icon

Uznesenie vlády a jeho právna závažnosť

24. mar 2021

Ahojte, kamoska zdielala na FB ze tie nove pravidla ked sa nesmie ist po 20:00 do prirody su neplatne kym nie su vo vyhlaske, lebo je to len uznesenie vlady a vraj z pravneho hladiska su pre ludi zavazne iba zakony a vyhlasky. Ja vobec neviem ako to je, myslim si ze je to len hoax, tak sa chcem spytat ci sa tu do toho niekto vyzna a vie ako to je. Musim sa tym riadit, alebo az ked vydaju vyhlasku?
Mne ta priroda po 20:00 bude velmi chybat. Kazdy den od rana riesim deti aby sa pripajali do skoly, potom robim do prace, mam automaticky sledovanu aktivitu na pocitaci a akonahle 3 minuty nerobim tak ma to vypne, musim nazbierat denne 8h. Potrebujem kontrolovat deti ci sa pripajaju do skoly a na kruzky, dat im jest, samozrejme zakazdym sa mi rata neaktivita, aj ked sa striedame s manzelom, tych 8h aktivity v praci nazbieram od rana ledva do 18:00. Potom rychlo detom veceru, ulohy napisat, obcas nakup a 20:00 je ani neviem ako. Chodievala som si vecer zabehat alebo na prechadzky, po 21:00 ked uz nikto nikde nie je, nikoho nestretnem tak mi to pripada absolutne bezpecne, nemam sa tam predsa ako nakazit. A teraz to zakazali 😢 Robime obaja z domu uz rok, s nikym sa nestretavame - od leta som nevidela nazivo inych ludi ako 4 clenov mojej domacnosti. Nemam ani moc s kym volat lebo kamosku mam len jednu a nechcem ju stale otravovat, rodina na vykecavanie po telefone moc nie je... Je to totalne psycho, posledne tyzdne bez dovodu kazdy den placem, vobec neviem preco, predtym som bola skor typ vesela kopa ale uz ma nic nebavi. Stale som nespokojna, nervozna, strasne smutna, uz sa na nic netesim. Tie prechadzky a beh vecer bolo moje jedine rozptylenie a teraz mi to zakazu, ja uz fakt takto nevladzem. Dakujem za kazdu radu.

mirage
24. mar 2021

Nemam radu, ale rozumiem ti. Park u nas je plny skupiniek mladych..aj po osmej. Tych nikto nekontroluje.

marseillefan
24. mar 2021

Aj ja sa pripájam (tiež neviem pomôcť)... žiaľ, kvôli niektorým nezodpovedným (hlavne mladým) ľuďom teraz trpia ľudia ako si ty, ktorých aktivity nie sú nijako rizikové. Nie je to fér...

scorpionflower1
24. mar 2021

ach moja, uplne ti rozumiem, ja som sice na materskej, nemusim nikde zbierat hodiny, ale moja sestra to ma ako ty, homeoffice a dve male deti.
Odpoved na otazku moc nemam, ale podla mna to co schvali vlada sa dostane do vyhlasky behom par dni. Ale poviem ti tak - podla mna - v tomto nasom Slovakistane ani diva svina netusi, ci vsetky tie nariadenia maju pravny podklad a nikto sa to ani nikdy nedozvie.
By som ti aj napisala, ze vyprdni sa na nich a chod si zabehat, ale sak minuly tyzden kracam popri dialnici v BA najblizia osoba 300 m odo mna a fizly na mna z auta (stali na krajnici a kontrolovali auta), hulakaju, ze si mam dat respirator. Sak im práši. Pred nasim barakom su kazdy den a zastavuju.
Ale zas, pravdupovediac, neviem si velmi predstavit ako ta po 20.00 nahanaju niekde po lese 😀

scorpionflower1
24. mar 2021

@marseillefan vies co, nie je to len kvoli nezodpovednym ludom, mas pravdu, no keby sa to riesilo dlhodobo a systematicky, tak by sme nemuseli byt v takej srajde. A mozno by sme aj tak boli, pozri na okolite staty. Vcera som videla taku mapku, kde bola incidencia pripadov za posledne dva tyzdne a my a Cesi, Spanieli a Portugalci sme na tom lepsie ako vsetky ostatne europske staty, my klesame a oni zas stupaju - maju 3. vlnu a urobili vsetko podla odporucani, lenze hned ako uvólnili opatrenia tak zas sa im to vratilo.
K tym nezodpovednym mladym - ano, tie partie mladych aj mna vytacaju, ale fakt to nie je len o nich, stvu ta, lebo ich mas na ociach. Pred mesiacom mali covid moji svokrovci - svokor isiel na navstevu ku kamaratovi (obaja okolo 65 rokov) ten kamarat mal uz teplotu, ked ho zavolal, neskor sa ukazalo, ze ten jeho podareny kamos nakazil 5 dalsich ludi vratane svojej zeny, ktora to neprezila. Takze ani stari svoje zvyky a soc. kontakty neopustaju, akurat, ze to nie je tak vidno.

chrobacik41
24. mar 2021

@scorpionflower1 vonku respirator? Tie mame mat len vo vnútorných priestoroch nie v exterieroch 🤔

mirka17
24. mar 2021

Poviem ti to tak jednoducho. každý materiál ktorý sa predkladá na rokovanie vlády, či už je to zákon, nariadenie, vyhláška,a pod. musí mať určité náležitosti, ako je napr. predkladacia správa, návrh uznesenia, samotný materiál (zákon, nariadenie, vyhláška...), doložka vplyvov a podobne. Návrh uznesenia obsahuje vlastne to, na čom sa má vláda uzniesť, teda v návrhu uznesenia je uvedené napr. to že vláda schvaluje zákon, nariadenie, vyhlášku, a pod, a zároven v návrhu uznesenia môže ukladať úlohy, ktoré sa majú urobiť a kto ich má urobiť. Ciže ak chce niekto schváliť ako ty hovoríš vyhlášku, tak ju musí schváliť vláda uznesením, teda nadpolovičná vačšina vlády sa uzniesla na tom, že schvaluje danú vyhlášku, zákon a pod, Takže každý predpis ktorý schváli vláda má svoje uznesenie. Takže kamaratka má na jednej strane pravdu, lebo samotné uznesenie nie je všeobecné závazné, závazný je ten predpis, ktorý sa v uznesení schvaluje. čiže ked vláda povie že uznesením č. to a to schválila vyhlášku, tak ty si nájdeš to uznesenie podla čísla, a zároven vieš akú vyhlášku schválila, vieš že je schválena vládou, lebo sa na tom uzniesla nadpolovična vačšina, a zároven z uznesenia vieš aj to či boli uložené nejaké ulohy, ktorý rezort je zodpovedný za danú vyhlašku a pod.
Pre ludí su závazné nie len zákony a vyhlášky, ale všetky všeobecne závazne predpisy. Vyhláška je len vykonávací predpis k zákonu. Zákon je rámcový dokument, v nom maš len ramcovo opísane o čom je zákon a na jeho vykonávanie , služia vyhlášky, smernice. Teda vyhláška musí byť vždy v súlade so zákonom, lebo z neho vychádza. To len tak pre info

mirka17
24. mar 2021

ešte pre pochopenie, uznesením vlády sa nie len schvaluje, ale aj mení a doplna predpis. To znamená ak chceš do zákona, vyhlášky niečo doplniť alebo zmeniť,prípadne v predpise niečo zrušiť tak vydáš zase nové rozhodnutie, ktoré má svoje číslo a dátum, a ty uvedieš, či uznesením v predpise niečo meníš, doplnaš , zrušuješ, a pod , a ak vláda to uznesenie schváli, tak podla toho uznesenia ty ten predpis upraviš. rozumieš? Ako som písala vyššie, vyhláška je nižší právny predpis a musí byť v súlade so zákonmi, a aj ústavou, takže tu vzniká otázka či sa tými nezmyselnými vyhláškami ktoré robia amateri, neporušuju zákony a hlavne ústava. Ja viem že porušujú, nie je jednoducho v súlade , ale koho to zaujíma. Ja sa tých nezmyselných vyhlášok nedržím, zdrap papiera

estrella5
24. mar 2021

neviem ti odpovedať, ale chápem ťa.... nie je v poriadku, aby dospelí ľudia mali určenú večierku .. a boli pokutovaní a kontrolovaní políciou ako zločinci lebo si dovolili (hoc aj s dodržaním ROR) takú nehoráááznosť akou je opustiť bydlisko po 20tej.. ibaže by sa vírus aktivoval tmou alebo po 20:00 naberal na agresivite? 🤔

scorpionflower1
24. mar 2021

@chrobacik41 to bolo tak, ze ja som ten respirator mala v ruke, preto na mna kricali, ze respirator, keby mam rusko, kricia rusko.

chrobacik41
24. mar 2021

@scorpionflower1 🙈🙈🙈

oli18
24. mar 2021

Teraz o 22,30 hod som cez okno videla, ako dve mlade zabky vedu medzi sebom chalana, ktori ledva stoji na nohach. Byvam v stvrti rod domov a pozname sa tu. Su to ziaci ZS Ii. Stupen. Takze tak niektori mladi dodrziavaju nariadenia.

marseillefan
24. mar 2021

@scorpionflower1 v tomto máš pravdu, aktuálna situácia je taká aká je, pretože kopec ľudí sa správe nezodpovedne...k nám prišla bývať na istý čas svokra a mal som pocit, že sa cíti až nekomfortne, keď sme od nej vyžadovali, aby dodržiavala tie pravidlá, čo dodržiavame my. Pritom ona má nad 60 rokov a patrí do rizikovejšej skupiny.
Ale práve ten zákaz prechádzok do prírody po 20tej je myslím že výlučne kvôli tým mladým, pretože sa zhromažďujú a používajú to ako výhovorku keď ich niekto kontroluje. Inak ja nikam nechodím, takže tých mladých nevídavam, ale čítal som o nich (tuším nejaký minister sa na to sťažoval).

scorpionflower1
31. mar 2021

@marseillefan hej, moze byt, ze ten zakaz vychadzania po 20.00 je kvoli nim. Tu v BA som tiez vidavala take partie pubertakov v piatok vecer z Kauflandu nakupene flasky a idu chlastat. Ja sa inak celkom cudujem tym rodicom, ze ich pustali. Este chapem, ked dovolia sa stretnut s jednym kamaratom/kamaratkou na hodinku cez den v parku, lebo mladi a deti znasaju tu izolaciu este horsie ako dospeli, ale ked ide popijat 10 pubertakov to je riadne cez ciaru. No na ten zakaz vychadzania potom najviac doplacaju taki ako autorka temy, lebo jej zobrali jedinu moznost, kedy ist von. Alebo mne, osobne, vadi, ze si nemozem ist vecer, ked pride konecne muz z roboty, nakupit do potravin, cely den som s malou sama a ju do obchodu tahat nechcem, nakolko este neznesie respirator alebo rusko.
Dôchodci to je zas iny pripad - oni zas nechcu opustit stare zvyky a su tvrdohlavejsi. Takto vymyslal aj moj otec napr. najprv mal covid len za chripocku, ale teraz riadne dava pozor, lebo mu zomreli uz 3 znami, vsetci mladsi od neho. Uz aj na ockovani bol. Teraz zas ma koronu jeho sestra (moja teta - sestdesiatnicka) . Dufam, ze sa z toho dostane.