Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky a plánovanie ďalšieho tehotenstva
Ahojte. Aké mám možnosti, čo najvýhodnejšie pre mňa? V auguste mi končí RD, ale začali sme sa opäť snažiť o ďalšie bábätko. Možno už som aj tehotná, len ešte o tom neviem 🙂...Moja pozícia bola zrušená počas RD, po návrate by ma čakala výpoveď, keďze firma pre mňa vhodnú pozíciu nemá. Pracovný pomer trvá od roku 2009 a môžu nastať 2 možnosti:
1. Ak otehotniem do augusta, som v ochrannej lehote a výpoveď mi dať nemôžu, že? Musia ma zaradiť na nejakú pozíciu. Ale čo ak ozaj takú nemajú? Neviem si predstaviť,kde ma ,,upracú,, kým nastúp na MD. V prípade otehotnenia samozrejme písomne informujem zamestnávateľa a čo dalej, pockám kde ma zaradi ako tehotnu? Mam narok aj na zvysenie platu pocas RD, vsak? Lebo kazdemu rocne zvysuju a ja na RD,MD tiez nemam byt o to ukratena.
2. Ak neotehotniem do ukončenia RD, čo je pre mňa najlepšie? Vraj mám počítať, ako mi bolo odkázané, ze ak dohoda,tak 3 mesiace odstupné, ale ak výpoveď,tak 2 mesiace výpovedná a 2 mesiace odstupné. Samozrejme ak ukončenie prac.pomeru,tak chcem možnosť mat čerpať najvyššiu podporu. Mám ešte 30 dní dovolenky. Ako sa dopracovať k najvyššej podpore,ak sa nezadarí a neotehotniem? Všade kde pozerám,som nasla ze nad 10 rokov je odstupne 4 mesacne,nejak ma chcu oklamat. V kolektivnej mame ze ak sa rusi zamestnavatel alebo jeho cast,mame narok na odstupne 6 mesacne. Zrusenie pozicie sem spada??? Nechapem,co je zrusenie casti zamestnavatela.Nezda sa mi to.
Zamestnvateľ ani časť zamestnávateľa sa ale neruší, ruší sa len tvoje pracovné miesto.....časť zamestnávateľa môže byť napr.jedna pobočka alebo filiálka, nie jedno - dve pracovné miesta....
Pokial ide o zvýšenie platu. Je rozdiel, či sa vraciaš z MD alebo RD. Pokial z RD tak nárok na zvýšenie platu máš vtedy, ak to navýšenie je zmluvne dohodnute napr.v tvojej prac.zmluve, kolektívnej zmluve, mzdovom predpise alebo je obvykle, že sa to každoročne uplatňuje.

Nárok máš pri výpovedi na 3-mesačne odstupne a 3-mesačnú vyp.dobu, pri dohode 4-mesačne odstupne, to je v ZP. Ale možno máte dohodnute niečo iné.
Pokial sa rusi len cast zamestnávateľa to je napr.nejaká prevadzka prip.oddelenie, výrobná jednotka, ak vypadne z org.štruktúry (nie sa iba presunie, zlúči, prerozdelí..)
Môžu ta preradiť len s tvojim súhlasom, bez súhlasu by ti mohli dať iba iné miesto zodpovedajúce prac.zmluve. Inak je to prekážka na strane zamestnávateľa. Výpoveď ti sice dať nemôžu, no dohodu o rozviazaní PP, áno.
Najvyššia podpora = max.denný vymer.zaklad = vymer.zaklad v rozhod.obdobi/počet dni poistenia (kal.dni). Takze tzn. najskôr musis mat opäť aktivne poistenie (nemôžeš byt na MD alebo RD) a mat prijem. Ostatne si asi vieš podelit.