. A tiež si si pokazila prípadnú podporu - tu tiež neplatí, že sa dohodneš na ukončení PP,, vyčerpáš nejaký deň dovolenky, zvyšok preplatíte - a vyjde nárok na max. podporu. Ak by si napr. dohodu neukončila a neukončíš ani PP - nastúpiš do práce a hneď pôjdeš na PN (alebo v OL ak oboje ukončíš) pravdepodobne ti vznikne nárok na PN aj z dohody aj z PP. Ak by si išla na PN teraz (bez toho aby si nastúpila do pôvodnej práce na PP) - budeš mať nárok na PN z dohody + naďalej poberáš RP. A k poslednej otázke - nie, bude sa ti počítať z pravdepodobného príjmu. To čo píšeš sa týka podpory v prípade ak PP trvá a počas RD resp. za posledné 2 roky nebol iný príjem - tak sa dosahuje max. podpora.