Výpoveď počas rodičovskej a dávka v nezamestnanosti

sofun
5. máj 2014

Dobry den. Mal by som jednu rozsiahlejsiu otazku. Jedna sa o to, ze zena dostala v praci vypoved ku dnu 31.05.2014 z dovodu rusenia firmy. Momentalne je na rodicovskej dovolenke a pobera rodicovsky prispevok. Docital som sa, ze by bolo vhodne nastupit este aspon na 1 den do prace a vycerpat si 1 den dovolenky (zvysok si nechat preplatit). Vraj to ma vplyv na vysku davky v nezamestnanosti. Na urad prace by sa chcela zena zaevidovat od 1. juna a poberanie rodicovskeho prispevku prehlasit na muza (na mna).
Chcel by som sa opytat, ak by zena nastupila na ten posledny den do prace (30. maja), tak rodicovsky prispevok moze poberat do konca maja (31. maja) a na muza ho prehlasit od 1. juna? A ake dalsie povinosti treba spravit, ak by chcela skoncit cerpanie rodicovskej dovolenky ku dnu 29.maja? Dakujem. Martin

margarita
5. máj 2014

najlepsie spytat sa priamo tetusiek na UPSVar e, napr. ja som rovnaky pripad, s tym, ze mi zrusili pracovisko ale tym padom mam narok aj na 3 mes.odstupne, ale dovolenku mi nedovolia cerpat fyzicky, kedze vlastne uz nemam to miesto KAM nastupit ci uz len fiktivne na 1 den. no preplatia mi ju spolu s tym odstupnym.
Takze moja rada je, pytat sa presne tych, ktori to budu riesit 🙂

gapa
5. máj 2014

@sofun Zamestnávatel musí súhlasiť s čerpaním dovolenky ten 1den (je to sobota, tak aj to sa dá, len ak robí na smeny, ak nie, treba v piatok a zvyšok dovolenky preplatiť spolu s odstupným. Treba podať odhlšku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 8dní od ukončenia RD a znovu dať prihlášku najneskôr den po ukončení prac.poemru (ak chce byť poistená aj potom)-môže naraz vybaviť, lebo nemôže trvať naraz aj dôch.poistenie zamestnanca a aj dôch.poistenie štátom.
Na upsvar požiada o ukončenie poberania RP na seba 31.5. a požiada manžel od 1.6. (môžeš, ako píšeš), vyžiada si potvrdenie o ukončení a to dá na odd. kde sa eviduje za uchádzača o zamestnanie +ZP.
Na zdr.poistovnu tiež potom s potvrdením o dobe poberania RP a potvrd. o zaevidovaním, treba to vybaviť. A aj za otca to poberanie Rp do zdr.poistovne ohlásiť začiatok a potom koniec.
Ale ak 3roky dieťa dovrši do 1roku od ukončenia prac.pomeru, tak to môže urobiť aj neskôr (len ak by mali meniť zákon, tak skôr).

fidorka7
6. máj 2014

rodičovský príspevok môže poberať do troch rokov veku dieťaťa, bez ohľadu na to, či pracuje alebo je evidovaná na úrade práce. Ak však chce vyčerpať podporu, musí ukončiť poberanie Rp nakoľko sociálna poisťovňa by súbeh oboch dávok považovala za neoprávnenú výplatu - t.j. tak ako píšeš, k 31.05.2014 požiada manželka o ukončenie výplaty RP, od 01.06.2014 si oň požiadaš ty a ona od 01.06.2014 podporu. Súbeh dovolenky a RP sa neskúma, len súbeh podpory a RP.

sofun
autor
12. máj 2014

Dobry den. Ospravedlnujem sa za neskoru odpoved. Dakujem Vam vsetkym velmi pekne za reakcie. Tak sa ideme pomali pusit do uradnej byrokracie. Snad sa to bude dat zvladnut na nasich skvelych uradoch 🙂