Vycestovanie do zahraničia

22. mar 2021

Ahojte,
viem, ze plati zakaz vycestovania do zahranicia. Ale ak potrebujem ist za osobou, ktora potrebuje pomoc (ziadna rekreacia ani nic).
Moja dcera bude rodit (zaciatkom maja) a muz je sluzobne prec, takze ide o pomoc rodine a postaranie sa o starsie vnuca pocas hospitalizacie.
Neviem nikde najst, ake potvrdenie o ucele cesty je potrebne k dokladovaniu cesty respektive ako postupovat.
Budem rada za kazdu informaciu.
Dakujem

missdiva
22. mar 2021

.

iinuska
22. mar 2021

Na stránke ministerstva zahraničných veci treba pozrieť.Zalezi do akej krajiny .Každá ma svoje podmienky

hettinka
22. mar 2021

Zákaz dovoleniek platí do konca apríla. Záleží aj kedy chceš ist a tiež kontrolujú hlavne letiska. Vzala by som pozývací list od dcéry+ potvrdenie, že rodí (prefotenú jej tehotenskú knižku). Pripadne si zavolaj na ministerstvo zahraničných veci.
Tiež si zisti, aké potrebuješ testy, ako staré, či aj potom tam, aká je tam karanténa. To závisi od danej krajiny.

diewcatqoo
22. mar 2021

A planujes tam ist uz teraz alebo az ked sa bude blizit termin porodu? Pretoze myslim, ze do zaciatku maja sa moze mnoho veci pomenit.
My inak tiez cakame, co bude, pretoze sme v zahranici a potrebujeme sa najneskor v maji dostat na Slovensko...

hettinka
22. mar 2021

@diewcatqoo na SK sa dostaneš, len ideš automaticky do 14-dennej karantény a na 8. deň máš ist na PCR testy.

autor
22. mar 2021

Chcela by som cestovat az zaciatkom maja, takze viem, ze sa to moze zmenit a uprimne dufam, ze bude lepsie a volnejsie, ale jeden nikdy nevie a dcera mozno uz nebude moct vybavovat.

Na strankach som nasla len toto https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=aktu...

Konkretne pisu: Polícia bude dôsledne kontrolovať a preverovať účel vycestovania osôb do zahraničia. V prípade porušenia tohto obmedzenia môže byť uložená bloková pokuta na mieste až do výšky 1000 eur a priestupok je možné prejednať až do dvoch rokov od jeho spáchania.
Policajti budú kontroly vykonávať aj na letisku v Bratislave, Košiciach a Poprade, tiež na letiskách na celom území Slovenskej republiky, najmä pri letoch do obvyklých dovolenkových destinácií.
Policajný zbor žiada občanov, aby sa v prípade cestovania do zahraničia leteckou dopravou na iný účel ako na rekreáciu dostavili k odletu v dostatočnom časovom predstihu. Preverovanie účelu cesty do zahraničia môže spôsobiť navýšenie čakacej doby vybavovacieho procesu.
Takisto polícia požiadala verejnosť o poskytnutie potrebnej súčinnosti pri preverovaní účelu ciest do zahraničia predložením hodnoverných dokladov preukazujúcich účel cesty. Aj to pomôže urýchliť proces kontroly a vyhnúť sa zbytočným zdržaniam.

ale nikde konkretne nepisu, aky doklad ma byt dostupny, co sluzi ako "hodnoverny doklad" a podobne. Dufam, ze dovtedy budem zaockovana, prvu davku mam za sebou a cakam na druhu.

diewcatqoo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diewcatqoo
22. mar 2021

@hettinka ano, viem, ze na Slovensko sa dostanem a musim absolvovat testy a karantenu. Radi by sme vsak od karanteny usetrili rodinu. Takze zatial vyckavame, ci to nahodou v aprili/maji nezmiernia

hettinka
22. mar 2021

@diewcatqoo toto sa podľa mna tak skoro nezmeni. Ľudia to riesia prenájmom chaty, kde strávia karantenu.

hettinka
22. mar 2021

@diewcatqoo dokonca zo oddnes sprísnili, že do karantény musia uz aj zaockovani a ti, čo covid prekonali.

missdiva
22. mar 2021

@diewcatqoo na tvojom mieste idem co najskor, snazia sa opat rozbehnut statnu karantenu (aj ked mozno v hoteli ale bude to ovela vacsia katastrofa ako teraz).

Autorke, staci ti pozyvaci list pre dceru. A jedine letiska, ktore budu kontrolovat su tie na SR, odkial , povedzme si, takmer nikto ani necestuje... Mozu ta skontrolovat na hraniciach okresu alebo hranici s rakuskom ak letis napr. z viedne. Viac ako pozyvaci list nie si povinna dokladovat (uz vobec nie ziadne zdrav.zaznamy dcery) nakolko nie je dane akymi dokumentmi sa ma clovek preukazovat. Takze chod uplne vklude.

diewcatqoo
22. mar 2021

@hettinka ano, tiez to mame v plane takto poriesit, ak by sa to nahodou nezmiernilo dovtedy. Mrzi ma to, pretoze na Sk musim nutne vycestovat kvoli jednemu blbemu dokladu... pritom covid mame za sebou, rodina zaockovana.
Snad sa mi podari najst si aspon chatku s dobrym vyhladom 🙂

missdiva
22. mar 2021

A zial ockovanie ti je na nic, a ani s nim nemozes v nasej krajine momentalne na dovolenku.

hettinka
22. mar 2021

@diewcatqoo spojis prijemne s užitočným 😍

hettinka
22. mar 2021

@missdiva keby Cibuľa a jej podobní neprovokovali, nemuselo to tak byt. Lenže oni si potrebovali robiť PR, ešte sa prececurat v telke, a teraz sedime za trest doma všetci. Toez má to nasr(dilo), a to som ani nikam ist aktuálne nechcela.

iinuska
22. mar 2021

Aj keď uvoľnia opatrenia,hranice budú ako posledné.

diewcatqoo
22. mar 2021

@missdiva
@hettinka
Ja mam teda este v plane poziadat si o vynimku. Len tak z prce, odvolat sa na pana Holleho a spol...
Covid mame za sebou, rodina na sk zaockovana, doma nechodime nikde, sedime cely cas na zadku, takze moznost nakazit sa je minimalna, na sk by sme sli autom, zastavili by sme jedine na dotankovanie...
Stve ma to velmi, pretoze niektori maju pravidla niekde a ja som ako taka krava bola minuly rok 6x v karantene, opatrenia dodrziavam v ramci moznosti a zachovania zdraveho rozumu, rodicov som nevidela rok, babku takmer dva roky. O synovi, ktory nevidel na zivo starych rodicov uz vazne dlhu dobu ani nehovorim.

missdiva
22. mar 2021

@hettinka oprava, budu sediet za trest doma vsetci co tazko pracuju a chceli si raz za rok dovolit dovolenku, "Cibula a jej podobni" ako si to ty nazvala si budu cestovat dalej a este si to daju do nakladov ako "pracovnu cestu"
Vratili sme sa pred r. 89

hettinka
22. mar 2021

@missdiva áno, oni si pôjdu na “pracovnú cestu” a “skontrolovať vlastnú nehnuteľnosť” a my budeme sedieť doma. Už len ostnaty drôt chyba na hraniciach.
Keby teda aspoň slovenské hotely otvorili pre plebs.

diewcatqoo
22. mar 2021

Inak, k tym vyvolenym.. dnes som prave citala, ze v niektorych statoch sa uz zacina rozbiehat tzv. vakcinacny turizmus 🙂

autor
22. mar 2021

@missdiva dakujem