icon

Výmena vodičského preukazu pri zmene priezviska

11. máj 2025

Dobry den, je tu nejaky zamestnanec policie co robi na dokladoch?
Zaujimalo by ma, ci ak si idem dat spravit novy vodicak z dovodu zmeny priezviska, ci dostanem nejaky papier, ze cakam na novy vodicak s ktorym mozem pocas tej doby soferovat?
A rovnako, ci mierne nalomeny vodicak sa povazuje za neplatny a moze mi byt pracovnikom odobraty na mieste?
Dakujem za odpovede ludi ktpri sa vazne vyznaju a nie len hadaju

Strana
z2
patka06
11. máj 2025

VP odovzdáš, až keď si preberáš nový.
Mierne nalomený je poškodený, ale nie neplatný - treba to čím skôr vymeniť

autor
11. máj 2025
@patka06

VP odovzdáš, až keď si preberáš nový.
Mierne nalomený je poškodený, ale nie neplatný - treba to čím skôr vymeniť

@patka06 aj obciansky odovzdas az ked si preberas novy?

patka06
11. máj 2025

áno, ak je platný a meníš len kvôli zmene priezviska

adka3321
11. máj 2025

Ja som si tiez bola teraz vybavovat novy OP a VP po zmene priezviska, stale cakam na nove doklady, zatial pouzivam stare. Tie odovzdam az ked si pojdem po nove.

autor
11. máj 2025
@adka3321

Ja som si tiez bola teraz vybavovat novy OP a VP po zmene priezviska, stale cakam na nove doklady, zatial pouzivam stare. Tie odovzdam az ked si pojdem po nove.

@adka3321 no to je krasne. Mne zobrali OP aj pas jak keby sa nechumelilo. A pritom mi nedala na vyber, zobrala ich a na ziadost napisala ze stare su odovzdane

babushkaem
11. máj 2025

Tiez SIM to tento tyzden riesila, zoberú mi ich az ked budem mat nové doklady.

andrea_82
11. máj 2025

Nemala si ich uz po skonceni platnosti? Vtedy ich hned musis odovzdat.

autor
11. máj 2025
@andrea_82

Nemala si ich uz po skonceni platnosti? Vtedy ich hned musis odovzdat.

@andrea_82 nemala, pas som si robila minuly rok, este som jej vravela ze ved ale ja ho mozem pouzivat do konca platnosti...tak bola dolezita a ze je neplatny pretoze zmenou mena sa stal neplatnym

kvietok2012
11. máj 2025

Vôbec nebola dôlezitá ako píšeš, ale pas sa berie pri podaní žiadosti. (Ja pracujem na odd.dokladov)
Vp ti nechávajú a plus dostanes papier,ze sa ti vyrába.
To ,ze ho máš nalomený, si mala vymeniť už dávno, ak by ťa policajti zastavili, môžu ti ho zobrať.

adka3321
11. máj 2025

Pas zobrala aj mne, to neriesim. Ale vodicak a obciansky mi vratila, kym budu nove doklady.

adka3321
11. máj 2025
@kvietok2012

Vôbec nebola dôlezitá ako píšeš, ale pas sa berie pri podaní žiadosti. (Ja pracujem na odd.dokladov)
To ,ze ho máš nalomený, si mala vymeniť už dávno, ak by ťa policajti zastavili, môžu ti ho zobrať.

@kvietok2012 Mozem sa ta spytat, len tak zo zaujimavosti, ked som si isla dat robit tie doklady, citala som, ze treba doniest aj sobasny list (aj na nastenke to mali napisane), tak som ho samozrejme doniesla a ani sa nan nepozrela, len pozrela do systemu. Naco ho potom pytaju doniest, ked nan ani nepozrie?

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

@kvietok2012 policajti ma zastavili xkrat a neriesil to ani jeden.
Dolezita bola, to ze som napisala ze som pas mala rok stary s tym nic nema. Jak ze pas a obciansky je neplatny ale vodicak je platny aj so starym menom?
OP mi nevratila. A ze mi zobrala VP mi tiez nedala ziaden papier.
Tvrdis, ze civilny pracovnik za prepazkou ma pravo odobrat VP a nedat ziaden doklad k tomu?

kvietok2012
11. máj 2025

Op sa nechava kvoli tomu, ze ked niekto používa e-podpis, tak aby ho vedel aj ten mesiac využívat. Pri vymene dokladov (ak bola podaná žiadost) jedna ziadost ostava u nej a jedna je tvoja.
To, ze to policajti neriesili, k tomu sa vyjadriť nemôžem, mala si sa ich na to opýtať..
.a kde tvrdím, ze ti pracovník má pravo zobrat vp a nedat papier?

kvietok2012
11. máj 2025
@adka3321

@kvietok2012 Mozem sa ta spytat, len tak zo zaujimavosti, ked som si isla dat robit tie doklady, citala som, ze treba doniest aj sobasny list (aj na nastenke to mali napisane), tak som ho samozrejme doniesla a ani sa nan nepozrela, len pozrela do systemu. Naco ho potom pytaju doniest, ked nan ani nepozrie?

@adka3321 ono je dobré mať sobásny list z dôvodu, ze ked matrika zle nahrá nové priezvisko, tak to vieme skontrolovať aj na sobášnom liste...ja tiež len meno prečítam klientke a keď mi povie že je správne, tak SL mi uz ukazovať nemusí.

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

Op sa nechava kvoli tomu, ze ked niekto používa e-podpis, tak aby ho vedel aj ten mesiac využívat. Pri vymene dokladov (ak bola podaná žiadost) jedna ziadost ostava u nej a jedna je tvoja.
To, ze to policajti neriesili, k tomu sa vyjadriť nemôžem, mala si sa ich na to opýtať..
.a kde tvrdím, ze ti pracovník má pravo zobrat vp a nedat papier?

@kvietok2012 netvrdis, ja sa pytam.
Odpovedas na to co sa nepytam, tak som sa spytala na rovinu. Mna nezaujima ci by mi nejaky policajt mohol dat pokutu ak by ma zastavil. Pretoze sa to nestalo. Mna zaujima, ci mi pracovnik oddelenia dokladov moze vziat VP a tvrdit ze mi ho do ruky nemoze dat naspat z dovodu ze je neplatny?
Po prve zobrala mi OP aj ked som ju ziadala aby mi nechala aspon jeden doklad. Na to mi povedala mala som si priplatit za skorsie dodanie.
Po druhe, vzala mi VP ktory nevadil policajtom(nemala som dovod sa ich na to pytat, pre nich bol platny, iba pre nejaku dolezitu civilnu pracovnicku za prepazkou bol neplatny)
Po tretie nedala mi ziaden doklad o tom ze z akeho dovodu mi odobrala VP.
Suhlasis teda so mnou ze nekonala spravne? Ak tak prosim kde sa mozem na dany postup stazovat?

kvietok2012
11. máj 2025

Ked ti pracovnik zobral vp, tak si si hmed podala žiadost o nový?
Op si si menila z dôvodu zmena mena po sobáši? Platný si ho este mala?
Odpovedz mi na tieto otazky, lebo ťažko sa mi niečo píše, u nas je vela dovodov prečo sa doklady berú a kedy nechávaju... (píšem v dobrom)

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

Ked ti pracovnik zobral vp, tak si si hmed podala žiadost o nový?
Op si si menila z dôvodu zmena mena po sobáši? Platný si ho este mala?
Odpovedz mi na tieto otazky, lebo ťažko sa mi niečo píše, u nas je vela dovodov prečo sa doklady berú a kedy nechávaju... (píšem v dobrom)

@kvietok2012 op/pas/vp som mala vsetko platne. Isla som si vymenit z dovodu sobasa a aj zmeny trvaleho bydliska.
Ak mi povedala ze VP je neplatny a musim si za neho zaplatit 40€ s lehotou do 10 dni, povedala som jej ze nech mi ho vrati, ze ked mam na to 30 dni od sobasa ze si ho dam neskor. Hlavne v starom som mala ze potrebujem okuliare, ale medzi casom som bola na operacii oci a teda uz som si to na novom nechcela dat, aby som to mala naporiadku.
Povedala mi ze musim mat doklad od obvodneho, ze nepotrebujem okuliare. Tak som jej povedala opat, ok dajte mi ho aby som mohla soferovat kym ziskam potvrdenie od obvodnej. (Nehovoriac ze obvodnu mam v inom meste a takto bez VP je to o dost komplikovanejsie) ako hovorim, policajti ma zastavili a ziadnemu to nevadilo, ale teraz samozrejme ak by ma ako naschval zastavili, tak to je na pokutu, pretoze v systeme svietim ako ze moj VP je na skartovani.... a na to mi ona zacala dolezito odvrkovat ze ona ho z ruky nemoze dat, ze je neplatny a ona ho musi znicit.

kvietok2012
11. máj 2025

Pri sobáši sa pas berie hned pri podaní žiadosti...
Op sa nechava z dôvodu ako som písala vyššie.
Vp ti ASI zobrala z dovodu ze si ho mala prasknutý...

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

Pri sobáši sa pas berie hned pri podaní žiadosti...
Op sa nechava z dôvodu ako som písala vyššie.
Vp ti ASI zobrala z dovodu ze si ho mala prasknutý...

@kvietok2012 no, minimalne na zobratie OP nemala narok teda🤷‍♀️
A ked tu spravila chybu pochybujem ze ma pravomoc zobrat VP len preto ze je nalomeny...moze ma vyziadat o skoru napravu, ale nemusi to byt okamzite predsa. A tym ze je VP poskodeny neznamena ze nemozem soferovat.
Volala som s policajtami znamymi a ti mi povedali ze aj ked odoberu pri kontrole poskodeny OP/VP tak da namieste doklad o dovode odobratia. Tato mi nedala nic.

kvietok2012
11. máj 2025

Vp ti podla mna zobrala preto, ze bol nalomený/(zlomený/chybalo z neho ) , tym pádom je neplatný...ale op neviem preco ti zobrala...nechcela si este zmeniť aj trvalý pobyt?

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

Vp ti podla mna zobrala preto, ze bol nalomený/(zlomený/chybalo z neho ) , tym pádom je neplatný...ale op neviem preco ti zobrala...nechcela si este zmeniť aj trvalý pobyt?

@kvietok2012 menila som aj trvaly, pisala som vyssie.
Z VP nechybalo, bol mierne puknuty. Tazko verit ze policajtom na kontrole nevadi a ti ho za neplatny nepovazuju a civilna pracovnicka za prepazkou ma tu moc a nemusi k tomu vypisat ani doklad ze preco ho odobrala

autor
11. máj 2025
@kvietok2012

@kvietok2012 Podľa legisatívy je vodičský preukaz neplatný, ak:

uplynula jeho platnosť,

obsahuje neoprávnene vykonané zmeny,

meno alebo priezvisko v ňom uvedené nezodpovedajú skutočnosti,

údaje v ňom uvedené nie je možné identifikovať,

držiteľ nahlási jeho stratu alebo odcudzenie,

za tento bol vydaný nový vodičský preukaz,

jeho držiteľ je držiteľom aj iného platného vodičského preukazu, ktorý bol vydaný skôr,

jeho držiteľ zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho,

bol vydaný v rozpore so zákonom,

sa jeho držiteľ vzdal vodičského oprávnenia,

vodičské oprávnenie v ňom uvedené sa odobralo alebo obmedzilo.

Neviem ci je to cele znenie, ale legislativa asi nic nehovori o puknutom vodicskom, kde su viditelne udaje

kvietok2012
11. máj 2025

A ked si sa jej opytala, ze preco ti ten vp zobrala a preco ti nevystaví papier o tom, tak čo ti na to povedala?

autor
12. máj 2025
@kvietok2012

A ked si sa jej opytala, ze preco ti ten vp zobrala a preco ti nevystaví papier o tom, tak čo ti na to povedala?

@kvietok2012 co pri zmene trvaleho sa berie obciansky pri podani ziadosti? Vtedy clovek nemusi podpisovat elektronicky?
No co by mi povedala, ze si plni svoju pracu, ze urcite by mi policajti spravili to iste. Ale ziaden policajt mi nezobral ked ho videl a hlavne od kedy to s policajtami zistujem tak sa len rehocu ze jedna civilna pracovnicka za prepazkou si to dovolila.

kvietok2012
12. máj 2025

Nie op sa neberie ani pri zmene tp

adka3321
12. máj 2025
@kvietok2012

@adka3321 ono je dobré mať sobásny list z dôvodu, ze ked matrika zle nahrá nové priezvisko, tak to vieme skontrolovať aj na sobášnom liste...ja tiež len meno prečítam klientke a keď mi povie že je správne, tak SL mi uz ukazovať nemusí.

@kvietok2012 dakujem 🙂

autor
12. máj 2025
@kvietok2012

Nie op sa neberie ani pri zmene tp

@kvietok2012 a vies mi prosim poradit podla akeho ,akona ci paragrafu sa nechava OP a moze sa odovzdat pri prebrati noveho?
Lebo oni stale tvrdia ze sa odovzdava so ziadostou...a ja nechapem jak mozu platit rozne pravidla. Ty vravis ze nechavas op, babam tu nechali op...len mne mali pravo vziat 🤷‍♀️

autor
12. máj 2025
@adka3321

@kvietok2012 dakujem 🙂

@adka3321 priapdne vies mi povedat, ty si pracovnika ziadala nech ti vrati OP ze musis pouzivat na elektronicky podpis, ci ti vratila automaticky?

adka3321
12. máj 2025

Ja som sa jej len spytala, ci budem moct soferovat (lebo som nevedela, ci mi zoberie tie doklady alebo nie) a ona, ze ano a automaticky mi vratila aj OP aj VP, iba pas mi zobrala.

patka06
12. máj 2025

Ešte mi napadlo, ak si si dala doručiť OP na adresu /nie prevzatie na odd. dokladov/, vtedy si ho nechajú hneď pri podaní žiadosti o nový.

Strana
z2