Vydedenie
Nevedel som o tom, že môj otec prepísal za života svoj dom na sestru. Keďže už mu to moc nemyslelo zrejme sa nechal zmanipulovať.
Teraz po jeho smrti to vyšlo na javo. Je oficiálna možnosť proti tomuto prepisu teraz "bojovať" ? Ďakujem za odpovede.
@irriss oki, tak ty to kombinujes...takyto vydedeny synby sa mohol domahat na sude urcenia ze zavet resp. Jeho vydedenie je neplatne... ale ak bol vydedeny opravnene,tak ma smolu. A takyto opravnenevydedeny syn by mohol podat zalobu o urcenie neplatnosti darovacej zmluvy, ale asi by nebol uspesny lebo by nepreukazal naliehavy pravny zaujem... problematika je zlozitejsia 😉
a ako je to v tých prípadoch, keď sa kupovali byty do osobného vlastníctva a matka takto štátny alebo družstevný byt postúpila len jednému z detí?
@stela01 @peter11111 o tom či tu platí trojročná premlčacia doba by sme mohli diskutovať... 😉 podľa mňa právo na určenie ABSOLUTNEJ (nie relatívnej) neplatnosti právneho úkonu nepodlieha premlčani...
Prepac ze ti sem zasahujem ale zaujala ma tvoja tema kedze mam podobny problem.Babka prepisala ze vraj svoj dom na bratranca.Zatial este nebola pozostalost lebo babicka je len par dni po smrti.Ocino tam ma ciastku po dedkovi ale niekde pocul ze do kym ho babka nevidedila ze by mal mat narok aj po nej.Neviete mi poradit ako to je?Este raz zakladatelke temy sa ospravedlnujem ze som jej sem zasiahla
@peter11111 ...posledná úvaha, možno by namiesto žaloby o určenie neplatnosti darovacej zmluvy bolo lepšie podať žalobu o určenie, že dom patril pred smrťou poručiteľovi alebo žalobu o určenie, že dom patrí do dedičstva. tam by sa ako predbežná otázka riešilo to, že bola darovacia zmluva absolútne neplatná...ale ak nie si právnik, tak takéto veci by bolo dobré zveriť advokátovi, lebo sa to náročne vysvetľuje... držím prsty. utekám, dieťa mi plače 🙂
ďakujem pekne za všetky vaše rady a úvahy, musím o tom ešte pozisťovať ďaľšie podrobnosti a zas sa s dovolením ozvem. ešte raz ďakujem.
@simonkato ahoj, zistite si najpr na katastri ako babka previedla dom na bratranca.. a potom si prečitaj celu túto tému od začiatku, už to tu bolo vysvetlené že vydediť ho nemusela ak dom previedol za svojho života darovacou zmluvou alebo ho tomu bratrancovi predal a existuje platna kupna zmluva.
@inkinka podľa môjho názoru keď ho raz odkúpila do vlastníctva bez akýchkoľvek obmedzení (napr. družstevné byty zvykli mať obmedzenie predaja nehnuteľnosti x rokov po odkúpení) tak s ním môže počas svojho života nakladať podľa svojej vôle, takže kludne aj darovať alebo predať len jednému z detí.. ako píše
martini chcelo by to dať viac info 🙂
@martini hm, žaloba o určenie je vo všeobecnosti výhodná keď už pre nič iné tak preto že je dôkazné bremeno na súde narozdiel od žaloby o neplatnosť kde je bremeno dokazovanie na žalobcovi, ale inak neviem ako to beží v praxi, koľko pozornosti tomu dokazovaniu súd skutočne venuje, takže neviem posúdiť či v tomto konkrétnom prípade by to bolo lepšie 😖
súrodencov spoznáš až ked sa jedná o dedičstvo....
@martini hmm, asi som sa blbo vyjadrila, myslela som skôr to že ti stačí dôkaz označiť ale nemusíš ho predložiť, vykoná ho súd, ale myslím že toto celé je bezpredmetné, práve pozerám že v praxi sa tieto druhy žalôb dosť stotožňujú (žaloba o neplatnosť ako druh určovacej žaloby - pozri: http://www.najpravo.sk/judikatura/obcianske-pro...)
rozmyšľam v čom by potom bola určovacia vôbec výhodnejšia, myslím že je to viacmenej jedno akurát by bolo dobré dať predbežné opatrenie o zákaz nakladania s nehnuteľnosťou , aby ju sestra nepredala tretej osobe.. to by už bolo zabité celkom..
@peter11111 ako si to po dlhšom čase vyriešil.som v podobnej situácii

@zabka88 tí si právnička?