Vyplatí sa investovať do patentovania v biznise?
Poznáte niekoho kto si niekedy niečo patentoval a predával to? Vidíte v tom nejakú budúcnosť? Náš známy s tým nemá žiadne skúsenosti a chce si dať patentovať jednu blbosť. Neviete približne koľko peňazí by na to potreboval?
Chceme ho odhovoriť a presvedčiť že Číne nedokáže konkurovať.
@melanta tak len toto nech si neprečíta 😅
Ok. A nevieš koľko ho to cele stálo? Aj keby to nebola blbosť, on nie je schopný sa o ten patent postarať sám a s výrobou a propagáciou otravuje všetkých naokolo + nemá ani euro na to, aby to začal vyrábať.
Takže by ma zaujímalo aj to, koľko eur potrebuje ak chce niečo také začať.
Tvoj kamarát bol zrejme šikovný, keď to vedel predať automobilke. Ten náš známy má tlačítkový telefón a nemá ani svoju emailovu adresu. Myslíš, že taký jednoduchý človek je schopný to niekam posunúť?
@melanta nie je schopný si ani zistiť ako má postupovať, len všetko by sme mali za neho zisťovať a vybavovať my okolo neho.
Vymyslieť niečo je ta najľahšia vec na svete.
Výroba, cena, propagácia - to je niečo extrémne objektívne. Niečo môže mať nízke náklady na výrobu, môže to byť jednoducho spropagovateľné, niečo môže byť mega náročné a nákladné. Dotyčný, ktorého som spomínala, nemal problém predať to. Ponúkol to obyčajným mailom automobilkám, dostal ponuky z viacerých.
Vymyslieť niečo je tá najľahšia vec. Naozaj? Tak prečo si to nevymyslela ty a nezarábaš na tom? Ani náhodou to nie je najľahšia vec. A vôbec nie je prekážkou, že má tlačítkový mobil a nevie pracovať s vyhľadávaním informácií. Som smutná z toho, ako jedna žena dokáže niekoho tak zhejtovať namiesto toho, aby hľadala cestu, ako mu pomôcť. Jemu postačuje, aby našiel človeka, ktorý sa pre jeho nápad nadchne a pôjde do toho s ním. Tvoj známy ako ten, ktorý priniesol nápad a druhý ako ten, kto to zrealizuje. Ak nie ste ochotný pomôcť mu so všetkým, pomôžte mu nájsť niekoho, kto sa k nemu pridá a pomôže mu. Čudovala by si sa, koľko jednoduchých ľudí vymyslelo niečo mega užitočné. Ale mali podporu namiesto hejtovania.
@melanta tak bohužiaľ že ty si z toho smutná. Mňa ten patent absolútne nezaujíma a nemienim tomu venovať ani sekundu svojho času a energie. Mám úplne iné záujmy, svoje starosti a nie som charita ani matka Tereza aby som niekomu pomáhala plniť jeho sny. Ak niečo chcem tak si za tým idem a neotravujem celé okolie aby všetko vybavili za mňa.
Ďakujem pekne za takú prácu aby mi každý naokolo všetko vybavil.
A áno, vymyslieť niečo je jednoduché, stačí trošku kreativity. Zložitejšie je vymyslieť ako to vyrobiť a vyrobiť to.
Manžel si robí školenie na patentovom úrade, aby mohol písať takéto patenty, ale prax už má. Každý nápad ktorý by mohol byť v budúcnosti patentom najprv treba preveriť či taký alebo podobný už neexistuje alebo či neexistuje podobný úžitkový vzor. Tiež je rozdiel či by si to dal patentovať na Slovensku alebo by to chcel celosvetovo. Ak by to chcel patentovať, treba si nájsť patentového zástupcu, ktorý vypracuje patent ale treba k tomu doložiť dokumentáciu a ak sa dá aj funkčný prototyp. Ak si dokumentáciu nevie napísať sám, lebo je z viacerých technologických oblastí, potrebuje si nájsť odborníkov v tejto oblasti ktorú by sa tomu venovali. V závislosti od náročnosti patentu sa potom cena za prácu môže vyšplhať na niekoľko tisíc, cca 250 e za hodinu si účtujú. Manžela už oslovili viacerí ľudia ktorí od neho chceli aby im to napísal, ale v 90 % sa jednalo o ľudí čo si mysleli že vymysleli perpetuum mobile a nevedeli to podložiť fyzikálnymi zákonmi. Vymyslieť niečo čo stojí za to dá zabrať.
@barju ďakujem. Dotyčný ani nevie ako by sa to dalo vyrobiť. Len to má nakreslené a otravuje všetkých okolo aby mu vyrobili ten úžitkový vzor, pýta peniaze na ten patent - tuším 500e, podľa každého je to somarina, len on si myslí, že objavil Ameriku.
Vo všeobecnosti či je to somarina by mali posúdiť odborníci v oblasti, keďže neviem o akú oblasť sa tu jedná, aj to niečo stojí ale väčšinou sa očakáva že dotyčný s nápadom vie ako to vyrobiť. To je to prvé čo sa pýtajú či má vyrobený prototyp na základe ktorého by zhodnotili funkcionalitu a vedeli to priemyselne vyrábať.

Je to naozaj blbosť alebo je to blbosť podľa teba? Prečo ho je potrebné odhovárať? Čo tak ho radšej podporiť? Napríklad poznám človeka, ktorý si dal jednu blbosť patentovať a potom to za pol milióna eur predal jednej automobilke. Nie všetci nakupujú z Číny. Vždy boli aj budú ľudia, ktorí idú po kvalite a zaplatia za domáci produkt, napriek tomu že čínsky je 10 násobne lacnejší.