icon

Výška výživného

alienka33
15. feb 2010

manzel zaraba 500eur. a vyzivne mu bolo prisudene 133eur. ja poberam matersku 164.22eur. sme stvor clenna rodina. jeho ex zaraba 730eur a zije sama z dcerou.. poziadal sud o znizenie vyzivneho v maji 2009 pojednavanie bolo v septembri2009 kde mu ziadost zamietli s tym ze moze byt rad ze mu nezvysili a vobec nebrali do uvahy ze sa nam narodilo dieta. odvolal sa ale termin este nie je stanoveny. 133eur platime ale s odretymi usami. chcela som sa spytat kolko asi by mal platit? pretoze moj ex plati z 500eur na syna 66.50eur s vyjadrenim ze si viac nemoze dovolit. podla coho sa vymeriava vyska vyzivneho???????dakujem.

ivivaiveta
8. apr 2015

@mirica nechapem...zvysili vyzivne a zameskane poslali spat na sud?

mirica
8. apr 2015

@ivivaiveta ....áno, tak rozhodli, lebo rozhodovali bez pojednávania, a kedže súd zmenil rozhodnutie a výživné zvýšil , výška dĺžneho výživného sa tým pádom zmenila, krajský súd rozhodol tak, že výšku dlžneho výživného a spôsob splácania vrátil späť na okresný súd , aby to doriešil 😝 ......jedno pojednávanie už bolo, a teraz 24.4. bude dalšie.

mamina83
8. apr 2015

držím palce, aby sa podarilo všetko... no uvidíme, čo bude v mojom prípade.... zatiaľ čakám zo súdu odvolanie, čo napísal ex...

abbieka
24. máj 2015

Vedeli by ste poradit aj mne?dakujem

mirica
24. máj 2015

@abbieka ....nenapísala si svoj problém, tak sa moc nedá poradiť 😅

abbieka
24. máj 2015

@mirica mozem do ip?

nebicko2
26. máj 2015

@gruchy77 takto sa to vôbec neberie, matka poskytuje osobnu starostlivosť, kt. sa vyčísliť nedá a preto sa to nepočíta tak že 150+150=300€

11paris77
28. júl 2015

mate niekto skúsenosť či sa pri určovaní výške výživného započítava aj príjem -vdovský,ex má vdovský po prvej žene cca 350,-eur plus plat 2000,-eur.je potrebné zdokladovať náklady na potreby pre dieťa alebo sudcovia sú si vedomý,aké sú potreby malého dieťata a jeho matky,ak žije sama a všetko musí zabezpečovať sama.Dˇakujem za odpovede.

mamina83
28. júl 2015

Kde budete mat sud?

zana7
16. nov 2015

Ahojte. Viete nieco o zakone,ze ak otec nemoze vidat svoje dieta tak nemusi ani platit nan vyzivne? Dakujem

tinaaa9
19. nov 2015

alienka33 Ahoj, čo sa týka výšky výživného tak podľa zákona o rodine obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. V konaní o odvolaní by tvoj manžel mal preukázať, že súčasná výška výživného je preňho priveľmi vysoká, nakoľko má mnoho ďalších výdavkov. Čo sa týka konania o výživnom odporúčam Ti pozrieť si túto stránku http://www.banos.sk/novinky/dokedy-musim-platit.... Držím palce 🙂

bella_bianka
17. jan 2016

Ahojte dievcata. Prosim o radu.
Je mozne, aby muz platil vyzivne 300e na svoju 18 rocnu dceru? Doteraz platil 200e. Dcera nastupila na vysoku skolu a dala si zvysenie na 300e. Otec je nezamestnany, evidovany na urade prace. Kazdy z nich byva na inom konci SR a tak mu vlastne leb prislo zo súdu rozhodnutie o zvyseni. Zda sa mi to dost vela. Aby nezamestnany clovek platil dospelej dcere 300e mesacne?! Da sa odvolat? Dakujem

worker_falcon
17. jan 2016

@bella_bianka ocividne to mozne je. Sud o tom rozhodol. A v rozhodnuti by malo byt uvedene, za akych podmienok sa da odvolat. A ano, je to riadne vela. Na nezamestnaneho 🙂

henike23
17. jan 2016

Slovenske sudnictvo nic nezaujima ani to ze sa nam narodilo babo ani ze sme si museli zabezpecit nove byvanie (z uveru)kedze manzel nechal ex byt kvoli detom a ze ex (matka) pracuje na cierno.takze otec moze ist pod most hlavne ze matka si bude zit ako kralovna.slusni,pracujuci su v tomto state odpisani.

draik
18. jan 2016

@bella_bianka
Poskytli ste málo informácií. Vyjadril sa k návrhu, zúčastnil sa konania, aké sú jeho majetkové pomery?

draik
18. jan 2016

@henike23
Narodenie ďalšieho potomka v inom vzťahu nie je automaticky dôvodom napr. na zníženie výživného. V praxi súdy často zastávajú názor, že otec si musí byť vedomý súčasnej vyživovacej povinnosti a ak sa rozhodne pre ďalšiu vyživovaciu povinnosť (dieťa) , tak buď sa má postarať o zvýšenie svojho príjmu alebo sa uspokojiť so svojou nižšou životnou úrovňou. Ďalší potomok by však mohol byť dôvodom na to, aby skoršie výživné nebolo výrazne zvyšované. Všetko však závisí aj od iných okolností.

guinevre
18. jan 2016

@draik Zda sa mi, ze toto plati iba v pripadoch ze otec ma dost nizky prijem. Teda, ked je vyzvivne na dieta uz dost nizke, tak narodenim dalsieho dietata pravdepodobne vyrazne neznizia, alebo neznizia vobec vysku vyzivneho na existujuce dieta. Ked ale otec dobre zaraba, a plati relativne vysoke vyzivne, tak jasne, ze narodenim dalsieho dietata sud s velkou pravdepodobnostou znizi, dokonca viem o pripadoch ked znizili o polovicu.

guinevre
18. jan 2016

@henike23 To ci jej nechal cely byt sud vobec nezaujima, BSP sa riesi separatne od vyzivneho a styku s dietatom, je to len medzi nimi dvomi. Mohol jej nechat aj oblicku, nevplyvalo by to na vysku vyzivneho.

henike23
18. jan 2016

@guinevre viem ze sa BSM riesi zlast.ka som chcela poukazat len na to ze musime platit aj uver co ona take vydavky nema.
@draik

mirica
19. jan 2016

@henike23 ...to či jej byt nechal alebo nie, sa posudzuje . Ale je rozdiel či to urobil aj oficiálne: Ak jej svoju časť bytu prepísal, tak by sa to malo zohľadniť pri stanovení výživného , ak len prenechal užívanie pričom ho oficiálne vlastní, tak nie, lebo si tú časť môže nárokovať pri vysporiadaní.

ale napíšem ti jednu vec : Keď ste sa rozhodli mať dieťa , rátali ste s výdavkami , ktoré musíte plaťiť....hypotéka, nájomné, elektrina.......takže ste mali k týmto nevyhnutným výdavkom počítať aj už existujúce výživné ....rovnako ako neprestanete platiť poplatky, tak aj jeho dieťa/deti neprestanú jesť, rásť , chodiť do školy.....

niektoré banky majú možnosť prechodného zníženia splátok hypo pri narodení dieťaťa.....tak skúste znížiť splátky.

guinevre
19. jan 2016

@henike23 A kolko mal urcene vyzivne na deti s byvaleho anzelstva?

guinevre
19. jan 2016

@henike23 *z byvaleho manzelstva 🙂

henike23
19. jan 2016

@guinevre 350 eur

henike23
19. jan 2016

@mirica jasne ze sme s tym pocitali...tu ani neide o to ale o spravodlivost,ze ja som studovala na vysikej aby som mala lepsie platenu pracu manzel sa snazi a ona nic preto nerobi aby im dala viac

henike23
19. jan 2016

@henike23 este som zabusla ze jedno dieta je v striedavej s

henike23
19. jan 2016

@guinevre jedno z deti je este aj v stridavej s

guinevre
19. jan 2016

@henike23 No, tak ked je jedno v striedavej a ma dalsiu vyzivovaciu povinnost, tak to mohli upravit. Ale neviem teda, ake este ine okolnosti sudca bral do uvahy.

henike23
19. jan 2016

@guinevre pri strirdavej zvaca vobec neuruju vyzivne :

adriano11
22. feb 2016

Dostávate niektorá výživné z výplaty KAMIONISTU?Ako mu vypočítaju výživné? Ako viem, na papieri majú minimum, ostatné sú diéty. Tie na súde berú do úvahy?

alenah31
Autor odpoveď zmazal