Voľná živnosť a elektronická komunikácia s DÚ.

ladybug138
11. jún 2019

Dobrý deň. Vedel by mi niekto poradiť? Mám založenú voľnú živnosť popri zamestnaní. Dostala som informáciu, že sa mám prihlásiť na elektronickú komunikáciu s daňovým úradom kvôli podávaniu daňového priznania. Je pravda, že sa aj takéto voľné živnosti musia hlásiť? A ide z mojej strany len o podávanie toho priznania? Ďakujem!

moonlight1210
11. jún 2019

@ladybug138
chapem spravne, ze si zivnost zalozila tento rok (inak by si uz mala premeskane terminy na podanie DP, resp. na podanie informacie o odklade podania DP - kedze musis vsetko eletronicky. papierova podoba by bola to iste, akoby si im nic nedala.)

info najdes priamo na stranke financnej spravy:
https://www.financnasprava.sk/sk/aktualne-dan-c...
otazka c. 1 a druha odpoved v otazke c.3 = tyka sa ta to (kedze budes podavat DP).
najdes tu aj postup registracie (ked budes listovat dole po otazkach).

potom vsetka komunikacia uz bude prebiehat len elektronicky.
papierove podania sa neuznaju, ani keby si ich doniesla na podatelnu DU a prevzali by ti ich (mala by si na nich peciatku o prevzati). su neplatne.
velmi vynimocne (ked je nejaky technicky problem zo strany DU) vie financna sprava poskytnut mailovu adresu, kde sa to da posielat ako pdf.
ale ty si povinna posielat len cez svoju schranku na DU, resp. cez niekoho, kto si ta priradi.
(ak si ta niekto priradi. ale aj tak stale mozes podavat aj ty, aj on. nie si na nom zavisla.)

takze, ako pisem, nemusis podavat doklady iba ty sama za seba. staci ak sa dohodnes trebars s uctovnikom, ktory ti robi uctovnictvo (ten, ak ma svoju zivnost, alebo sro, je urcite prihlaseny), a ten moze dat elektronicky ziadost na DU o to, aby ta k nemu priradili a bude to podavat za teba on.
(ale stale - mozes aj ty, aj on. neobmedzuje ta to.)

tatianaba
11. jún 2019

Ja mam volnu zivnost tiez. A ano,uz vsetko len elektronicky. Len potrebujes mat obciansky preukaz s cipom a kupit si citacku kariet. Ale vobec sa toho neboj, prihlasenie trosku trva,ale nic komplikovane. A vlastne je to vyhoda,lebo uz nemusis kvoli zivnosti nikam chodit,vsetko vybavis na portali financnej spravy.

ladybug138
autor
11. jún 2019

Ďakujem Vám!