icon

Vymáhanie splatenia faktúr

iva87
5. mar 2012

Ahojte, chcela by som sa s vami poradit lebo uz s manzelom nevieme ako dalej, Ide o to, ze ako zivnostnik pracuje pre jednu firmu, ktora mu uz 3 mesiace nevyplatila faktury, to znamena, ze naposledy mal zaplateny november minuleho roka aj to s mesacnym oneskorenim, odvtedy uz nedostal ani cent. Je nejaka moznost tieto peniaze vymahat?

kaktusik007
•
6. mar 2012

@iva87 no je, ale kedze pracuje ako zivnostnik, riadi sa to vsetko obchodnym zakonnikom.... a ked sro skrachuje, tak nedostane v podstate skoro nic.... hold, rizika prace na zivnost...

tin007
•
6. mar 2012

@iva87 ano, samozrejme; napiste doporuceny list konatelovi danej spolocnosti, prilozte kopie faktur a vyzvite ich,a by to uhradili (kedze sluzby zo strany tvojho manzela boli splnene - boli, ze?) v lehote napr. 14 dni v opacom pripade sa obratite na sud. Uvidite, ako zareaguje, lebo vy budete mat doklad (dorucenku) a dalej (ak nezaplati) mozete poziadat sud o vydanie platobneho rozkazu

st2
•
6. mar 2012

@iva87 este by som doplnila predtym ako to dat na sud je potrebne im dorucit trikrat upomienku, najlepsie s dorucenkou do vlastnych ruk
cize upomienkovat a snad sa konatel prebudi a zaplati, dalsia moznost rychlo si hladat novu pracu kedze robit pre niekoho kto neplati asi nie je nic moc

iva87
autor
•
7. mar 2012

Dakujem baby, ano on ma vsetky podmienky splnene, firma pre ktoru pracuje neskrachovala, vyhovaraju sa na to, ze ani im nezaplatili ich faktury ☹ Manzel nie je jediny komu nevyplatili faktury dokopy vieme asi o 8 zivnostnikoch, dalo by sa to v takomto pripade riesit aj spolocnou zalobou?

kaktusik007
•
7. mar 2012

@iva87 asi dalo, ale najlepsie je to riesit navrhom na platobny rozkaz - sud rozhodne relativne rychlo, ze ma zaplatit... a ak to nadobudne pravoplatnost, je to exekucny titul.... akurat sa dostavas do situacie ze sa m oze odvolat - v tom pripade sa nariadi hlavne pojednavanie (aj o pol roka ci rok) no a tak skoro peniaze neuvidite...

tin007
•
7. mar 2012

@st2 nie je vobec potrebne dorucit 3x upomienku, stacilo by aj preukazatelne dorucenie faktury, takze 1x vyzva na uhradu bohato staci.
@iva87 spolocnou zalobou nie, lebo kazdy je samostante podnikajuci subjekt; to by musel tvoj muz odkupit pohladavky od ostatnych a potom by to mohol vymahat jednou zalobou

st2
•
7. mar 2012

@tin007 no neviem ako to je presne, ale riesilia som sudnou cestou teraz jeden taky pripad a sud vyzadoval 3x upomienku 😕 a inak sud sme vyhrali a kedze sro nema prachy aj tak sa toho nedomozeme, skusame este exekucnou cestou ale ak nic nevlastni mame aj napriek tomu smolu

tin007
•
7. mar 2012

@st2 nikde v zakone nie je uvedena povinnost 3x niekoho vyzyvat, to je len taky "zvyk", zakon hovori o preukazanom doruceni (stanovuje podmienky co a ako) a to je vsetko

st2
•
7. mar 2012

@tin007 aha fakt 😕 no super aspon som mudrejsia
a preukazane dorucenie moze byt aj podaci listok z posty ze to bolo zasielane doporucene

tin007
•
7. mar 2012

@st2 ano, bud podaci listok, ale ovela lepsia je dorucenka