Úrad práce a dovolenka 2022

larisa5
10. okt 2022

Ahojte baby, ak by mi vedel niekto poradit budem vdacna. Manzel aj ja sme pracovali v tej istej firme 10rokov, kde sa zmenil konatel a teda obaja sme dali vypoved dohodou k 30.9 Ja som bola v tom case na RD. Manzel ale nastupil na matersku a ja som sa zaevidovala na urade prace k 1.10 .2022. Radi by sme ale isli na dovolenku( 3-4 tyzdne). Kedze za posledne roky, sme nikdy kvoli praci nemohli ist. Ako to vyriesit s uradom aby ma nevyradili? Zatial som tam bola len so ziadostou 4.10 a mam prist znova 14.10. Na dovolenku by sme teoreticky chceli ist od 19.11 do 17.12.
Dakujem za rady

sissy27
10. okt 2022

@larisa5 oznámiť úradu práce, že v termíne od-do si na dovolenke? To, že si nezamestnaná neznamená, že musíš sedieť doma. Ale treba komunikovať s úradom, nie s MK.

elenka74
10. okt 2022

@larisa5 No neviem, to je dosť dlhá doba, ja mám skúsenosti, že keď som šla na týždeň na dovolenku, už s tým mali problém.

melanta
10. okt 2022

@larisa5 max 15 dní. Ak cestuješ do zahraničia na viac ako 15 kalendárnych dní, je to dôvod na vyradenie z evidencie, pokiaľ nejde o liečenie. Tých 15 dní oznámiť dovolenku pracovníčke.

melanta
10. okt 2022

@sissy27 doma síce sedieť nemusí, ale ani nemôže odísť na dovolenku do zahraničia na mesiac. Pretože s tými podmienkami súhlasila pri evidencii uchádzačov o zamestnanie. Ako uchádzač o zamestnanie je povinná si hľadať zamestnanie a to sa vylučuje s tým, ak odíde na dovolenku na mesiac. Podmienky povoľujú maximálne 15 dní.

mogaa
10. okt 2022

@sissy27 nie je to uplne tak...pokiaľ je evidovaná na UP a bude poberať podporu v nezamestnanosti, musí si hladať prácu a dostaviť sa na termín ktorý jej určí daná pracovníčka.....prípadne ak jej pošlú že vtedy a vtedy sa má zúčastniť VK, musí tam ísť......takže to nefunguje tak, že poviem ale nevolajte na v termíne x-y lebo som vtedy na dovolenke....

lucka_ke
10. okt 2022

najčistejšie je odhlásiť sa z ÚP na 3 mesiace a potom sa znova prihlásiť a dobrať podporu

dorizzz
10. okt 2022

ahoj prvy rok budes aj tak chodit cca kazde 2 mesiace len hlasit sa. takze nemusis nikde nic oznamovat urobte to tak aby Vam to vyslo v tom rozmedzi od jedneho podpisu k druhemu.

mandzula
10. okt 2022

@dorizzz nemas pravdu. Mozu jej poslat ponuku prace, na ktoru musi do niekolkych dni reagovat. Ak nie, vyradia ju.

dorizzz
10. okt 2022

@mandzula to je sice pravda ale nemyslim si ze by poslali. skor posielaju ludom ktori su evidovani viac ako rok pripadne dlhsie.

dorizzz
10. okt 2022

@mandzula plus ak jej vznikol narok na davku v nezamestnanosti co zrejme ano, kedze ma odpracovanych 10rokov, tak v tom pripade je mala sanca ze by nasledujuci polrok jej ponukali nejake zamestnanie.
svagor za 46rokov zivota takto menil pracu viackrat, vzdy si polroka oddychol a isiel do dalsej prace. nikdy nikto mu v tej lehote neposlal ponuku.

mandzula
10. okt 2022

@dorizzz s tym, ze sa to nestalo inemu, netreba pocitat.

dzt
10. okt 2022

Ale ved ona si môže ,,hľadať zamestnanie,, aj inde, nie len doma. Problém by s tým bol jedine vtedy, keby sa mala na urade hlásiť a neprišla by… inak ich do toho podľa mna nič nie je

dorizzz
10. okt 2022

@mandzula iste, ale tak logicky ked ma clovek narok na davku v nezamestnanosti v trvani 6 mesiacov, tak je podla mna aj logicke ze ho nebudu po 2-3 mesiacoch hnat do roboty.

mandzula
10. okt 2022

@dorizzz preco by to bolo nelogicke? Praveze by stat nemusel vynakladat na jeho podporu financie.

larisa5
autor
10. okt 2022

@sissy27 snazila som sa jej to naznacit,ked som tam bola so ziadostou, ale odpoved bola , ze jedina ospravedlnenka je pnka

larisa5
autor
10. okt 2022

@dorizzz no to by bol najlepsi pripad

dorizzz
10. okt 2022

@mandzula aj to je logicke co pises Ty, no ak raz clovek ma narok na davku v nezamestnanosti v trvani 6 mesiacov tak ma proste narok poberat ho 6 mesiacov bez toho, aby ho ktokolvek nutil prijat nejake zamestnanie v rozmedzi toho pol roka. Preto je to NAROK, PRAVO.

1lucinka123
10. okt 2022

@dorizzz tak ja som bola na úrade práce 1x minulý rok. Mam odrobenych 20 rokov podporu som brala prvý krát a veru hneď od začiatku mi posielali domov papier, že sa mám zúčastniť výberových konaní. Takže nie je pravda, že si doma pol roka oddychujes.

maciatkolulu
10. okt 2022

Waw, zase príklad zo zahraničia, keď ste evidovaný na úrade práce NEMOZETE ísť na dovolenku, proste nie a do zahraničia odísť už vôbec nie. 🤣🤣🤣Sa dobre bavím, ved úrad práce neznamená, že divca, oddych, ale vás štát podporuje v krízovej situácii, keď ste prišli o zamestnanie ľudia. Nie, že vám platí, aby ste si mohli na mesiac odbehnúť. Ja normálne ziram. V tom zahraničí musíte byť k dispozícii každý deň a skúste sa nepozvat, neísť na pracovnú ponuku a často pod úroveň. No a potom to tak aj vyzerá. Ze dovca🤣🤣🤣🤣ja sa normálne smejem

maciatkolulu
10. okt 2022

@dorizzz hej máš, rovnako ako má právo úrad vyradiť pre ne spoluprácu, tak sa môžete skvelo dohodnut😉

maciatkolulu
10. okt 2022

@dorizzz prosím ta a prečo by nemali zdravehobproduktivneho človeka hnať do roboty??? Prečo by mali platiť niekoho že sa rozhodol dovolenkovať? Tak super, pome všetci na to, ja fakt neverím a potom revete, že sú drahé škôlky, školy, lístky na MHD a všetko a štát nič nedá, úbohá rodina, na decko da len toľko a toľko a inde dávajú toľko a toľko, Kur... Inde sa maká a dostane. Na sk sa chce valat a dostavat

dorizzz
10. okt 2022

@maciatkolulu googlila som a mate pravdu zeny, ja ale teda som sa nestretla s tym ze by niekomu pocas tej polrocnej doby z upsvar niekomu nieco prislo, nejaka ponuka na zamestnanie. tak sa ospravedlnujem za zavadzajuce informacie.

autorka - v tomto pripade teda musis vediet Ty ako chces postupovat.
PN byt nemozes- tam musis dodrziavat liecebny rezim a byt pripravena na kontrolu
mozes sa dat vyradit z dovodu napriklad odchodu do zahranicia- myslim ze tam treba podat ziadost o vyradenie- poradia Ti na UP - budes vyradena na 3 mesiace s tym ze si sama uhradis zdravotne poistenie
alebo to mozes risknut a v pripade ze by ti medzi tym prisla ponuka ako budes prec a Ty sa nedostavis vyradia Ta na 6 mesiacov a taktiez si musis zaplatit zdravotne poistenie.

tak drzim palec nech Vam to vyjde
kazdy si zasluzi po odpracovanych rokoch dovolenku.
krasny vecer.